2015. július 1., szerda

Könyvbár (Budapest, Dob utca 45)



Az ötlet hatalmas: egy-egy közismert könyv hangulatát megidézni az ételeken keresztül, barátságos, otthonos, kulturált környezetben.
Ügyes fiatal csapat működteti a helyet, hittel, kedvességgel, lelkesedéssel. Kezdetben a heti, később kétheti ajánlatot egy-egy könyvélmény anyagára fűzik fel. Ottjártunk idején a Bogáncs volt napirenden Fekete Istvántól, s ennek megfelelően rusztikus alföldi magyar ételeket kínáltak az állandó étlap mellett a paraszttáltól a birkapörköltig. De volt már központi ihletadó mű a Sörgyári Capriccio, A szürke 50 árnyalata vagy a Harry Potter is. A papír-alátét stílszerűen rövid összefoglalását adja az aktuális könyvnek.
Mi a stabil étlapot részesítettük előnyben, nem mintha ne szeretnénk a birkapörköltet, de már ebéd után voltunk s csak egy kávéra mentünk be. Végül rendeltünk libamáj brullée-t,
marcipános meggylevest,
Créme Brullée-t
és Panna cotta-t eperöntettel.
A tálalás s az ízek kiválónak bizonyultak, volt egy kis frissességi probléma az egyik tétellel, de annyira jó volt az összélmény, hogy ezt úgy tekintjük, mint apró véletlent. Az árak sincsenek elszállva, a kiszolgálás kedves, kommunikatív. A sör „Tesóm főzte” névre hallgat, merthogy valóban az üzletvezető testvére főzte. Szerettük. A borlapot értő kézzel válogatták össze, élvonalbeli magyar borászok nedűi mellett olyan különlegességeket is rendelhetünk, mint a Folly Arborétum Budai Zöldje vagy Orbán Gergő több tétele.
A Könyvbár egyik legjobb élményünk volt az utóbbi időben. Sok sikert, sok rajongót nekik, megérdemlik!

Dorozsmai Endre

A szöveg a  Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése