A Hold utca vásárcsarnok a legizgalmasabb kulináris helyszínek egyikének számított a Fővárosban a járvány előtt. Volt itt prémium orosz bisztró, a Michelin kalauz „Bib Gourmand” elismerésével kitüntetett egység, a Széll Tamás jegyezte Stand 25, Bíró Lajosnak nem kevesebb, mint négy más-más profilú üzlete a pezsgőbártól a rusztikus magyar fogások mellett pho-t és tom ka gai levest kínáló „Séf utcájáig”, kiemelkedő kolbászsütő, bajor csülköző s még sorolhatnám. A Csarnok jelenleg zárva, sorsával kapcsolatban elképzelések vannak ugyan, de amíg a turizmus meg nem indul, aligha lesz itt ismét pezsgő élet.
Annak viszont örvendhetünk, hogy az egyik legizgalmasabb, legbelevalóbb Hold utcai étkezde, a szintén Bíró Lajoshoz köthető „Buja Disznó(k)” új otthont talált magának a Fény utcai piac bejáratánál.
A kínálat a megszokott: szalontüdő, rántott disznófül, kacsamáj és csirkecombfilé, lecsókolbász és a város talán legjobb rántott húsa, melyről méltán zengett ódákat a sajtó, s amit volt már alkalmam kóstolni a korábbi helyszínen. Tényleg zseniális. Ételeinkhez ihatunk remek pezsgőket, néhány minőségi magyar bort, derecskei almalevet vagy Estrella Damm sört.
A minap sikerült ide is eljutni, nem sokkal zárás előtt, a napi ajánlatból, a Stefánia vagdalttal kínált tökfőzelékből (2100 ft) még volt egy adag, amit örömmel vettem, a szántszándékkal szobahőmérsékelten felszolgált retro ízesítésű, paprikamentes, kapros tökfőzelék kellemes emlékeket idézett, akárcsak a hasonló filozófia mentén készült vagdalt.
Utána még egy flódnit (900) kértem, ez is a műfaj méltó képviselőjének bizonyult.
A térkiképezés rusztikus, otthonos, a kiszolgálás kedves, az árak barátságosak.
Örömteli következtetésünk, hogy Buja Disznó(k) a régi, csak a helyszín változott.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése