2021. július 29., csütörtök

Plebs söröző és pizzéria (Szeged, Oskola utca 25.)

 

Szegeden a kétezertízes évek közepén stabilizálódni látszott a minőségi sörökre összpontosító helyek palettája. Az úttörő Sörök háza s a Malátabár után nyitott a Kapca, a Cirmi, majd a Napfény műterem.  Öt év kellett ahhoz, hogy egy bátor csapat rá merjen csatlakozni a témára, ráadásul a vírusjárvány elleni védekezés időszakában, 2020 decemberében, midőn még azt sem lehetett tudni, mennyi idő kell még elteljen ahhoz, hogy a vendéglátóhelyek beltérben is ki tudják szolgálni a klienseinket.

A hivatalos nevén „Plebs Craft and Crust” a rendkívül népszerű Duna gyros és a „Sugar and candy” nevű kiemelkedő cukrászda között nyitotta meg kapuit az Oskola utcában, mely vetekedhet az utcahosszra vetítve legtöbb vendéglátóipari egységet integráló szegedi közterület címéért.


A beltér hangulatos, a sörkínálat impozáns. Erényük, hogy számos olyan különleges külföldi sört kínálnak, mellyel másutt nem lehet találkozni, végignézve a választékot úgy tűnik, hogy igazi sörínyencek állnak a hely mögött.




A kiszolgálás kedves közvetlen, az árak nem alacsonyak, de értékarányosak.

Mi az osztrolenkai Hopito nevű főzdétől ittunk egy pohár „Check my Flow” nevű főzetet, valamint a leborki (azaz szintén lengyel) Alebrowartól a Trident Experimentalt kóstoltuk meg. Mindkettő a New England India Pale Ale stílusban készült (NE IPA). Aki enni is szeretne, válogathat a nápolyi stílusban készült pizzák között, mi egy Margherita mellett döntöttünk, amivel meg voltunk elégedve, mind a tészta, mind a feltétek megfeleltek (nem alacsony) elvárásainknak.


Kétség nem férhet hozzá, hogy ide vissza fogunk járni.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

2021. június 26., szombat

Black Sheep (Gyula, Városháza utca 18.)

 

A Viharsarki serneveldével megérkezett kézműves sörfőzés a Viharsarok ékszerdobozába, Gyulára, a 2020 decemberében pedig a csúcskávék világát képviselő debreceni kávépörkölő és kávézó, a Black Sheep nyitott a városban új egységet. Alapítója, Tóth Gábor a legsikeresebb barrista-k egyike. A cégnek ez a második üzlete, de továbbiakat is akarnak nyitni.

A beltér rendkívül hangulatos, a térkiképezés ötletes, 




a központi fantázia-figura Bárány Béla vendéglátó, aki Rózsa Sándorként ábrázolva figyelmezteti a betérőt arra, hogy „Ha mindenki úgy tösz, ahogy tönni köll, minden úgy lösz, ahogy lönni köll”. Igényes kis teraszuk is van.


Saját cukrászüzemet működtetnek, süteményeik átlag felettiek, de még fejleszthetők. A narancsos sajtkrémes répatorta ütötte a mércét, de a túrótorta alapja nem volt teljesen meggyőző. Mellettük azonos márkanévvel fagyizó is működik, itt is rendkívül kedves, szívélyes a kiszolgálás, a fagylalt sem rossz, de még hosszú út vár rájuk, ha a kávéik szintjét el akarják érni a műfajban. Azt nagyon értékeltem, hogy egy adagban több íz is kombinálható. Kiemelkedő volt a valóban frissen facsart, szűrt és jég nélkül is hideg narancslé, nem spóroltak az alapanyagon.


Kínálnak reggeliket és tetszetős szendvicseket, továbbá bisztró stílusú ebédet is a hortobágyi palacsintától a spárgás marhapofán át a hamburgerig. Nápolyi pizzát is sütnek, szemre bizalomgerjesztőt, ennek, valamint a főtt ételeknek a megkóstolása következő látogatásomra maradt. Kenyereket elvitelre is kínálnak, szakmai tanácsadójuk „Szabi, a pék”, a legendás „Il Panificio Basilico” hálózat életre hívója.

Az itallap igényes, a kávék mellett tartanak néhány bort, prémium üdítőket és remek kézműves söröket.

A Black Sheep üdítő színfolt Gyulán, érződik, hogy minden műfajban kiemelkedőt igyekeznek nyújtani, ami többnyire sikerül is. Aki arra jár, ne hagyja ki!

