2012. január 6., péntek

Ba bar (1074 Budapest, Huszár u. 7.)





Visszás érzelmekkel lép be egy nemzeti beállítottságú ember olyan helyre, amely úgy hirdeti magát, hogy „a kozmopolita”, még akkor is, ha mindaz, amit írnak róla s amit magáról hirdet, egyébként csábító. Hogy egyáltalán belép, az tulajdonképpen a felfedezés ösztönének győzelme az ideológiai averzió felett. Helyet foglalva, megismerkedve az étlappal és rövid eszmecserét folytatva pincérünkkel marad a hűvös, távolságtartó, de a reményeket fel nem adó viszonyulás.



Mert csábító az étlap, izgalmas tételek sorakoznak egymás mellett kilenc ország illetve régió konyháját felvillantva a kókuszos sült zöldségkörettel tálalt Cajun vajhalfilétől (2100) a Balkánt képviselő, padlizsánkrémmel és pitával körített báránysaslikig (1800), kellemes, diszkrét zene szól, tiszta és elegáns a hely, ugyanakkor kiderül, hogy öt potenciális tapas-rendelésből kettő (a polipos bruschetta és a töltött paprika) hiányzik, s a kombinált tapas tál (2 hideg 3 meleg tapas 3500 ft ellenében) nem tartalmazhat drágább változatokat, például libamájat és rákot, viszont e megkötés az étlapon nem szerepel. A borkínálat alighanem a Zwack házé, akad pár vonzó kimért ajánlat (300 és 500 ft között deciként), mi végül a jól bevált Dreher sörnél maradtunk (pohár 280). (Az egyikünk által preferált HB kifogyott…)



Egy szó mint száz, az ételek megrendelésekor olyan hangulatban voltunk, hogy végkicsengést (vagyis úgyszólván mindent) a konyha fogja meghatározni. A konyha pedig a helyzet magaslatán találtatott, mind az ötletességet, mind a megvalósítást, mind a tálalás esztétikáját illetően. Az aszalt paradicsommal és mozzarellával töltött kapribogyós-citromos mártásban párolt csirkemell bazsalikomos steak-krumplival (1600) 



valamint a kecskesajtos sonkás lepény paradicsomos fűszeres mártással (1050)

a műfaj remekeit képviselte. S a Ba bar elérte az elérhetőt: úgy távoztunk, hogy már azon töprengtünk, mit kellene legközelebb kipróbálni. 

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokratában jelent meg 2005 első felében.
A Ba bar-ban 2005. április 23.-án jártunk.
A honlapról az derül ki, hogy a hely tartja az irányt s ma is működik,.
Ebédidőben két fogásos menűt kínálnak mindössze 950 Ftért.

1 megjegyzés:

  1. Kiderült, nem érdemes az ideológiát keverni a gasztronómiával... :)

    VálaszTörlés