A minap, a nagy fővárosi vihar idején a Mammutbeli Frei kávézóba ültünk be. (Ez volt a nap, amikor a Mammut súlyosan beázott, ömlött a víz a beltérbe.)
Kérdem a pincér gyerektől:
Mi a különlegessége a como-i olasz tejeskávénak?
Semmi, sima tejeskávé. - hangzott a válasz.
De akkor miért como-i?
Ezt a nevet adták
neki.
No comment.
Dorozsmai Endre
2013. június 11., kedd
2013. június 5., szerda
Budapest bisztró (Vécsey utca 3.)
Noha színvonalas
helyek, mint amilyen az Arcade bisztró, bezárni kényszerülnek, de azért javában
zajlik még a bisztró-forradalom. Új neveket kell megtanulnunk: Dettó bisztró, Kispiac,
Sonkaarcok, Budapest bisztró, kinyitott újra a Hegedüs Gyula utcában a Laci!Konyha!.
A Budapest
bisztróba vezetett a nemrégiben az utunk, ahol a menü rögtön elcsábított.
De
tud a hely többet is, mint amit a menü kínál. A dekoráció rendkívül jól
kitalált, impozáns, hogy az étterem egyik szárnyában teljes belátás van a
konyhára, itt aztán semmit nem rejtenek véka alá. A szakácsok magabiztosan
mozognak, egy mozdulat nincs hiába, minden patyolat-tiszta, rendezett.
Ettünk lebbencslevest,
rántott karajt,
vadas marhát spagettivel
és hagyományos krémest.
Korrekt,
házias ízeket nyújt a Budapest bisztró menüje. Kértünk még „Vidéki kacsa-rillettes-t
burgonyatalléron bodzás sült káposztával”, ez sem volt rossz, de a húst e klasszikus
fogásban jobban szeretem nem ennyire finomra darálva, sőt egyáltalán nem kell
darálni.
A rillettes az rillettes s nem pástétom. A burgonyatallér inkább
szirom volt, ízletes, de csak szimbolikus mennyiségű, értékeltük viszont a házi
kenyér minőségét. A jó ételek mellé jó borokat is kínálnak a magyar élvonalból a
Szepsy pincétől a Tiffán pincészeten keresztül a Konyári pincéig, valamint néhány
nemzetközi klasszist. Aki megengedheti magának, megrendelheti a legendás
Chateau Petrus 1994-es évjáratú borát potom 390.000 ftért, de kapható a szintoly
legendás Chateau Margaux 1989-es évjárata is, „mindössze” 170.000 Ft-ért.
A kiszolgálást még
lehet egy kicsit szervezni, négy felszolgálóval volt dolgunk, mindenki kedves
volt, de is tény, hogy a nagy kavarodásban étlaphoz nehezen jutottunk.
Összességében kellemes, jól berendezett, jól kitalált hely a Budapest bisztró,
a déli menü pedig, mint a legtöbb jó helyen, itt is zavarba ejtően kedvező ár-érték
arányt mutat.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
2013. június 4., kedd
Liget vendéglő (Recsk, Kossuth út 199.)
A fősodratú
csárdakonyhát is lehet jól csinálni. Lélekkel, igyekezettel s a vendég
megelégedésére. A minap Mátraderecskén érdeklődtünk, hogy hol lehet a közelben
jót enni. Vendéglátónk a falu tőszomszédságában fekvő Recsken ajánlott egy
helyet. Seperc alatt ott voltunk, kedvesen fogadtak, előbb a kellemes, árnyas
teraszon ültünk le, majd behúzódtunk a téli kertbe, ahol megannyi növény és
szép dekorációs tárgy teremt otthonos hangulatot.
Az étlap a
megszokott fogásokat kínálja néhány tájjellegű, palócos kivétellel. Mi
rendeltünk palóclevest, tócsnit fokhagymás tejfellel,
juhtúrós sztrapacskát,
(fél adag) pacalpörköltet
és bakonyi sertésbordát.
Ételeink mind jól voltak elkészítve,
apróbb problémát csak az jelentett, hogy a nyilvánvalóan ipari eredetű tejfelt
nem sikerült megfelelően homogenizálni a gombamártásban, így az szemcsés volt,
a sztrapacska műfajában meg szerencsésebb, ha a sült szalonnakockákat a
tetejére szórják, hogy ne puhuljon meg. Egyébként ízre, állagra minden rendben
volt, kiemelném a pacalpörköltet, mely egyik legjobb élményt nyújtotta azok
közül, amit ettem valaha. Kifogástalan, harmonikus fűszerezés, kitűnő, nem túl
puha, nem túl feszes állag.
A borlapot nem
ártana bővíteni, az idő mintha megállt volna itt, húsz esztendeje: ma már nem
nehéz beszerezni igen jó minőségű mátrai borokat a tökéletességre törekvő
kistermelőktől. Érdemi bor hiányában sört ittunk, ami friss volt, olcsó és
megfelelő hőmérsékletű.
Aki reális
elvárásokkal ül be a Liget vendéglőbe, nem fog csalódni.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
2013. június 3., hétfő
Lánchíd söröző (Fő utca 4.)
Vannak esetek,
amikor a szubkulturális hovatartozás felülírja a gasztronómiai szempontokat
egy-egy hely megítélésében. Egy korábbi példával élve a kilencvenes évek
közepén a Janis Pub nem volt az ínyencek Mekkája, de ami a tányérra került, az
nagyvonalakban rendben volt, miközben a berendezés párját ritkította
ötletességben, eredetiségben s a zene, amint a névadásból is sejteni lehet, a
brit blues boom termésének legjavából volt összeválogatva.
Hasonló élményemben
részesültünk a minap, amikor barátaimmal egy hirtelen ötlettől vezérelve a
Lánchíd sörözőbe ültünk be. A falon a rock hőskorszakának, az 1965 és 1975
közötti évtized legnagyobbjainak, többek között Miles Davisnek, John Mayallnek,
Frank Zappanak az ereklyéi, lemezek, plakátok, fényképek, a hangszóróból végig
igényes zene szólt e korszakból, a tulajdonosként vagy üzletvezetőként mozgó
emberek ötvenes éveiket taposó rockerek.
Az étlap rövid, áttekinthető, népszerű
ételekből válogatták össze, a gulyáslevestől, a tócsnin, tatárbeefsteaken,
caprese-n keresztül a marhapörköltig, a sajnos jel alá csapolt sör friss volt
és tökéletes hőmérsékletű.
Rendeltünk egy
kenyérlángost
meg egy sztrapacskát,
mindkettő korrektül elkészítve, nagy
adagban érkezett az asztalhoz. A kenyérlángost még sütöttem volna öt percet, de
így sem volt rossz. Van wifi és áramellátás a vendégek számára. Ritkán teszek
ilyet, de azon frissiben bejegyeztem a hely FB-oldalára, hogy „jó itt lenni”.
Ajánlom másoknak is, akik a mai „menő” műzene helyett a rock bő negyven évvel
ezelőtt termett legjavát hallgatja. Először jártunk ott, de bizonyos, hogy nem
utoljára.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
2013. június 2., vasárnap
Kandalló Pub (Kertész u. 33.)
Jó nevet választott
a Kandalló nevű műintézmény. Van-e ember, akiben a kandalló nem az otthon
melegét, a pattogó tüzet, a meghittséget asszociálná? A Kandalló ügyesen
berendezett, jól kitalált hely, a kiszolgálás kedves, kommunikatív, az ételválaszték
házias, és ami nem utolsó szempont: a sörforradalom trendjének megfelelően
minőségi kézműves söröket csapolnak.
Csatos üvegekben szolgálják fel a
padlizsánkrémet, nyúlmájpástétomot, kacsamájat zsírjában, amihez házi kenyeret
adnak. Egyszerűbb grill ételeket tartanak, a kecskesajttól a csirkén keresztül
a hamburgerig. Desszertnek tejespitét és tejberizst házi lekvárral. Mi házi
hamburgert kértünk
és kacsamájat csatos üvegben,
egyik étel sem okozott
csalódást.
Nincs sokféle bor,
de ami van, az jó. A kifejezetten ínyenc vendéglőkre specializálódott
mintabirtoknak, a Juhász Tibor vezette Pastor pincének tartják a borait
háziborként, továbbá négy élvonalbeli terroir borász egy-egy borát. A „Borászok
borásza” díjat idén elnyert nadapi Szentesi Józseftől „A” cuvée-t, a gyöngyöspatai
Szecskő Tamástól Muscat ottonelt, a mindig zseniális borokat asztalra tevő
Somlói Apátsági Pincétől Furmintot és Barta Károlytól az Öreg Király dűlőben a
legjobb kitettségeket birtokló mádi bortermelőtől kései Furmintot. Aki vezet s
nem akar ásványvizet inni, kortyolhat házi szörpöket, nem kell az ipari
rettenetekre fanyalodnia. A zenét is jól megválasztják. Ritka kellemes,
hangulatos, egyszerű és nagyszerű hely a Kandalló. Örömmel láttuk viszont a
Dining Guide által szervezett Utcai Ételfesztiválon, a Hold utcai vásárcsarnok
emeleti részén, ahol a tulajdonos konyhai műhelytitkokba is beavatott s minden
italhoz ajándék sörkorcsolyát adtak. Jövünk még.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.