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

Honlap: https://black-sheep.hu 

2021. június 22., kedd

Zengő bár

 


A Zengő borbár a műfaj „harmadik hullámának” képviselője, a 2019/2020-as években nyitott egységek egyike. Csak megerősíthetjük önmeghatározásuk tartalmát, amit nagyon precízen fogalmaztak meg: „hangulatos és igényes bár a budapesti Palotanegyed szívében”. Szerveznek koncerteket, előadásokat, vakkóstolókat is. A bolt íves, nyerstéglás szuterén helység meghitt vendégmarasztaló. A falakra faládákat szereltek, ezeken megannyi magyar bor csábítja a betérőt. A terem közepén boroshordó, zöld növénnyel, mécsessel.




A borárak nem alacsonyak, de beleférnek az értékarányosságba, követik az utóbbi évek emelkedési trendjét. Ennek érzékeltetésére megadtam minden általunk kóstolt bornak árát.

Rendeltünk többféle bort különböző kispincészetektől, így Torma Zengőt (1 dl 1300 ft), Joó Tamás Olaszrizlinget (700), Herold Maszek cuvéet (1000), Nyolcas Ádám „Szülőföldem” cuvéejét (1100), a TR művek száraz Furmintját (950), mellé egy sajttálat (1990), továbbá egy pohár sört is, a BAZ pilsnerét (500). A kiszolgálás lelkes, hozzáértő.

Az itallap kiemelkedő, értő kézzel válogatták össze valamennyi műfaj darabjait. Palackra közel kétszáz bort kínálnak, melyek között azok is találnak különlegességeket, akik az utóbbi húsz évben igyekeztek napirenden lenni minden újdonsággal. 21 tételt mérnek ki decire. Hét sörfőzde 16 söre kapható palackra, három tételt csapolnak 2 vagy 4 decire. Tucatnyi kiváló pálinkát tartanak négy élvonalbeli főzdétől, ugyanennyi single malt skót whiskyt.

A Zengőben egyetlen látogatás elég volt ahhoz, hogy a hely a kedvenceim sorába lépjen.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

 Elérhetőségek:

Budapest, Krúdy Gyula utca

Telefonszám: +36 70 381 7956

Honlap: https://cultinglass.hu/zengo-bar

 

E-mail-cím: zengobarbudapest@gmail.com

 

2021. június 19., szombat

Buja disznó(k) (Budapest, Lövőház utca 12, Fény utcai piac, III. emelet, 13-as üzlet)

 

A Hold utca vásárcsarnok a legizgalmasabb kulináris helyszínek egyikének számított a Fővárosban a járvány előtt. Volt itt prémium orosz bisztró, a Michelin kalauz „Bib Gourmand” elismerésével kitüntetett egység, a Széll Tamás jegyezte Stand 25, Bíró Lajosnak nem kevesebb, mint négy más-más profilú üzlete a pezsgőbártól a rusztikus magyar fogások mellett pho-t és tom ka gai levest kínáló „Séf utcájáig”, kiemelkedő kolbászsütő, bajor csülköző s még sorolhatnám. A Csarnok jelenleg zárva, sorsával kapcsolatban elképzelések vannak ugyan, de amíg a turizmus meg nem indul, aligha lesz itt ismét pezsgő élet.

Annak viszont örvendhetünk, hogy az egyik legizgalmasabb, legbelevalóbb Hold utcai étkezde, a szintén Bíró Lajoshoz köthető „Buja Disznó(k)” új otthont talált magának a Fény utcai piac bejáratánál.

A kínálat a megszokott: szalontüdő, rántott disznófül, kacsamáj és csirkecombfilé, lecsókolbász és a város talán legjobb rántott húsa, melyről méltán zengett ódákat a sajtó, s amit volt már alkalmam kóstolni a korábbi helyszínen. Tényleg zseniális. Ételeinkhez ihatunk remek pezsgőket, néhány minőségi magyar bort, derecskei almalevet vagy Estrella Damm sört.

A minap sikerült ide is eljutni, nem sokkal zárás előtt, a napi ajánlatból, a Stefánia vagdalttal kínált tökfőzelékből (2100 ft) még volt egy adag, amit örömmel vettem, a szántszándékkal szobahőmérsékelten felszolgált retro ízesítésű, paprikamentes, kapros tökfőzelék kellemes emlékeket idézett, akárcsak a hasonló filozófia mentén készült vagdalt. 

 

Utána még egy flódnit (900) kértem, ez is a műfaj méltó képviselőjének bizonyult.



A térkiképezés rusztikus, otthonos, a kiszolgálás kedves, az árak barátságosak.



Örömteli következtetésünk, hogy Buja Disznó(k) a régi, csak a helyszín változott.

 

Dorozsmai Endre 

 

A szöveg a Demokrata számára készült.