2015. január 8., csütörtök

All About Street Food (Múzeum utca 5.)



Nem először írom le: a divatjelenségeket bizalmatlansággal, gyanakvással kezelem, mivel a legtöbb esetben profitéhség, nem ritkán alantas tömegmanipuláció és értéksemlegesség, rosszabb esetben értékellenesség húzódik meg mögöttük. Nagy hiba volna azonban valamit elutasítani csak azért mert divatos. Vannak értékhordozó, értékteremtő divatok. A „kézműves” kifejezéssel sokan élnek, sokan visszaélnek, de ezt csak azért tehetik meg, mert a kézművesség divatba jött, Istennek hála, szemben a nagyipari arctalan s az élelmezés területén jellemzően egészségtelen termékekkel. Hasonló örömteli jelenség a minőségi street food divatba jövetele. Ma már kínos olyan hamburgert eladni, melyben azonosíthatatlan, ipari hulladékból készített, vékony mirelit húspogácsa van a tisztes mennyiségű, jó alapanyagból származó kíméletesen hőkezelt marhahúspogácsa helyett. Egyre több helyen adnak élvezhető, tisztességesen elkészített hamburgert és ennek akkor is örülni lehet, ha nem sok tangenciája van eme ételnek a magyar hagyományokkal.
Mindezeket egy újonnan nyílt hely, a lényegét nevében hordozó „All About Street Food” kapcsán fogalmaztam meg, mely a hajdani Knossos taverna helyén nyílt. (A Knossosban remek grillezett polipot ettem vagy tíz éve, ami ritkán kerül az asztalra ízletesen és élvezhetően, mert könnyen gumisodik és sokan nem tudják, hogy sütés előtte jól el kell csépelni a csápokat, hogy összetörjük az izomrostokat. Vagy sajnálják rá az időt és az energiát.)
Épp a sokhelyütt dicsért Kiosk felé igyekeztünk két turnétárssal, amikor az autó ablakából megláttam a szóban forgó helyet, mondtam is nekik, hogy együnk inkább itt, ez kéznél van. A szót tett követte, leparkoltunk a Pollack Mihály mélygarázsban és elsétáltunk a helyszínre.
Kissé eklektikus a beltér, modern, fesztelen, de szerethető. A falon látni még a korábbi görög vendéglő álfreskóit. Hamar megtudtuk, hogy faszénen sütik a húst, ami jó pont. (Elvették a villanyt, mondom: mi lesz a hamburgerünkkel, ha villannyal mennek a vaslapok, erre megnyugtattak, hogy a faszenes megoldást nem befolyásolja az áramellátás.) A választék a hamburgerekre épül, a nevet nem teszi indokolttá a választék. A kínálat kétségkívül „utcai ételekből” áll, de messze van az „all abouttól”.
Az 10-20 tipikus és ikonikus street foodból 3 szerepel az étlapon: hamburgerek, pastramis szendvicsek és fish and chips. Ezeken kívül van még Caesar saláta. (Félreértés ne essék, díjazom a szűk étlapot és az egy-két témára való ráállást. De akkor más nevet kell választani.) A sörök nem tucatsörök, de nem is kézművesek, kipróbáltuk az egyik csapoltat, jó volt. A borválaszték szűk, de jól összeválogatott, ha jól emlékszem Légli Gézától ittunk két bort, amit ház boraként kínálnak. Gézában nem szoktunk csalódni, ezúttal is tisztes minőséget hoztak a borai.
Rendeltünk egy sima hamburgert, (körettel, jelen esetben coleslaw salátával együtt 1450 ft), 
a „Hét főbűn” sorozatból a „Kevélységet”, melyben az alapjáratú hozzávalókon (szezámos buci, marhahúspogácsa) van még brie sajt, vajon pirított spárga, tejszínes paprikakrém és paradicsomlekvár. Ehhez öcsém rántott hagymakarikát kért köretnek. (1850)

Végül jómagam a fish and chips mellett döntöttem (1650).
A hamburgereink átlag felettiek voltak, bár a zsömle lehetett volna könnyedebb, azon még jó lenne kísérletezni, jelen formájában kissé fojtós. A húspogácsa remek volt, s külön kiemelést érdemel a kiváló a spárga a burgerben. A tejszínes paprika-"krém" még fejleszthető, nem is krém volt, mint a képen is látni, hanem ragu. A paradicsomlekvárról nem jegyeztem fel semmit s már nincs az íze a számban. Mindent összevetve ez egy ötletes, izgalmas burger volt, bár jelzem, hogy nem vagyok nagy híve annak, hogy mindenfélét belepakoljunk a zsömlébe. 
Ami a fish and chipset illeti, kissé túlégett a hal bundája, de szerencsére megmaradt az élvezhetőségi tartományon belül, a hal friss volt, mentes mindenféle hűtőíztől. A rántott hagymakarikából bőséges adagot adtak s a legjobb volt, amit eddig ettem a műfajban. A sült krumplit túl forró olajban sütötték, kívül megsült, belül szinte nyers maradt, tartását bizonyos mértékig elvesztette. De értékeltük, hogy nem mirelit árut adtak. Ugyanakkor ez egy olyan kérdés, ami könnyedén megoldható, a világhálón utánakereshető Heston Blumenthal optimális sült krumplijának technológiája. Ami otthoni körülmények között nagy gépek nélkül is rekonstruálható, így nem lehet akadály egy magas minőségre törekvő hely számára sem. Főleg, hogy nagyobb mennyiséget elő lehet készíteni, félkészre hozni, majd rendeléskor megsütni. S attól sem kell félni, hogy nem fogy el, hiszen a sült krumpli alighanem Európa kedvenc körete.
Összességében igényes, jóra törekvő hely ez, a kisebb hibák dacára szerettük.

Dorozsmai Endre

A szöveg a blog számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése