2017. február 13., hétfő

Magyarország csárdái 2. - Nagy-Magyarország Fogadó



A tavalyi esztendő legszívmelengetőbb csárdaélménye a Békésszentandrási Nagy-Magyarország fogadó volt. E vendéglátóipari egység nevében ugyan nem csárda, de filozófiájában, hangulatában, gasztronómiájában az. Egy kedves baráti társasággal gyűltünk össze bográcsozni az Árpád korban alapított, 3600 lelket számláló, Szarvas mellett fekvő nagyközségben. (Egyébként e településtől pár kilométerre, egy Szarvashoz tartozó parkban van Nagy-Magyarország földrajzi középpontja, amit egy malom jelez.)
S persze nemcsak bográcsozni, hanem sörözni is szándékoztunk, elvégre táborhelyünktől száz-százötven méterre volt a Rózsa söröző, a Békésszentandrási Kézműves Serfőzde sörözője, autentikus „brew-pubja”. Egyik jóbarátom felvetette, hogy ha már ott vagyunk a településen, akkor ez kiváló alkalom lenne kiruccanni a nemrég nyitott Nagy-Magyarország fogadóba, aminek híre akkorra már eljutott Aradig is.
Az ötletet gyors megvalósítás követte. Jókor érkeztünk, nemcsak a termetes séffel, Szabó Imrével válthattunk pár mondatot mielőtt visszavonult volna a konyhába elkészíteni ételünket, hanem a tulajdonossal is, aki a vendéglő honlapján így vall az általa megnyitott helyről: „ez a fogadó a béke szigete, a rohanó ember itt lelassul, megnyugszik, beszélget, esetleg előveszi a kis fazsebből a minden asztalhoz hozzátartozó magyar kártyát és elkezd kártyázni.
Míg a mennyezet régi fából, a padló nagyanyáink kamrájának tégláiból készült, s a falakon édesapám gyűjteménye régmúlt idők eszközeiből, amit én az elmúlt évtizedekben jelentősen gyarapítottam.
Megvalósult egy álom, a szántóföldtől az asztalig rálátásom lesz a mangalicából, szürkemarhából és bivalyból készült ételek alapanyagaira.
Remélem és hiszem, hogy ebben a fogadóban egyre többször felcsendül a magyar népdal és a magyar nóta, dacolva " a multi-kulti" beolvasztási szándékkal.”

A tulajdonos komolyan veszi a választék terén is a „multi-mentességet”: nem törődve azzal, hogy e radikális elzárkózás a népszerű Coca-cola, egyéb kommersz, üdítőnek csúfolt termékektől és nagyipari söröktől esetleg bevételkiesést okoz, ezeket egyszerűen távol tartja az étteremtől. Van viszont magyar gyártású Tikkadt szöcske, házi szörpök, Ogre söre a szomszédból és Igazi Csíki Sör Csíkszentsimonból, mindkettőt tartják csapon és palackban egyaránt, továbbá a békésszentandrásiak különleges söreiből is egy párat. Ezek után nem meglepő, hogy a csak magyar borokat tartanak (egyelőre az egri borvidékről, de tervbe van véve a választék bővítése regionális, azaz alföldi borokkal) és magyar pálinkákat, Birkás Istvántól.


Az étlap dicséretesen rövid, rajta klasszikus magyar ételek, marhapörkölt, babgulyás, gulyásleves, halászlé, csülök, s még néhány fogás. Mi csülköt rendeltünk, ami rendkívül kedvező áron hatalmas adag: egy egész csülök kerül a vendég elé, jól ízesítve, omlósan, mellé kitűnő káposzta és burgonya.
Augusztus végén jártunk itt, időközben begyújtottak vendégtérben levő belső kemencébe is, bevezették az igen kedvező árú házias menüt (előfizetéssel 890 ft, egyébként 980 két fogás, ami erdélyi mércével is nagyon baráti), holnap, 2017. január 17-én, kedden például korhelyleves lesz és sárgaborsó-főzelék fasírttal, szerdán almaleves és csülökpörkölt főtt krumplival, csütörtökön májgombócleves és natúr karaj fokhagymamártással illetve  krumplival, pénteken, talán szándékosan húsmentesen: lencseleves és túrós tészta.
A tulaj azt írja, hogy fogadója egy megvalósult álom.
Nekünk is annak tűnt.
Kiváló élmény volt ott lenni, visszavágyunk és jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki arra jár.

Dorozsmai Endre

A szöveg az itthon.ma honlap számára készült. 
Jó volt ezúttal a keret szorítása nélkül írni erről a remek helyről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése