2016. október 15., szombat

„Balatonbor” - Kristinus kóstoló a Tulipánban



A balatoni borrégió nem kevesebb, mint hat borvidéket számlál. Ide tartozik a Balaton melléke, mely integrálja a zalai lankákat is, a Balatonfelvidék, Badacsony, Balatonfüred-Csopak, valamint a Balaton déli partján fekvő Balatonboglári borvidék. Nincs a Balaton mellett, de e régió része a különösen ásványos, vulkanikus borokat adó legkisebb magyar borvidék, a Somlói.
A déli parton nincsenek kihűlt vulkánok, de a talaj elég változatos ahhoz, hogy itt is készüljenek emlékezetes dűlőszelektált borok. E borvidék kapcsán a borkedvelő közönség eddig leginkább a két Légli, Ottó és Géza nevét ismerhette meg Garamvári Vencelé és Konyári Jánosé mellett, akik mélyebbre ástak, talán jegyzik a Bujdosó pincét, a Pócz pincét s az Öregbaglas pincészetet is. Jómagam, aki azért igyekszem rajta tartani az ujjamat a magyar borélet pulzusán, felkaptam a fejem, amikor a Tulipán borozó következő programjaként egy általam nem egyszerűen nem ismert, de még csak említés szintjén sem hallott pincészet kóstolóját hirdette meg a tulajdonos, Schmak András.
Annál nagyobb volt az elképedésem hallgatván a Kristinus pincészet képviselőjét, Stettner Jánost 
és kóstolván a boraikat. Egy tőkeerős, igen jó borokat készítő, 52 hektáros birtokról van szó, ahol a pincészetet kiegészíti egy 10 szobás dizájnhotel és egy, a gasztronómia csúcsainak meghódítását célul kitűző ínyenc étterem is.
A kéthelyi birtok tulajdonosa Kristinus Wolfgang, aki kivásárolta a pincészetet alapító Ax családot a vállalkozásból és nevére vette azt. A címkéken a Balaton látható „álló helyzetben”, ügyes grafikai megoldással. Mint megtudtuk, együttműködnek a keszthelyi egyetemmel, fiatal borászok kísérletezhetnek náluk, eltölthetik ott a kötelező szakmai gyakorlatukat, írhatják a szakdolgozatukat. A bio művelés irányában szeretnének elmozdulni, ami jó hír, hiszen, ha lesz egyáltalán élhető jövő, akkor annak a környezetkímélés az útja. Megtudhattuk azt is, hogy a balatoni hajókon a Kristinus birtok borait szolgálják fel,  ami nem kis helyzeti előny, de mint előadónk, a birtok értékesítési igazgatója elmondotta, 2 és fél éve indultak e néven s be kell hozzák a több évtizedes lemaradást azokkal a pincészetekkel szemben, melyek a kilencvenes évek elején már a pályán voltak vagy akkortájt indultak. Ő nem nevesítette ezeket, de megtehetjük mi: többek között Szeremley Hubáról, Garamvári Vencelről, Konyári Jánosról, Légli Ottóról, Figula Mihályról van szó.
A kóstolósor tételeit ízlelve úgy tűnik, az irány remek.
Az estet egy ropogós, üde savú friss ízérzetű rosé habzóborral nyitotta, amit egy 2015-ös Irsai Olivér követett, mely hozta a fajta jellegzetes, parfümös-rózsás illatvilágát. A nézőközönség soraiban kis vita alakult ki abban a kérdésben, hogy savhiányos-e a bor. E sorok írója szerint nemcsak az egyébként gyengécske savkészlettel bíró Irsai fajta keretén belüli összehasonlításban, hanem abszolút mércével mérve is szép savú borról van szó. Megtudtuk, hogy a sokszor hallott mese a fajta nevéről nem egészen felel meg a valóságnak. Sokfelé hallani, hogy Irsai Olivér kovácsmesternek tartozott Kocsis Pál szőlőnemesítő szakember egy nagyobb összeggel. Egyezség köttetett a legenda szerint a felek között, hogy ha a következő nemesített fajtát Kocsis a kovácsmesterről nevezi el, akkor ezzel rendezi adósságát is. Mint kiderült, Irsai Olivér egyik egyenes ági leszármazottja révén, a szőlőfajták között nevében megörökített felmenő csak 3 éves volt a szőlő nemesítésének és elkeresztelésének idején, 1930-ban, így nehezen lehetett bárkinek is hitelezője. Az egyezség a fajta elnevezéséről Kocsis és Irsai Olivér apja, Irsai M. József között került megkötésre. Hogy volt-e pénz a dologban vagy sem, az lényegében mellékes.
Az Irsait egy Balatonbor követte, mely, mint kiderült, 28 borászat által közös címkével forgalmazott bor, s melynek 90%-a kötelező módon Olaszrizling kell, hogy legyen. Ezután kóstolhattunk egy félszáraz, 8 gramm maradékcukorral rendelkező szép, fahordós Chardonnay-t, majd egy gyümölcsös 2015-ös rosé-t, mely 60%-ban Kékfrankosból, 40%ban Pinot Noirból állt s még mindmáig szépen tartotta magát, bár a 2015-ös rosék szép lassan kopnak ki a piacról, hisz jön az új évjárat.
A hatodik tételtől vörösborokat kóstolhattunk, előbb egy Birtokbort, mely Merlot és Cabernet Franc házasításából született, majd egy ritka jól sikerült Zweigeltet. Ezután következett egy fajtatiszta Cabernet Franc, mely az előadó elmondása szerint megnyerte a Vince magazin Cabernet Franc tesztjét, ami bizony nem kis teljesítmény, hiszen e fajtából Szekszárdon és Villányban évről évre igen komoly borok születnek. Sötét, izgalmas, nem tannintúlsúlyos, sűrű szövésű, megnyerő, komplex illatú bor volt ez. A sort a Lajos T nevű Merlot - Zweigelt házasítás zárta, mely méltó megkoronázása volt a remek estének, amit az érdeklődő közönség lelkes tapssal hálált meg.
A kiváló borok mellé zakuszkás és májpástétomos bagettkarikákat 
valamint ízletes tejfeles töltött káposztát 
fogyaszthatott az érdeklődő közönség.
Aki nemcsak utólag szeret olvasni borkóstolókról, hanem előzetes értesítést szeretne, jelentkezzen 0257 282020 számú telefonon vagy a schmak@araditulipan.eu email-címen, hogy felkerüljön az értesítési listára. A Tulipán borestéi nyitottak minden érdeklődő számára.
A Kristinus borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban, amíg a készlet tart.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése