Ha valaki elmegy a Jani
Lacikonyhába, mely a jóhírű nyócker egyik mellékutcájában működik, igaz, nem
messze a nagycsarnoktól, s a Nagykörúttól, akkor nehezen fogja elhinni, hogy
erről a helyről a Gault Millau kalauz honlapján is lehet olvasni. Igazi
külvárosi, ötödosztályú hangulat, magasított asztalok és az egész helységben
mindössze három magasított szék van. Ezeket sikerrel elfoglaltuk. Merthogy mi
szeretünk ilyen helyekre is járni, legmarkánsabb élményem a műfajban a Pléhcsárda, mely egyben a leghíresebb is a kifőzde-lebujok között. Olyannyira, hogy
itt forgatták az emlékezetes „Szalontüdő” című filmet, mely sztori írott
formában is igen sikeres volt.
Visszatérve a Jani lacikonyhára,
próbáltam kedélyesnek lenni a kedélyes kiszolgálóval, aki alighanem tulaj is,
de arra az egyébként őszinte megjegyzésemre, hogy a számlát ereklyeként
elteszem, azt mondta, hogy „azt csinál vele, amit akar”. Innen megszűnt a jó
hangulat. Sokszor ennyin múlik, hogy az ember visszamegy-e szívesen valahova
vagy nem. Én egyelőre nem. (Volt rosszabb esetem is a Pince csárdában, ahol
Emma asszonyság olyan pofátlan volt velem és társammal több évi odajárás után,
hogy ahhoz hasonlót ritkán éltem meg. Nem is láttak többé addig, amíg egy azóta
megszűnt folyóirat szerkesztőségi gyűlését nem ide hirdette meg a főszerkesztő.
Pedig nagyon szerettem a helyet, sokakat vittem oda, évekig laktam a tőszomszédságban.)
Ettünk halászlét 1300 forintért,
ennyi pénzért ilyen helyen lehetett volna jobb is. Átlagos, halászlé volt, uszadékos,
némileg túlfőtt hallal.
Az Orosházi Pipacsban például 1000 forint alatt ettem jobbat, hangulatos, ízléses környezetben Tercsi József mesterszakács által főzve. A békéscsabai Szamosban, mely azért egy lényegesen színvonalasabb hely a Janinál, a nagy adag halászlé kerül ennyibe.
Az Orosházi Pipacsban például 1000 forint alatt ettem jobbat, hangulatos, ízléses környezetben Tercsi József mesterszakács által főzve. A békéscsabai Szamosban, mely azért egy lényegesen színvonalasabb hely a Janinál, a nagy adag halászlé kerül ennyibe.
A pörköltek korrektek, háziasak,
ezek sem túl olcsók.
Értékeltük, hogy kaptunk két fél adagot egybe tálalva a csülökből és a pacalból, minden további nélkül. Az adag is meglehetős. A fasírtot meglepően jó áron adják, 200 ft darabja, méretes, ízletes volt, bár kissé megégették a külsejét.
A kenyér lehetett volna frissebb. Megállapítottuk, hogy az Erőspista baromi sós, de ez nem az ő hibájuk. A savanyúság rendben volt.
Értékeltük, hogy kaptunk két fél adagot egybe tálalva a csülökből és a pacalból, minden további nélkül. Az adag is meglehetős. A fasírtot meglepően jó áron adják, 200 ft darabja, méretes, ízletes volt, bár kissé megégették a külsejét.
A kenyér lehetett volna frissebb. Megállapítottuk, hogy az Erőspista baromi sós, de ez nem az ő hibájuk. A savanyúság rendben volt.
A jelek szerint a törzsvendégekből
élnek, az új kliensek nem különösebben érdeklik őket.
Dorozsmai Endre
A szöveg a blog számára készült.
A Jani Lacikonyhában 2014 december 12.-én voltunk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése