2023. augusztus 6., vasárnap

Magyar csúcssörök és minőségi borok Aradon, a Várhíd utcában: Klings – The Drinks

 

Schmak András nevét akkor ismerhette meg Arad borszerető közönsége, midőn 2013-ban átvette a Tulipán könyvesboltot korábbi üzemeltetőjétől, és a profilt borozóval egészítette ki. Az öt évig működő sajátos és egyedi vendéglátó egységben jeles magyar borászok sora fordult meg Bárdos Saroltától Eszterbauer Jánoson, Vámos Attilán, Balla Gézán keresztül Maurer Oszkárig, hogy csak néhány nevet említsünk a több, mint félszáz élvonalbeli termelő közül, akikkel itt ismerkedhettek meg a borrajongók.

Arad magyar polgársága nem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy eltartson egy ilyen jellegű intézményt, így az egység bezárt. Működtetője azonban nem adta fel az a célkitűzését, hogy az aradi magyarságot ellássa magyar borokkal, sőt, a profilt kibővítette minőségi magyar sörrel is. 2022 nyarán a Neptun strandon nyitott söröző-borozót „Klings - The Drinks” néven. 

Idén már kibérelt egy belső udvart és pincét azonos néven, a város szívében, pár lépésnyire a hajdani Szabadság tértől. 



Az árnyas kerthelység hangulatos, a dekoráció az amerikai képregények világát idézi. A pincében nyers téglafalak és szolid pubos díszítőelemek biztosítanak meghitt hangulatot.




A borok mellé ropogtatni-valókat, főként Csíki Chips-fajtákat kínálnak, de együttműködnek Arad legjobb sörözőjével, a Joy’s-szal, melynek konyhája is van, innen bárki kedvére rendelhet akár pub foodot, akár szabályos vacsorát. Arad első pizzériáinak egyikéből, a szomszédos Coandiból is rendelhetnek a vendégek harapnivalót. Mi helyi pörkölésű földimogyorót eszegettünk a remek sörök mellé. Azokat a főzeteket kóstolgattuk, melyekhez eddig nem volt még szerencsénk, nem egy újdonsággal is találkozhatunk a palackos választékban. Hadd emeljem ki ezek közül a Mad Scientist Soup Strata nevű hidegkomlós New England India Pale Ale sörét, mely katarzisközeli élményt adott. A kiszolgálás kedves, szívélyes, az aradiak ismerhetik Ónodi Mónit, ő képviselte a céget a különböző ünnepi vásárok sörös és boros Klings-standjainál.

Az italválaszték a maga nemében aradi viszonylatban egyedülálló. Öt sörcsappal dolgoznak, háromból a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra főzetei folynak, amit a Mad Scientist Liquid Cocaine és a Szent András Sörfőzde Ogre söre egészít ki. Palackban és dobozban közel félszáz prémium sör kapható a Szent András, a Fehér Nyúl, a Mad Scientist, a Monyó és a Rothbeer főzdéktől. A csíkszentsimoni főzde nyolc söre kapható palackban, beleértve a frissen piacra dobott, Puskás 10 elnevezésű, a megszokottnál könnyedebb, 4,5%-os sört is. 


Aki úgy jön kocsmába, hogy még vezetnie kell, a Monyó sörfőzde alkoholmentes dobozos italai közül válogathat, ha limonádé helyet a sörillúziót választja. Jómagam ezek közül a Hopsodára szavazok.

Mindemellett közel negyven minőségi bort kínálnak, többségüket kimérik pohárra is. Négy kivételével ezek a történelmi magyar borvidékek belsőmagyarországi és ménesi nedűi. Az említett négy bor a gagauz autonóm területről származik, ami alighanem üzenetértékű. Készítenek népszerű koktélokat, s kávét is egy kis kézműves pörkölő kávéjából. A töményitalok között akad néhány érdekesebb tétel. A borok mellé szivarválasztékkal is szolgálnak.

 

Klings - The Drinks

Arad, Várhíd (jelenlegi nevén Balcescu) u 11.

Honlap: https://www.facebook.com/KlingsTheDrinks/

Telefonszám: + 40 723 180 871

 

E-mail-cím: info@klings.eu

 

 

2023. június 19., hétfő

Black Sheep Retro (Debrecen, Diószegi út 3.)

 

 

Gyula vendéglátásának talán legizgalmasabb színfoltja a Black Sheep: speciality kávézó, prémium fagyizó, pizzázó, bisztró és cukrászda egy fedél alatt, de kínálnak kitűnő kézműves söröket, borokat és saját sütésű kiváló kovászos kenyeret is. 2020 végén, egy igen kemény időszakban nyitottak, de túlélték a „nagy lezárást”, mára a hely dübörög.

A cég gyökerei Debrecenig vezetnek, a Csapó utcában 2016 óta működik egy éppoly sokoldalú egységük. A mini-hálózat legkisebb, s egyben legfiatalabb tagja 2022-ben nyitott a Kálvinista Róma külvárosában.

Itt nincs akkora ételfelhozatal, mint a másik két testvéregységben, vannak viszont burgerek, wrapek, toastok, hot-dog és melegszendvics, s persze csúcskávé, melynek alapanyagát a minőség tekintetében a világ kávétermesztésének felső 1 százaléka adja. Ez áll legalábbis a honlapon, s aki kávézott már náluk, nem fog kételkedni. Maguk pörkölik a kávét a szomszédos épületben. 



 

Az idei év újdonsága, hogy saját fagylaltot árulnak, mely a korábbinál jobb minőségű, bár az sem tartozott a tucatkategóriába. Mangós-maracujás fagyit kóstoltam náluk legutóbb Gyulán, pazar volt ízre-állagra egyaránt. A Retroban is impozáns fagyispulttal várják a vendégeket. Jómagam egy kávéra ültem be hozzájuk a Debrecziner Gourmet fesztiválra igyekezve, mely hozta az elvárt, igen magas szintet.


A kiszolgálás kedves, közvetlen, az árak értékarányosak, a beltér hangulatos, teraszt is működtetnek. Úgy tűnik a Black Sheep Retro is megtalálta a közönségét, annak dacára, hogy a lokáció igencsak távol esik a belváros forgatagától.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

2023. május 16., kedd

Bonvino Hotel . Wine . Spa borbárja - Badacsonytomaj, Park u. 22.


Badacsony ikonikus, több szakmai elismerést elnyert borhotelje, ahol a szoba árába bekalkulálnak több borkóstolót is. A betérő vendégek számára is nyitva álló borbárt ötletesen, jó ízléssel rendezték be, a borral kapcsolatos dizájnelemek – talajmintát idéző kavicsokból, venyigéből, borosüvegből kiképezett világítóeszköz, dugókkal teli üvegballon és vázák, elegáns borhűtő és borospolc – megnyerőek, egyedi hangulatot adnak.




A melegkonyha csak a szálloda vendégeinek áll rendelkezésére, a borozni betérők hideg borkorcsolyákat kérhetnek. Az általunk rendelt rillettes-n kívül kínálnak még helyi sajtokat pirított dióval és gyümölccsel, mangalica vegyes ízelítőt ropogós zöldségekkel, valamint sós mogyorót. Minden pohár bor vagy borkóstoló mellé egy házi snack-et ígérnek.



A hőkezelt koktélparadicsommal, magos mustárral, aszpik- és sárga kaliforniai paprika-kockákkal, illetve madársalátával esztétikusan tálalt kacsa-rillettes inkább pástétom volt, annak viszont kifejezetten finom. A mellé adott kenyér sajnos gyengécskének bizonyult. Ittunk egy pohár Kéknyelűt a Bakó pincétől, valamint egy deci szürkebarátot Takács György pincéjéből, mindkettőt kedvező áron mérték, az ételárak sem túlzóak. „A házi snack” földimogyoró volt, vélhetően azért házi, mert a ház részéről kaptuk.

Ottjártunk idején, 2022 nyarán a témát magabiztosan és elképesztő részletekbe menően uraló sommelier épp egy esti borbemutatóra készült, de nekünk is megvillantott egy keveset a hatalmas tudásából.

A borlap impozáns, közel száz, főként badacsonyi tételt kínálnak, többségüket decire kimérve, de tartanak néhány import, valamint más magyar borvidékről származó nedűt is, melyeket gondosan válogattak össze. A borokat különböző szempontok szerint csoportosították, hogy a laikus vendégek is könnyen kiigazodjanak közöttük. Külön címszó alá illesztették az ősi és ritka magyar fajtákat. Kínálnak három tételes borkóstolókat, „Őseink nyomában” címszó alatt a furminttal, bakatorral és kéknyelűvel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, utóbbinak, mint a Badacsony legjellegzetesebb hungarikumának szenteltek egy külön fajtakóstolót, „Rózsaszín világ” jeligére bemutatnak három rosét, míg a helyi desszertborok „Édes élet” mottóval kerülnek bemutatásra.

 Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 87 532 210

Honlap: https://hotelbonvino.hu/

E-mail-cím: info@hotelbonvino.hu

 

Értékelés

Összélmény: 5 pont

Borválaszték: 5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 5 pont

 

A szöveg a karpatiaettermek.hu adatbázis számára készült.