2014. január 3., péntek

Rév csárda (Érsekcsanád, Dunapart)



Mióta Molnár B. Tamásnak köszönhetően a Rév csárda referenciapont lett a halászlé témájában, nagy vágyam volt ide ellátogatni. Így aztán tettünk egy jókora kerülőt a legutóbbi fővárosi látogatásunk alkalmával, s nem bántuk meg.
A halászlét mindig frissen főzik, erős tűzön, szélesedő magyar bográcsban, legkevesebb két adag készül el egyszerre. Éltünk a lehetőséggel, odaszóltunk egy órával a tervezett érkezésünk előtt, hogy mikorra kérjük a vegyes halászlét. Ami épp akkorra el is készült, a bográcsot, ahogy levették a tűzről, már tették is az asztalra.
A maradékot hazavittük, s még egyszer ettünk belőle otthon. Kértünk még haltepertőt,
halpástétomot, 
„roston” (valójában bő olajban) sült süllőt
és füstölt olajos halat. 
Desszertnek csokoládétortát. 
Az ételek rendben voltak, bár a csokitortából a lisztet kihagytam volna. A hozzá adott szilvamártás helyben készült s igen finomra sikeredett. Jó érzés volt beszélgetni a tulajdonossal, akit az Isten is vendéglátónak teremtett. Elmondta, náluk nincs titok, mert a titkot az ember a sírba viheti, s akkor mások nem gazdagodhatnak általa élményben. A halászlének például az a fortélya náluk, hogy nem egyszerűen forralják, hanem lobogva főzik, aminek következtében a lé besűrűsödik, selymessé válik.
Szerb popzene helyett magyar népzene jobban illene a helyhez s az sem lenne rossz, ha az itallapon a minőségi borok decinként is szerepelnének. 
Elvben lehetséges, hogy kinyitottak volna egy palackot a kedvünkért, ha nem is vesszük meg az egészet, de nem próbálkoztunk vele. Társam sört ivott, jómagam vezettem, így nem mertem egy lakófröccsnél többet inni.
Összességében az év egyik legkellemesebb élménye volt a Rév csárda, minden halászlérajongónak kötelező!

Dorozsmai Endre

További információk, arc poetica, étlap, itallap: http://revcsarda.hu/

A szöveg a Demokrata számára készült.
A Rév csárdában 2013 december 21-én jártunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése