2023. augusztus 6., vasárnap

Magyar csúcssörök és minőségi borok Aradon, a Várhíd utcában: Klings – The Drinks

 

Schmak András nevét akkor ismerhette meg Arad borszerető közönsége, midőn 2013-ban átvette a Tulipán könyvesboltot korábbi üzemeltetőjétől, és a profilt borozóval egészítette ki. Az öt évig működő sajátos és egyedi vendéglátó egységben jeles magyar borászok sora fordult meg Bárdos Saroltától Eszterbauer Jánoson, Vámos Attilán, Balla Gézán keresztül Maurer Oszkárig, hogy csak néhány nevet említsünk a több, mint félszáz élvonalbeli termelő közül, akikkel itt ismerkedhettek meg a borrajongók.

Arad magyar polgársága nem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy eltartson egy ilyen jellegű intézményt, így az egység bezárt. Működtetője azonban nem adta fel az a célkitűzését, hogy az aradi magyarságot ellássa magyar borokkal, sőt, a profilt kibővítette minőségi magyar sörrel is. 2022 nyarán a Neptun strandon nyitott söröző-borozót „Klings - The Drinks” néven. 

Idén már kibérelt egy belső udvart és pincét azonos néven, a város szívében, pár lépésnyire a hajdani Szabadság tértől. 



Az árnyas kerthelység hangulatos, a dekoráció az amerikai képregények világát idézi. A pincében nyers téglafalak és szolid pubos díszítőelemek biztosítanak meghitt hangulatot.




A borok mellé ropogtatni-valókat, főként Csíki Chips-fajtákat kínálnak, de együttműködnek Arad legjobb sörözőjével, a Joy’s-szal, melynek konyhája is van, innen bárki kedvére rendelhet akár pub foodot, akár szabályos vacsorát. Arad első pizzériáinak egyikéből, a szomszédos Coandiból is rendelhetnek a vendégek harapnivalót. Mi helyi pörkölésű földimogyorót eszegettünk a remek sörök mellé. Azokat a főzeteket kóstolgattuk, melyekhez eddig nem volt még szerencsénk, nem egy újdonsággal is találkozhatunk a palackos választékban. Hadd emeljem ki ezek közül a Mad Scientist Soup Strata nevű hidegkomlós New England India Pale Ale sörét, mely katarzisközeli élményt adott. A kiszolgálás kedves, szívélyes, az aradiak ismerhetik Ónodi Mónit, ő képviselte a céget a különböző ünnepi vásárok sörös és boros Klings-standjainál.

Az italválaszték a maga nemében aradi viszonylatban egyedülálló. Öt sörcsappal dolgoznak, háromból a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra főzetei folynak, amit a Mad Scientist Liquid Cocaine és a Szent András Sörfőzde Ogre söre egészít ki. Palackban és dobozban közel félszáz prémium sör kapható a Szent András, a Fehér Nyúl, a Mad Scientist, a Monyó és a Rothbeer főzdéktől. A csíkszentsimoni főzde nyolc söre kapható palackban, beleértve a frissen piacra dobott, Puskás 10 elnevezésű, a megszokottnál könnyedebb, 4,5%-os sört is. 


Aki úgy jön kocsmába, hogy még vezetnie kell, a Monyó sörfőzde alkoholmentes dobozos italai közül válogathat, ha limonádé helyet a sörillúziót választja. Jómagam ezek közül a Hopsodára szavazok.

Mindemellett közel negyven minőségi bort kínálnak, többségüket kimérik pohárra is. Négy kivételével ezek a történelmi magyar borvidékek belsőmagyarországi és ménesi nedűi. Az említett négy bor a gagauz autonóm területről származik, ami alighanem üzenetértékű. Készítenek népszerű koktélokat, s kávét is egy kis kézműves pörkölő kávéjából. A töményitalok között akad néhány érdekesebb tétel. A borok mellé szivarválasztékkal is szolgálnak.

 

Klings - The Drinks

Arad, Várhíd (jelenlegi nevén Balcescu) u 11.

Honlap: https://www.facebook.com/KlingsTheDrinks/

Telefonszám: + 40 723 180 871

 

E-mail-cím: info@klings.eu

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése