Kisiratos egy fél évezredes múltra visszatekintő
1600 lelkes község, Aradtól 25 kilométerre, mely lakosságának közel 90%-a ma is
magyar. A település kulináris hagyományai előtti tisztelgésnek vehetjük, hogy
Borbás Marcsi aradi gasztroturnéjának keretében bemutatta a kisiratosi savanyalevest
és a közösségi kemencés kenyérsütést. Néhány hónapja, egy Magyarországot és
Pécskát megjárt szakács, Misik Endre visszatért szülőfalujába és Miska néven éttermet
nyitott.
Egy felújított parasztházban rendkívüli ízléssel
alakította ki vendéglőjét. Mindenfelé rusztikus, a régi falusi élethez köthető
tárgyak, csodás, saját márkás kerámiák.
Nyáron hangulatos, szúnyoghálóval védett
teraszt működtetnek.
A kiszolgálás kedves, az árak barátiak, levesek,
főételek egyaránt 2000 forintnak megfelelő lej alatt alatt kaphatóak. Az étlap
összefogott, lényegre törő. Nem vállal sokat, de azt korrektül teljesíti, jó
lenne, ha sokan átvennék ezt a modellt, a regényhosszúságú étlapok helyett.
Fogadófalatként helyben sült, friss, ropogós
héjú házi kenyeret kaptunk, kiváló kacsazsírral és kolbászzsírral, apróra vágott
lilahagymával és szép piros fűszerpaprikával.
Csak ennyivel jól lehetett volna
lakni. Különösen, hogy remek pálinkát, Balla Géza-féle ménesi bort és Igazi Csíki
Sört is tartanak.
Rendeltünk még egy ízletesnek bizonyult pacallevest,
továbbá szegedi halászlevet. A friss ízhatású lébe kitűnő állagú, a szomszéd településen,
Nagyiratoson tenyésztett afrikai harcsadarabok kerültek.
Főételnek rántott
sertéskörmöt, rántott és serpenyőben sült harcsát kértünk, amit egy közös
vegyes tálon szolgáltak fel hármunknak, házi majonézzel, sült krumplival és hagymalekvárral.
Zárásként somlói galuskát rendeltünk, mely szaftos volt, ízletes, kellően diós,
érdekes módon itt tejszínhab nélkül szolgálják fel.
Csodás délutánt töltöttünk el a Miska vendéglőben.
Még jövünk.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése