2024. február 15., csütörtök

Blokk BBQ

(Budapest, Üllői út 218/1)


Valaha azt hittük, hogy Amerika a szabadság hazája, s megannyi jónak a forrása. Mára a kép jelentősen árnyaltabbá vált, hiszen kulturális tekintetben leginkább a szenny, az LMBTQXYZ-propaganda s a woke-őrület árad be onnan. A gasztronómia terén viszont más a helyzet, annak dacára, hogy a McDonald’s kultúra sokat árt a minőségi vendéglátásnak. Mert azért mind az alapanyagok, mind a technológiák vonatkozásában gazdagodtunk is, s akkor nem szóltunk arról, hogy a sörfőzés „sörforradalomnak” nevezett minőségi megújulása ott indult a hetvenes években s onnan gyűrűzött be nagysokára.

Miként az utóbbi években egyre népszerűbb BBQ-technológia is, amit sokan összekevernek a grillezéssel, holott teljes más folyamatról van szó: a BBQ a hosszú füstről szól. Hosszú idő, s viszonylag alacsony hőmérséklet, akárcsak a konfitálás vagy a vákuum alatti hőkezelés esetében. Sokan kínálnak BBQ ételeket, de kevés helyen készítik ezeket mesteri módon. S persze az sem mindegy, hogy mit adnak mellé.

A Blokk BBQ-ra világhálós kalandozásaim során figyeltem fel, tetszett, hogy tartanak kézműves söröket s hogy a pékáru egy részét az „Á Table” nevű helyről szerzik be, ez már két jelentős referenciapont, aminek köszönhetően a célpontlistám előkelő helyére kerültek fel. A nemrégiben sikerült is eljutni a Wekerle teleptől nem messze eső XIX. kerületi egységbe.


Kínálnak dekára kimért húsokat, BBQ boxokat és szendvicseket wrap, bagette illetve lepény formában. Az utóbbira esett a választásom, a csirke, sertés és az Angus marhanyak közül értelemszerűen a marhát kértem bele, hozzá friss koriandert, francia uborka relisht, pácolt fokhagymát és a rendkívül szívélyes, felkészült és kommunikatív pultos rábeszélésére cheddar sajtot is. 


Nem bántam meg. A végeredmény mesés volt, különösen a Horizont sörfőzde Hazy Queen nevű New England IPA sörével kísérve.


Ritka jó hely a Blokk BBQ, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki a külvárosban keres izgalmas kulináris célpontokat.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése