2015. március 3., kedd

Három az egyben: Balga, Benedek és Gróf Butler borok bemutatója a Tulipánban



Teltházas kóstolónak adott otthont a „Tulipán könyvesbolt és borozó” a múlt pénteken, 

abból az alkalomból, hogy Benedek Péter és Adamovich Károly ismét elzarándokolt Aradra, és három pincészet borait mutatták be együtt. 
Elsőként Adamovich Károllyal ismerkedhetett meg a hallgatók azon része, akik a tavalyi kóstolón nem vettek részt, ahogy néztem az arcokat ők lehettek kisebbségben. Ami nem véletlen, a kóstoló népszerűségéhez minden bizonnyal hozzájárult a tavalyi osztatlan siker.
Adamovich Károly az általa képviselt Gróf Butler pincészettől hozott egy 2014-es Pinot Noir Rosét, amit Benedekéknek szintén friss, tavalyi roséja követett. E két bor is arról tanúskodott, ami egyre többször elhangzik, hogy Magyarország rosé nagyhatalom, ami talán túlzás, de hogy könnyen középhatalommá válhat, az bizonyos. Tény az, hogy a magyar rosékirály Dúzsi Tamás, aki tavaly megkapta az Év bortermelője rangos díjat is, a Cannes-ban megrendezett rosé világversenyen csúcstartó, mint a legtöbb érmet elnyerő borász, tény az is, hogy a Kékfrankost, Magyarország  vezető kékszőlőfajtáját egyre inkább elismerik külföldön, mint első osztályú rosé alapanyagot, továbbá az is, hogy Magyarország minden kékszőlő-termő borvidékén azaz Villányban, Szekszárdon, Egerben, a Mátrában, Bükkalján, Sopronban, Pannonhalmán, Etyeken, Neszmélyen, az Alföldön, s a Balaton mellett egyaránt készítenek kiváló rosékat.
Benedek Péter, akinek a keze alól már a kétezres években is kerültek ki gasztronómiai körökben feltűnést keltő kiváló rosék, elmondta, hogy az édesapja, Benedek János által alapított pincészet már az új generáció gondjaira van bízva, ketten vezetik a pincét testvérével. Péter egyébként nemcsak bortermelő, hanem borász is, azaz felsőfokú borász végzettséggel rendelkezik. (Dula Bencétől Koch Csabáig sokan szállnak síkra azon gondolat mellett, hogy az orvosokkal analóg módon csak az nevezhesse magát borásznak, aki e tárgykörben felsőfokú tanulmányokat folytatott és lediplomázott.)
Formabontó módon a rosék után következtek a fehérek, elsőnek Adamovich Károly prezentálásában egy habzóbort kóstoltunk a Balga pincészettől, melyet Tarjányi Gyula kitűnő egri borász segítségével készítettek, aki a technológiai hátteret biztosította a bornak. (Tarjányi készíti a borvidék egyik legjobb habzóborát.)
Ezek után egy Benedek-féle Cserszegi Fűszeres következett, mely a pincészet zászlósborának számít a könnyed műfajban, mióta 2004-ben elnyerte „A csatlakozás bora” elismerő címet. Benedek Péter sorolta a Cserszegi előnyeit, az „apával”, az Irsaival szemben. (A Cserszegi Fűszeres nevű szőlőfajtát Bakonyi Károly nemesítette 1960-ban, két illatos fajta, az Irsai Olivér és a Fűszeres Tramini keresztezésével.) Szebbek a savai, nem annyira tolakodó az illatvilága, mint az Irsainak, s tovább eltartható. (Magunk is ezt tapasztaltuk: minap bontottunk meg egy 2009-es (!) reduktív Cserszegit, mely kiváló formáját mutatta, ellentétben ugyanazon pincészet Irsaijával, mely ráadásul két évvel fiatalabb is volt. Érdemes azt is ideszúrni, hogy a közvélekedéssel ellentétben a reduktív borok esetében a fiatalság az erény s nem az érleltség, ezeknek a boroknak előnye, hogy a szőlőre emlékeztető elsődleges ízeket és illatokat megőrzik, hátránya viszont, hogy hamarabb fáradnak el.)
A borsor egy kiemelkedő fehérborral, egy, az Epreskert dűlőből származó, tehát dűlőszelektált Chardonnay-val folytatódott, melyet Benedek Péter jegyzett. Hasonló nagyságot mutatott a Balga pincészet szép, érlelt, farhordós Szürkebarátja és a Gróf Butler pincészet Viogner-ja. Ezutóbbi Rhone völgyi fajta, mellyel Magyarországon néhány csúcsborász kivételével (Gál Titi, Simon József, Heimann Zoltán) nem foglalkozik senki, volt a kóstoló meglepetése, hiszen tavaly kétszer is kóstoltuk és még zavaró, erjedt almás jegyek dominálták az ízképet, melyek mára eltűntek s átadták helyüket egy szép, komplex érleltségnek. A borász szerint semmiféle beavatkozás nem történt (pl. kipalackozás, kezelés, visszapalackozás), mindössze az érlelés hozta meg e csodálatos változást. Ismét bizonyítást nyert, amit Vida Pétertől Maurer Oszkáron át Kaló Imrééig sokan prófétálnak, hogy a bor élő anyag és meglepő alakváltozásokon mehet keresztül „életpályája” során.
Ezután egy Hárslevelű következett, melynek Tokaj és Somló után a mátrai borvidék a fő lelőhelye. (Olyan szórakoztató tévedésekben tárgyiasul ez a többes kötődés, mint az emlékezetes Tesco-s felirat: „tokaji debrői hárslevelű”. Debrő a mátrai borvidék része, a szocialista időszakban debrői hárslevelűként kelt el gigantikus mennyiségű félédes fehérbor.) Olyan emberek, mint a Benedek család tagjai vagy Bolyki János sokat tettek azért, hogy a Hárslevelű visszanyerje a rangját Egerben és a Mátrában, más szóval az egri borrégióban.

Az önmagában is egy kóstolónyi bort kitevő rosé- és fehérsort nem kevesebb, mint hét vörösbor követte, előbb egy Mátrai Pinot Noir, mely a könnyed eleganciájával hódított, majd egy műfajon belül is komoly, és színanyagdús Kadarka Gróf Butlertől, mely kiállja az összehasonlítást a ménesi Kadarkával is, ami bizony nagy szó. Ezek után az egyre jobb hangulatba kerülő közönség megkóstolhatott három házasítást, közöttük az egri Bikavérnek egy szép, egyensúlyos darabját, a sort pedig két Syrah zárta, melyek ismét levették ma lábukról a nagy vörösborok kedvelőit. Ha valaki fajta alapján orientálódik, érdemes Syrah-t venni Magyarországon, mert csak olyan borászok telepítették ezt a fajtát, melyek komolyan veszik a borászkodást. Csapnivaló Merlot-t, Cabernet-t, Kadarkát vagy Kékfrankost lehet találni Magyarországon bőven, de gyenge Syrahhoz még nem volt szerencsém.
A borok mellé a lelkes közönség szalonnás, kolbászos, guacamoles és tonhalkrémes szendvicset
valamint csülkös babot
fogyaszthatott, az előbbieket az est háziasszonya, Schmak Jutka, utóbbit a házigazda Schmak András jóvoltából.
Aki a Tulipán borestéiről nemcsak utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen a 0257 282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu e mail-címen. A Benedek, Balga és Gróf Buttler borok kóstolhatók és megvásárolhatók a Tulipánban a készlet erejéig.




Dorozsmai Endre 

A szöveg a Nyugati Jelen számára készült.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése