2019. szeptember 18., szerda

Telegdy ház (Parajd, Fő út, 1173. sz.)




A Telegdy Ház a település ikonikus étterme, mely egyben Erdély egyik legszebb kiképezésű, legszívmelengetőbb belterű vendéglátó egysége. 


Kazettás mennyezet, népi motívumok mindenfelé. Több helyütt rovásírásos feliratok, aki festette, magas fokon uralta az összerovásos technikákat. Az étkezésre szolgál tányér alátétje, a „platzteller” is gyönyörű népi motívumokkal van díszítve, minden darab egyedi.


A kiszolgálás kedves, udvarias, minden pincér magyar. Azt hinné az ember, hogy ez Székelyföldön  általános, de sajnos nem így van.
Erdélyi és magyar konyhát visznek, átlagos szinten. Akad néhány román fogás is, konkrétan pacalleves és miccs. Az árak magasabbak a megszokottaknál, de nem aránytalanok. Kínálnak olyan ételeket is, melyek ritkának számítanak a régióban: rántott töltött káposztát, házi kenyérben sült csülköt és laskagomba-savanyúságot. Az itallapon is akad néhány érdekesség, például helyi, magas minőségű „Aranykakas” nevű kézműves sör, nyárádszentsimoni Csípán és székelyudvarhelyi Jamy pálinkák.
Rendeltünk tárkonyos pityókalevest (17 Ron, kb 1200 ft), ami finom volt, sertéshússal főzték, kértem hozzá még tejfelt és ecetes erős paprikát.  
Kipróbáltuk a „díjazott töltött káposztát”, ami alaposan túlfőtt, mint egyébként sok más helyen (1500 ft). Ízre nem volt rossz. Nagy adagot adtak. 
Desszertünk ordás palacsinta volt (950 ft). 
Teflonserpenyőben, zsiradék nélkül sült palacsintát kaptunk, jó ízű, de hűtőhideg töltelékkel.
Összességében jó élmény volt a Telegdy ház, ajánljuk másoknak is.

Dorozsmai Endre



A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése