2018. május 1., kedd

Apropó Demeter borbár (Budapest, Király utca 39.)


Jeles borászok közül a bátrabbak nevükre vesznek egy-egy fővárosi éttermet különböző tulajdonjogi konstrukciókban. Az első a Bock bisztró volt, mely mindmáig az élvonalban van, majd jött a Borgyógyászat (Heimann Zoltán) valamint a Gepárd és űrhajó (Bolyki János) - előbbi sajnos megszűnt, utóbbi Magyar Qtr néven működik. A sort most az Apropó – Demeter borbár gyarapította, mely a bulinegyedben működik, az Apropó utódjaként.

Az alapkoncepció nem változott, modern, trendi, de ezzel együtt otthonos, hangulatos beltérben kifogástalan kiszolgálás mellett kínálnak kitűnő borokat és jól kitalált borkorcsolyákat. Az étlap kellően rövid ahhoz, hogy minden frissen készülhessen.

A változás tulajdonképpen annyi, hogy a  borválasztékot most Demeter Csaba remek borai jelentik, de mivel a borász mindig is széles palettát fedett le, ez nem kevés tételt jelent a többszörös Bordeux-i aranyérmes Hanga cuvée-től (mely kontinentális szinten az egyik legjobb ár/érték arányú bor) a Bikavéren és Csillagon keresztül a legendás XY-ig.
Jómagam egy szombati estén tértem be, serpenyős rákot kértem roséval kísérve. A választás jónak bizonyult. A rákok frissek volt, nem készültek túl, mint annyi helyen, kellemes a rosé borhoz színben is, ízben is szépen simuló selymes mártásban érkeztek, olajbogyók és fonnyasztott koktélparadicsomok kíséretében. Kaptam hozzá korrekt, nem nagyipari kenyeret, konkrétan bagett-karikákat valamint olívaolajat, ami ismét csak tisztes minőséget képviselt. A háttérben fogyasztható popzene szólt. 

Ki hogy van vele, én annak is örülni tudok, főleg szükséghelyzetben, mint ezúttal, ha a vendégtérben kell számú csatlakozó akad, mert a mai kor embere nehezen tud meglenni feltöltött telefon nélkül.

Kitűnő élmény adott az Apropó Demeter borbár, minden borisszának és/vagy ínyenc kalandozónak jó szívvel ajánlom.



Dorozsmai Endre


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése