Jó érzés jelen lenni egy tradíció
megalapításánál. A szándék, miszerint a Tulipán borozóban minden év az Aradhegyaljai
borvidék első számú borászának kóstolójával kezdődik, tavaly nyert megfogalmazást
Balla Géza januári kóstolóján, idén pedig már „bevett” gyakorlattá nemesedett.
A borász ismét lenyűgözte a hallgatóságát, megismerhettük
a pezsgőkészítés technológiáját, a hozam és minőség közötti összefüggéseket, az
aradhegyaljai borvidék talajtani adottságait. Az előadó néhol egészen mélyen
belement a bor analitikájába, olyannyira, hogy az embernek nosztalgiája támadt
a pektinek, aldehidek, acetátok és észterek hallatán a középiskolai vegytan
órák iránt. Sok szó esett a borvidék kitűnő adottságairól, melyek felveszik a
versenyt a világ legjelentősebb borvidékeivel. Nemcsak a pozitívumok kerültek
terítékre, hanem az a sajnálatos helyzet is, hogy a borvidék potenciálja nincs
kellőképpen kiaknázva, hogy mennyire jó lenne, ha nem csak néhány nevet
említenének a borvidék kapcsán, hanem több tucatot, mint Villányban vagy
Szekszárdon, a Kárpát medence másik két jelentős vörösbortermő vidékén. Az is
abszurd helyzet, mutatott rá a ma már 100 hektáron gazdálkodó Balla Géza, hogy
miközben a legtöbb európai borvidék „fővárosának” kocsmáiban a helyi borokat
kínálják, addig ez Aradon messze nincs így.
A nyitó nedű egy pompás pezsgő volt,
melyet a borvidék ősi fajtájából, Mustos fehérből készítettek és méltó,
elegáns, formatervezett palackba zárva látványos címkével láttak el. Ez nem a
reklám helye, de olyan minőségű, hagyományosan készített pezsgő azon az áron amennyiért
kínálják a Kossuth utcai szaküzletben – 35 lejért - abszolút „best buy”, reális
lenne a duplája is. Külön öröm volt ez a pezsgő azért is, mert a mi fajtánkból
készült, mely egyébként magas savaival és viszonylag neutrális ízvilágával ideális
pezsgőalapanyag.
A pezsgőt két idei fehérbor
követte, egy Rajnai Rizling, melyet reduktívan készített a borász, nem is állt túl
közel a rajnai menti testvéreihez. Könnyed, jó ivású bor lett, s mint Balla
Géza is megjegyezte, kitűnő fröccsalapanyag. Hasonló filozófiával készült a
Sauvignon Blanc is. A két könnyed reduktív fehér után egy igazi boregyéniség
következett, a tokaji nagy borászok által is elismert Furmint „Sziklabor”, mely
a pincészet legmagasabb kategóriás sorozatába illeszkedik bele. Mint elhangzott,
e bor illetve a szőlő melyből készült cáfolja azt a közkeletű tézist, hogy a
Furmint olyan talajon érzi jól magát, ahol mélyre eresztheti akadálymentesen a
gyökereit. Ahol ez a szőlő termett, mindössze 30 cm a termőtalaj, utána szikla
következik. Innen is a sorozatnév. A hozamkorlátozást és a hordóérlelést a seprőntartás
és a rendszeres seprőfelkavarás egészíti ki, így alakul ki a hamisítatlan
Balla-Furmint ízvilága, melyet a világ egyik legjelentősebb borszakértője,
Jancis Robinson is méltatott a nemrégiben lezajlott temesvári RoVinhudon.
Ezután az idén is remekül sikerült
silleres beütésű rosé következett, a pazar illaton és gyümölcsös ízvilágon túl mélyebb
szín és magasabb alkohol jellemezte, mint a legtöbb rosét. Az ilyen bortól
lehet a legkönnyebben a Hamvas Béla által magasabbrendű józanságnak hívott mámor állapotába kerülni: az ember
issza, csúszik, egyik pohár után kívánja a következőt s csak akkor ébredünk rá,
hogy ez nem egy 11-12 fokos nedű, mint a legtöbb rosé, hanem 14 fokos, amikor
már érezzük a hatását. No de annyi baj legyen, a foglalkozás eléri a célját,
ahogy Pálos Miklós kitűnő szekszárdi borász fogalmazott. Balla Géza roséra
szüretel, nem a vörösbor levét engedi le, mint sokan, és nem fajtatiszta bort
készít e műfajban, hanem házasítást, így tudja megalkotni az elképzeléseinek
megfelelő bort. Mert mint mondotta, ő nem elsősorban a trendeket s a divatokat
nézi, hanem olyan bort készít, amit maga is szeret, elvégre így tud hitelesen
mögéjük állni és ajánlani őket. A bemutatott rosé 40-40% Kékfrankosból és
Fekete Leánykából áll, amit 20% Merlot egészít ki.
A rosé után kisebb vita keletkezett
arról, hogy most jönnek „a borok”, vagy, hogy amit addig kóstoltunk, az volt a
lényeg, a fehérborok és vörösborok hívei lefolytatták szokásos hitvitájukat,
amiből e sorok írója sem maradt ki. Jómagam úgy vagyok a vörösborokkal, mint az
egyszeri juhász a fekete juhaival. (Hadd illesszem ide a klasszikus viccet azok
kedvéért, akik esetleg nem ismerik: Interjút készít a TV-stáb a juhásszal. Kérdi
a riporter: - Aztán mondja bátya, esznek-e
rendesen a juhok? – Hát, igen, hangzik a válasz, a fehérek. - És a feketék? - Hmm,
azok is.. A riporter néz egy ideig, majd tovább kérdez: - És bátya, tejet adnak
rendesen a juhok? – Hát igen, a fehérek. És a feketék? Bácsi megvonja a vállát:
- Azok is… – És gyapjút adnak-e a juhok? – Hát igen, a fehérek. - És a feketék?
– Hát, azok is. Riporter nem tudja mire vélni mindezt, ezért megkérdi: - Bátyám
miért tesz különbséget a fekete és a fehér juh között? - Hát, mert a fehérek az
enyémek. - És a feketék? - Hmmm, azok is...) Szeretem a bort, a fehéret. S a
vöröst? Hát, azt is.
Úgyhogy megittuk a vörösöket,
melyek egy egyszerűbb ízvilágú Kadarkától indultak, majd egy forgalmi Fekete Leánykán
egy magasabb kategóriás Merlot-n át haladtak a Sziklabor sorozatba tartozó
Fekete Leánykáig majd egy villányiak által is irigyelhető csúcsborig, a
Cabernet Franc-ig. A Kadarka kapcsán az előadó elmondta, hogy ismeretei szerint
senkinek nincs akkora területe e fajtából mit neki, ezzel igazolta, hogy ő
valóban hisz a fajtában s nemcsak beszél róla, mint sok borász, aki szereti a Kadarkát emlegetni,
de legfeljebb pár hektáron termeszti, mert sokallja a fajtával járó vesződséget.
A 2012-es Fekete Leányka vonatkozásában elhangzott, hogy viszonylagos fiatalsága
dacára kétszeresen díjazott bor. A bukaresti nemzetközi borversenyen és
Budapesten a Vinagorán is – mindkét borverseny tagja a világ legjelentősebb
borversenyeit tömörítő Vinofednek – aranyra taksálták, ugyanakkor viseli a „Szeged
város bora” büszke címet is.
A borok mellé lazackrémes, tökmagolajos,
juhtúrókrémes valamint pecsenyezsíros bagettkarikákat
továbbá kiváló alapanyagból való ízletes korhelylevest ehettünk, mint megtudhattuk, a házigazda Schmak András anyósának saját savanyítású káposztájából készült a levest.
továbbá kiváló alapanyagból való ízletes korhelylevest ehettünk, mint megtudhattuk, a házigazda Schmak András anyósának saját savanyítású káposztájából készült a levest.
Aki a Tulipán borestéiről nemcsak
utólag szeretne olvasni, hanem előzetes értesítést kérne, jelentkezzen a 0257
282020-as telefonszámon vagy a schmak@araditulipan.eu
e mail-címen. A Balla borok kóstolhatók és megvásárolhatók egész évben a Tulipán
borozóban.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Nyugati Jelen számára
készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése