2018. május 22., kedd

Csillagos élmény – Costes Downtown (Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.)


A minőséget meg kell fizetni. 
Ez a közhellyé lett mély igazság talán a csúcsvendéglőkre a leginkább igaz. Bármennyire is drágának tűnik egy michelin csillagos étterem, valójában sokkal kisebb az árrés az egyes ételeken, mint egy fősodratú csárda esetében. 
Az átlagos jövedelemmel bíró ínyenc – e sorok írója is ebbe a csoportba tartozik – mi tehet, ha mégis kíváncsi a csúcsszegmensre? Vagy összespórolja rá a költségkeretet, mondjuk nyaralás helyett, vagy ellátogat azokba az éttermekbe, ahol - főként hétköznap délben - köznapi áron is lehet rendelni s jól megnézni még így is, hogy mit választ. 
A Costes Downtown az utóbbi kategóriába tartozik. 
Háromféle menüjük van, déli menü,  főként salátákat, szendvicseket integráló „Lobby menü” melyek elérhetőek az átlagember számára is, valamint vacsora-menü inkább azokat célozza, akik a minőségért úgyszólván bármennyit meg tudnak és akarnak adni.
Mi a „Lobby menüből” választottunk Costes salátát, 
Créme bruleé-t, 
„répa és gyömbér” nevű desszertet, 
valamint a déli menüből édesburgonyakrémlevest kókusszal és chilivel.
Az első üdvözlőfalat, amit a ház részéről szolgáltak fel, egy tojásfehérjéből és lisztből készült ropogós volt, 
a tortilla távoli rokona, könnyed padlizsánkrémmel. Pazar kezdés. Ezután, hasonló szintű folytatásként érkezett néhány frissen sült péksütemény kacsazsíros sült hagymás- valamint petrezselymes vajjal.
A citrusokra hangolt leves katartikus volt, íz- és állagjátékokkal, mangókocka-betéttel, zöld koriander-hajtásokkal, tanítani lehetne. A saláta korrekt volt, esztétikus, ízletes, a Créme brulée tökéletes, kaptunk mellé két grillázsos ropogós érmét is, meg némi ribizlit, szedret. A másik desszertet nevezhetnénk répatorta-átiratnak, a „répaspongya” mellett gyömbérfagylalt, ehető virág, sült ananász, érdekes, vibráló kompozíció. Ezután jött az ház utolsó ajándéka, egy kőedényben tonkabab-töreten, dekorációs célokat szolgáló kövek mellett három-három kis desszertfalat, egy zselés, egy mini-csokimedencébe ültetett különböző formációkat tartalmazó valamint egy puszedliszerűség, amit ízletes krémmel ragasztottak össze egy fehércsoki-lapocskával. 
Mindehhez ittunk egy gyömbéres italt valamint egy kitűnő trópusi limonádét, amiben a passiógyümölcs dominált.
A számla a felszolgálási díjjal együtt 11500 ft volt.
Csillagos élményben részesültünk pazar ár/érték arány mellett.
Nem az étterem hibája, hogy a Prestige hotelnek a járdán ácsorgó portása, miután tőle is kedvesen, a pazar élmény által kellőképpen feldobva elköszöntünk, nem fogadta a köszönésünket.

Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése