2019. szeptember 23., hétfő

Melody pizzéria (Nagyszalonta, Nagyváradi út, 2. szám)




Nagyszalonta, Arany János szülővárosa ma is magyar többségű, 17.000 lelket számláló település, ahol több színvonalas vendéglátóipari egység is működik: speciality kávézó (Múzeum), remek kézműves burgerező (Tabu), nevében is Kézműves cukrászda, mely a gyulai híres-neves egységnek a leányvállalata, olasz fagyizó, csárda (Ancora), étterem (Slavia) és pizzázók. Utóbbiak egyike a hangulatos, tágas Melody, a város szívében, a Csonka-Toronnyal szemben. Pácolt fa, pubokra emlékeztető dekoráció teszi otthonossá a belteret.

Pincérünk nem tud magyarul, de lelkesedése nem csökken attól, hogy magyarul üdvözlöm. Segítőkész, gyors, udvarias.
A konyha nem vállal sokat, de azt teljesíti. Remek, vékony tésztájú pizzát sütnek, tartanak salátákat, néhány egyszerűbb főételt és három desszertet. Az árak barátságosak, így a helyet sosem látni üresen.
Prosciutto Crudo-s pizzát kértem és csokilávát. Pincérem elnézést kérve jött vissza kisvártatva, hogy elfogyott a nyers sonka, de már el is mentek beszerezni, ha nem akarom megvárni, míg visszaér a kollega, akkor egy hasonló felvágottat, speck-et tenne a pizzaiolo a pizzára. Beleegyeztem. Ízletes pizzát kaptam, amihez felesleges volt kihozni a kommersz, gyengécske minőségű Tomi ketchupot. 

A „LavaCake” kifogástalan volt, ízre, állagra, esztétikára egyaránt. Jó minőségű, készen vásárolt fagyival és hasonlóan jó áfonyalekvárral tálalták.
Kellemes meglepetés volt a Melody, évekkel ezelőtt már megálltam egyszer itt enni, most jobban teljesített a hely. Ajánlom másoknak is.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

2019. szeptember 19., csütörtök

Miska vendéglő (Kisiratos, 383-as házszám)




Kisiratos egy fél évezredes múltra visszatekintő 1600 lelkes község, Aradtól 25 kilométerre, mely lakosságának közel 90%-a ma is magyar. A település kulináris hagyományai előtti tisztelgésnek vehetjük, hogy Borbás Marcsi aradi gasztroturnéjának keretében bemutatta a kisiratosi savanyalevest és a közösségi kemencés kenyérsütést. Néhány hónapja, egy Magyarországot és Pécskát megjárt szakács, Misik Endre visszatért szülőfalujába és Miska néven éttermet nyitott.
Egy felújított parasztházban rendkívüli ízléssel alakította ki vendéglőjét. Mindenfelé rusztikus, a régi falusi élethez köthető tárgyak, csodás, saját márkás kerámiák. 




Nyáron hangulatos, szúnyoghálóval védett teraszt működtetnek.


A kiszolgálás kedves, az árak barátiak, levesek, főételek egyaránt 2000 forintnak megfelelő lej alatt alatt kaphatóak. Az étlap összefogott, lényegre törő. Nem vállal sokat, de azt korrektül teljesíti, jó lenne, ha sokan átvennék ezt a modellt, a regényhosszúságú étlapok helyett.
Fogadófalatként helyben sült, friss, ropogós héjú házi kenyeret kaptunk, kiváló kacsazsírral és kolbászzsírral, apróra vágott lilahagymával és szép piros fűszerpaprikával. 
Csak ennyivel jól lehetett volna lakni. Különösen, hogy remek pálinkát, Balla Géza-féle ménesi bort és Igazi Csíki Sört is tartanak.
Rendeltünk még egy ízletesnek bizonyult pacallevest, 
továbbá szegedi halászlevet. A friss ízhatású lébe kitűnő állagú, a szomszéd településen, Nagyiratoson tenyésztett afrikai harcsadarabok kerültek. 
Főételnek rántott sertéskörmöt, rántott és serpenyőben sült harcsát kértünk, amit egy közös vegyes tálon szolgáltak fel hármunknak, házi majonézzel, sült krumplival és hagymalekvárral.
Zárásként somlói galuskát rendeltünk, mely szaftos volt, ízletes, kellően diós, érdekes módon itt tejszínhab nélkül szolgálják fel.  
Csodás délutánt töltöttünk el a Miska vendéglőben. Még jövünk.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

2019. szeptember 18., szerda

Telegdy ház (Parajd, Fő út, 1173. sz.)




A Telegdy Ház a település ikonikus étterme, mely egyben Erdély egyik legszebb kiképezésű, legszívmelengetőbb belterű vendéglátó egysége. 


Kazettás mennyezet, népi motívumok mindenfelé. Több helyütt rovásírásos feliratok, aki festette, magas fokon uralta az összerovásos technikákat. Az étkezésre szolgál tányér alátétje, a „platzteller” is gyönyörű népi motívumokkal van díszítve, minden darab egyedi.


A kiszolgálás kedves, udvarias, minden pincér magyar. Azt hinné az ember, hogy ez Székelyföldön  általános, de sajnos nem így van.
Erdélyi és magyar konyhát visznek, átlagos szinten. Akad néhány román fogás is, konkrétan pacalleves és miccs. Az árak magasabbak a megszokottaknál, de nem aránytalanok. Kínálnak olyan ételeket is, melyek ritkának számítanak a régióban: rántott töltött káposztát, házi kenyérben sült csülköt és laskagomba-savanyúságot. Az itallapon is akad néhány érdekesség, például helyi, magas minőségű „Aranykakas” nevű kézműves sör, nyárádszentsimoni Csípán és székelyudvarhelyi Jamy pálinkák.
Rendeltünk tárkonyos pityókalevest (17 Ron, kb 1200 ft), ami finom volt, sertéshússal főzték, kértem hozzá még tejfelt és ecetes erős paprikát.  
Kipróbáltuk a „díjazott töltött káposztát”, ami alaposan túlfőtt, mint egyébként sok más helyen (1500 ft). Ízre nem volt rossz. Nagy adagot adtak. 
Desszertünk ordás palacsinta volt (950 ft). 
Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül sült palacsintát kaptunk, jó ízű, de hűtőhideg töltelékkel.
Összességében jó élmény volt a Telegdy ház, ajánljuk másoknak is.

Dorozsmai Endre



A szöveg a Demokrata számára készült.

2019. szeptember 9., hétfő

Grizzly Food and More (Déva, Zarándi út 43.)



Rusztikus elemeket is felmutató, modern belterű bisztró Déván. Díszítő funkciót ellátó fagerendázat a mennyezeten, nyerstégla oszlopok, kortárs festmény a falon.


Az étlap meglepően széles választékot kínál, a felsorolt fogások zöme mára már nemzetközinek nevezhető, azok is, melyek etnikai konyhákban gyökereznek. Kínálnak zöldség tempurát, marha-szasimit, avokádó-mousse-t, thai bélszínsalátát, csorbát kétféle erdei gombából (rókagombából és gyűrűs tuskógombából), consommékat, halakat és a tenger gyümölcseit, konfitált kacsacombot, ratatouille-al körített sertésszűzet s még sorolhatnám.
A borlap több mint 40 erdélyi, óromániai, moldovai, francia és olasz bort kínál.
Natúr zöldségekkel körített ráknyársat kértünk, mely meglepően tisztes adag volt, két nyársat kaptunk, egyiken a rákokat cukkini, a másikon koktélparadicsom váltotta. Mellé kitűnő állagú brokkolit és blansírozott, roppanós répa-spagettit kaptunk. Némi fűszervaj elkelt volna a zöldségre, de így is jól sikerült tányér volt ez. 
Másik főfogásunk kacsamell volt répával és fügével. 
A kacsát kissé túlsütötték, de azért még belefért a rosé kategóriába és szaftosságra, ízre sem okozott csalódást. A répa- és meggypüré telitalálat volt, mind ízre és állagra, mind harmóniára. A füge szépen kiegészítette a kompozíciót. A zárásnak szánt tiramisut pohárban szolgálták fel, korrektül elkészített, izgalommentes darabja volt a népszerű olasz desszertnek.
A kiszolgálás kedves, udvarias. Az üzletvezetői kisugárzású főpincér magyarul búcsúzott tőlünk.
Nagyon jó élmény volt a Grizzly, ha Székelyföld fele a déli útvonalat választjuk,  érdemes itt megszakítani az utat egy jó ebéd kedvéért.

Dorozsmai Endre



A szöveg a Demokrata számára készült