2015. július 12., vasárnap

Copita bor- és tapas-bár (Budapest, Nagydiófa utca 29.)



A Copita az idei év legkellemesebb, legmeggyőzőbb élményeimnek egyike volt. Egy igen kedves jóbarátommal mentünk hazafelé egy kiadós gasztro-turné után, az is kérdés volt, hogy elérem-e óránként induló vonatom kinézett járatát, de amikor megláttuk a Copita-t, mondtam, hogy ide muszáj bemenni, legfeljebb egy későbbi vonattal megyek haza. A parányi helység atmoszférája otthonos, barátságos, jó ízléssel berendezett, a bejárati ajtóban bortartó, kis asztal, rajta boros palackok szolgálnak gyertyatartóként.
Jeleztük a kedves, mosolygós párnak, hogy mi járatban vagyunk s hogy gyorsan akarunk inni valami jót. Jómagam Szentesi József mester Cool elnevezésű rosé habzó borát kértem (eddig azt hittem, csak pezsgői vannak), 
társam választása a szekszárdi Schieber pincészet roséjára esett. 
Iszogatom a bort, mondom, ez igen jó, de nem érezni benne a szénsavat. Rögtön cserélték, az új bontás már szénsavas volt.
Miközben beszélgettünk, egyszerre az asztalra került egy kis minőségi sonka, remek kenyéren valamint olajbogyó és capri-gyümölcs a ház ajándékaként. Nagyon jól esett a gesztus, bár addig több helyen is ettünk s egyáltalán nem voltunk éhesek. 
A remek sonkáról – mely Serrano volt - így írnak a Facebook oldalukon: „Klasszikus spanyol szárított sonka, sertéshúsból, ami megőrzi a sertés combjának alakját. Ez az egyik legismertebb és talán a legnépszerűbb spanyol sonka. A spanyolok  számára a sonka nem egyszerűen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni. Első látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerűen sózással tartósítják.”
A Copita olyan hely, melyet el sem hagytunk, de már visszatérnénk. A kiszolgálás osztályon felüli, a borok kiválóak. Ide még visszatérünk. De előbb meg kell látogatni a Solera-t a Kertész utcában, mely, ahogy nézem, szintén az ő tulajdonukban van.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése