2013. szeptember 3., kedd

Holsten söröző az Oroszlánhoz (Keszthely, Kossuth Lajos u. 16.)




Szeretem a meghitt, múltidéző, szeparés, nehéz tölgyfaszékes sörözőket. Azokat, melyek a pubok elterjedése előtt intimitást biztosítottak sok-sok korsó sör elfogyasztásához. Még van belőlük szerencsére országszerte néhány, akkor is, ha egyébként jócskán megfogyatkozott a számuk, kezdve a legendás Tüköryvel, folytatva a Papnövelde utcai Bécsi sörözővel, a Bem sörözővel s bezárólag a keszthelyi, Oroszlánhoz címzett Holsten-nel. 


Ezekhez a sörözőkhöz sajátos atmoszférájukon túl általában elfogadható vagy kifejezetten jó konyha társul, korrekt árviszonyok mellett. A vizsgálatunk tárgyát képező helyen nem éppen így volt. Az Oroszlánhoz címzett sörözőben nem mentek ugyan árak tekintetében a tűréshatár fölé, de szinte mindent túláraztak kb. 30%-al. Persze alapkérdés, hogy mihez képest. Nos, a hely színvonalához, a szolgáltatáshoz, más helyekhez s akár a Fő utcai pozicionáltsághoz képest is. A Balaton mellett sokkal magasabb minőségi kategóriában is érezhetően olcsóbban lehet enni-inni. Aligha véletlen, hogy miközben a vendéglő utcára néző ajtajaira és ablaktábláira majd az egész étlapot krétával felírták, az árak felől csak bent lehetett tájékozódni.
Más bajunk különösebben nem volt. Ettünk egy adag átlagos rántott gombát,
egy remek töltött paprikát 
s egy két személyes szárnyas-tálat. 
Rajta két rendben levő Holstein szelet, egy hasonlóképpen ízletes libacomb párolt káposztával és két, a hosszas érlelés ízjegyeit magán viselő (kevésbé udvariasan: a panírozás előtt túl sokat állott) rántott pulyka. No és persze köret, amit sajátos módon, ellentétben a vendéglők zömével, ahol a két személyes tál étlapon feltüntetett ára integrálja a köretet, külön számoltak fel.
A keszthelyi Hosten sörözőt beiktattuk a „még elmegy” kategóriába. Vissza nem térünk, inkább szétnézünk a szomszédos Hévízen.

Dorozsmai Endre

A Holsten sörözőben 2008. március 3.-án jártunk. 
A szöveget a Demokratának adtam le akkortájt, bizonyára meg is jelent.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése