2017. február 10., péntek

Magyar csárdák 3: Akasztói halascsárda

A Kunság legjelentősebb csárdáinak egyike az Akasztói halascsárda, mely egy nagyobb komplexum keretén belül működik. Van itt több jelentős kiterjedésű halastó, melyekben horgászni is lehet, továbbá fogadó, kemping, fürdőtó. E szemgyönyörködtető rusztikus létesítmény nyaralásra is alkalmas.


A nádtetős csárdaépületen belül otthonos, meghitt, rusztikus a berendezés.
Az egyetlen, ami zavarni szokta az idillt, az a rádió, ami helyett sokkal alkalmasabb lenne halk népzene a háttérben.
Az étlap zömmel a magyar konyha közismert fogasait nyújtja, a halválaszték nem meglepő módon sokkal szélesebb a szokásosnál. A halászlé messze földön híres, stílusa, minősége változott az idők során a jótól a katartikusig. Az elmúlt évtizedben elég sokszor megfordultam itt, a halászlét soha nem hagytam ki. 2008-ban jártam itt először s azóta évente–kétévente visszajárok,  de volt olyan év, hogy többször is sikerült  beiktatni egy itteni ebédet.
Verhetetlen az akasztói sziki pontyból készült haltepertő, mely a legjobb sörkorcsolyák egyike s nem mellesleg egyik kedvenc ételem.
Erőssége a helynek a saját füstölt ponty, amit adnak elvitelre 3800 ft/kg áron, de szerepel az étlapon is előételként.
S ha már az akasztói sziki pontyról esett szó, hadd jelezzük, hogy az idén e saját kitenyészésű hal kapta a legmagasabb magyarországi termékminősítési elismerést, a Gault Millau kalauz szerkesztősége által a francia „Label Rouge” mintájára alapított „Aranyszalag tanúsítványt”.
Abszolút, különlegességnek számít a harcsamáj, amit eddig más étlapon még sehol nem láttam. A pontyon kívül kínálnak amúrt, harcsát, lénai tokot, vágótokot, vizát. Vannak izgalmas halas vegyestáljaik is ezeket is volt alkalmam kóstolni, kitűnőek voltak. A halak mindig frissek, s ezzel szinte mindent elmondtam.
Meglepően széles húsétel-választék is, kínálnak csirke-, kacsa- és sertésételeket, marhahátszínt. A csárda egyik nevezetessége a birkapörkölt, amit jómagam is több alkalommal rendeltem, volt már egyszerűen korrekt, de megesett, hogy csúcsélmény volt.
A pörköltnél kritikus kérdés a sűrű szaft, ami nem szabad leveses legyen, ez nem minden esetben súrolta a tökélyt. Az is tény, hogy a hús állaga és íze mindig rendben volt. A pacalpörköltet sertéskörömmel készítik, ami a pacalpörköltek népes családján belül talán a legjobb variáció. Megelégedésünkre szolgált a csülök is.
S borlapon kb. negyven étel szerepel, a hangsúlyt nagyon helyesen a környék bortermelőinek boraira helyezik: nem hiányozhat a Kunság két legjelentősebb termelője, a Soltvadkerten gazdálkodó Frittman János és Font Sándor, de a szomszédos Kiskőrösön működő Szentpéteri pincészet is képviselteti magát öt tétellel. Ott van továbbá a borlapon nemes nedűivel a balatoni élvonal több tagja, (Konyári János, Jásdi István) s néhány kevésbé ismert, de igényes pincészet (Fáncsi hegy, Lovassy).  A borok több mint felét kimérik decire is, baráti áron (220-470 ft).
Kedvező az árfekvése a pálinkáknak is, négy főzdétől kínálnak tucatnyi tételt, a 2 cl 360 és 450 ft között mozog. (Vendéglőkben nem ritka ennek a kétszerese.)
Akasztói sziki pontyot elvitelre is adnak egész évben, mi több ízben is éltünk ezzel a lehetőséggel. A kilóár kedvező, 1190 ft, a filézett, irdalt hal 1840 ft/kg.
Egy szó, mint száz, ha az Alföldet átszelő 53-as főúton Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös felé autózunk, érdemes kitérőt tenni Akasztón a halascsárda felé, még akkor is, ha nincs időnk hosszan időzni. Olyan jó pontyot, mit itt, sehol nem kapunk.

Dorozsmai Endre
A szöveg az itthon.ma honlap számára készült, ott is jelent meg először több mint két hete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése