2013. június 4., kedd

Liget vendéglő (Recsk, Kossuth út 199.)





A fősodratú csárdakonyhát is lehet jól csinálni. Lélekkel, igyekezettel s a vendég megelégedésére. A minap Mátraderecskén érdeklődtünk, hogy hol lehet a közelben jót enni. Vendéglátónk a falu tőszomszédságában fekvő Recsken ajánlott egy helyet. Seperc alatt ott voltunk, kedvesen fogadtak, előbb a kellemes, árnyas teraszon ültünk le, majd behúzódtunk a téli kertbe, ahol megannyi növény és szép dekorációs tárgy teremt otthonos hangulatot. 


Az étlap a megszokott fogásokat kínálja néhány tájjellegű, palócos kivétellel. Mi rendeltünk palóclevest, tócsnit fokhagymás tejfellel, 
juhtúrós sztrapacskát, 
(fél adag) pacalpörköltet 
és bakonyi sertésbordát. 
Ételeink mind jól voltak elkészítve, apróbb problémát csak az jelentett, hogy a nyilvánvalóan ipari eredetű tejfelt nem sikerült megfelelően homogenizálni a gombamártásban, így az szemcsés volt, a sztrapacska műfajában meg szerencsésebb, ha a sült szalonnakockákat a tetejére szórják, hogy ne puhuljon meg. Egyébként ízre, állagra minden rendben volt, kiemelném a pacalpörköltet, mely egyik legjobb élményt nyújtotta azok közül, amit ettem valaha. Kifogástalan, harmonikus fűszerezés, kitűnő, nem túl puha, nem túl feszes állag.
A borlapot nem ártana bővíteni, az idő mintha megállt volna itt, húsz esztendeje: ma már nem nehéz beszerezni igen jó minőségű mátrai borokat a tökéletességre törekvő kistermelőktől. Érdemi bor hiányában sört ittunk, ami friss volt, olcsó és megfelelő hőmérsékletű.
Aki reális elvárásokkal ül be a Liget vendéglőbe, nem fog csalódni.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése