2023. április 23., vasárnap

Liquid Rock (Budapest, Rákóczi út 10.)

 

A háttérzene jelentős mértékben hozzátehet egy baráti sörözés élményéhez, de el is vehet belőle, sőt, akár tönkre is teheti. Amikor a rap nevű szonorikus műfaj létrejött, meg voltam győződve arról, hogy a zene fogalmát teljesen félreértő, a nyomdafestéket elbíró kifejezésekkel nehezen leírható irányzat ki fog veszni pár éven belül, annyira borzalmas és hallgathatatlan.

Ehhez képest mára még a rocker körökben tisztelt előadók is készítenek rapperekkel közös felvételeket, s műfaj egyre több jó sörözőt, bárt, kocsmát tesz elviselhetetlenné. S bizony egyre ritkább az olyan italközpontú vendéglátó egység, ahol minőségi jazzt, bluest vagy rockot hallgathat az ember, prémium nedűket kortyolgatva. Az üdítő kivételek egyike a Liquid Rock, mely mind a háttérzenét, mind a beltér kiképezését, mind pedig az italválasztékot tekintve figyelemre méltó.





A falakon dalszövegek, a magyar és nemzetközi rockzene notabilitásainak fotói, lemezborítói, meztelen bakelitjei, pólói, koncertplakátjai. A hangszórókból legutóbbi látogatásunk idején Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Nirvana, Metallica szólt.

A hely erőssége a palackos sörválaszték, de csapon is tartanak több, mint egy tucat minőségi főzetet. Nem hiányoznak a rock szakmához kapcsolódó sörök sem, megtalálhatjuk a választékban az Iron Maiden ötféle sörét, az AC/DC pils-ét és IPÁ-ját, a Motörhead APÁ-ját, vagy a Rammstein pilsner-jét. De tartanak többféle kimért magyar bort és megszámlálhatatlan prémium töményitalt.

Nem csoda, hogy esténként megtelik a hely a minőségi italokra szomjas rockerekkel.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

2023. április 22., szombat

A2 Gasztro caffé (Szeged, Dáni u 4.)

 A reggeliző-ebédelő helyek, trendi kifejezéssel „brunchozók” a kétezertízes évek második felében dúsultak fel a főváros vendéglátásában, miközben hódítottak vidéken is. Szegeden e műfajban utazik a „Rudi és Fickó”, a „Kelesztő”, a „Süti, nem süti”, az „Emmarozs” s az A2, hogy csak a fontosabbakat említsem. Utóbbi egységbe a járvány előtt tértem be első ízben egy italra, a nemrégiben, nemzeti ünnepünk alkalmával Kiskőrös fele utazva a konyhát is kipróbáltuk egy reggeli erejéig.


Félnyolckor nyitnak, háromkor már be is zárnak, a hétfő a szünnap. Mi déltájban érkeztünk.




Leginkább az lepett meg, hogy egy reggeliző ünnepnapon olyannyira tele legyen, hogy csak az alagsorban kapjunk helyet, a felső részben minden asztal foglalt volt. A kedves, szívélyes felszolgáló előre figyelmeztetett is, hogy a várakozási idő el fog nyúlni. Nem tévedett.  

Kínálnak többféle buggyantott tojást, bundáskenyér-variációkat, japán omlettet, pasta-kat és szendvicseket. A séf Laczkó Milán.

A reggeli italok mellett tartanak néhány minőségi magyar bort, amit decire is kimérnek továbbá Hungaria extra dry pezsgőt. Azokra is gondoltak, aki szeretik töményitallal indítani a napot vagy az étkezést, a Szeged vonzáskörzetéhez tartozó Zákányszéken működő Kerekes főzde pálinkáit kínálják.

Mi egy „tonhalkrém, torma, saláta, pirítós” nevű kompozíciót, valamint egy „Egg Benedict Royalt” kértünk, utóbbi a klasszikus nemzetközi reggeli spenótos-lazacos változatát fedte. Ha a krémhez a jobbacska friss mini-bagette helyett kovászos kenyeret adnának, még jobb lenne, de mindkét fogásunkkal meg voltunk elégedve így is.



Jó kis hely az A2 Gasztro Caffé, nem véletlen, hogy évek óta töretlen a népszerűsége.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

2023. április 21., péntek

Buborék

(Csopak, Fürdő utca 37.)

Elegáns megoldás, ha egy csúcsétterem saját kenyeret süt. Ha máshonnan veszi, akkor az egyfajta kitüntetés, elismerés a pékség fele. A nemrégiben a Balaton északi partjának két kiemelkedő étteremében, a Michelin kalauz által Bib Gourmand minősítéssel jutalmazott Casa Christában és az egyre ismertebb és sikeresebb Vasüzletben a Buborék pékség kenyerét kínálták, úgyhogy szemernyi kétség nem fért hozzá, hogy az első adandó alkalommal oda is ellátogatok.


A panzióval és bicikliszaküzlettel egybeépített elegáns, korszerű, egész évben nyitva tartó egység méltán népszerű, mindenben minőségelv jellemzi. 




A kávé, a kovászos kenyerek, a jól összeválogatott alkoholos italok és péksütik mellett hagyományos és új hullámos reggeliket kínálnak, rántottákat, omletteket, Benedek-tojást, „Buborék”-zabkását és granolát, avokádós toastot, valamint ígéretes szendvicseket: kacsamájas-körtéset, serrano sonkásat és füstölt lazacosat. A klasszikus reggeli italokon kívül tartanak kézműves söröket, Petrányi borokat, prosecco-kat és Kreinbacher pezsgőket is.

Vettem egy félbarna kovászos kenyeret, mely ízre, állagra adta mindazt, ami ebből a műfajból kihozható, merem állítani, hogy hasonlóan jót lehet sütni, jobbat aligha.  



A bagette is ízletes, de katarzismentes, a bagettől elvárom, hogy ropogjon a héja. Kértem még egy zöldséges kosárkát meg egy kávét, ezek kifogástalannak bizonyultak.




A Buborék kiemelkedően jó hely, az északi part egyik legjobb reggelizője.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

2023. április 18., kedd

Pista bácsi borozója

 Balatonfüred, Strandfürdő utca 8/A

 


Minőségi sört és bort kínálni egy egyszerű borozóban nem hoz plusz hasznot. Ha vendéglátó egységünk egy harcsa helyett pangasiust vagy 1100 forintos, nem túl jól sikerült sima lángost kínáló, jellegtelen büfésor keretében működik, akkor különösen nem az. (A példák friss élményt takarnak. A Pedro büfében hosszan beszélgettünk a pultossal és a benti részben dolgozó kollegájával, hogy milyen halat adnak harcsaként. Egyikük szerint cápaharcsát, azaz pangasiust, másikuk szerint afrikai harcsát. Végül megnézték a fagyasztott hal csomagján a címkét, persze, hogy pangasius. Ez a legotrombább csalások egyike, ahogy néztem, itt még tudatában sincsenek annak, hogy mit művelnek. Már az gyanús volt, hogy a harcsa 2200 ft ott, ahol egy fél kilós hekk 3500. A lángost a Piknik büfében ettem, a széle nem volt rossz, de a közepe szinte anyag nélkül maradt, az 1100 forintnak, talán a felét, ha megérte.)

A kocsmák törzsközönségének nem igénye, hogy jobbat kapjon a Drehernél vagy a Borsodinál, vagy hogy a kimért bor zamatos és karakteres legyen. A minőségi sör- és borrajongóknak viszont csak egy parányi százalékét teszik ki azok, akik nemcsak a fancy borbárokra és trendi gasztro-pubokra nyitottak, hanem betérnek az egyszerű ivókba is.

Épp ezért minden tiszteletünk azoké a kocsmárosoké, akik nem gyorsítóenzimekkel készült nagyipari multisört csapolnak, és kancsós, kimért boraik is minőséget képviselnek. Ez a fajta igényesség belső forrásból ered, s nem a haszon reménye táplálja.

Ezen ritka helyek egyike a „Pista bácsi borozója” Balatonfüreden.


A pult mögött a hetvennegyedik életévében járó, a helynek nevet és személyességet adó Nagy István áll, aki szívesen elbeszélget a betérő vendégekkel a borok, sörök mellett a világ dolgairól is. Értékkonzervatív emberek között hamar kiderül az eszmei rokonság.


Pali bácsi Bernard sört csapol, akár piccolót is, továbbá az aszófői Fodor pincészet borait kínálja palackban vagy folyóborként, baráti áron. Jómagam az Olaszrizlinget kóstoltam meg, kiülve az Eszterházy strandra néző teraszra, kifogástalan volt. Tartanak borkorcsolyákat is, zsíroskenyeret vagy békési szalámis melegszendvicset.


Remek élmény volt itt lenni, s elbeszélgetni a sokat látott vendéglátóval. Jó lenne máskor is betérni egy kisfröccsre s néhány jó szóra.

 

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidebb változata a Demokrata számára készült.

2023. április 13., csütörtök

Keleti Waiting Room (Budapest, Bethlen Gábor utca 3.)

 

A Guri sörfőzde sosem tartozott a kézműves/craft irányzat élvonalába, főzeteik jellemzően élvezhetőek, korrektek, mellélövés akad, katartikus főzet kevésbé. Kialakítottak ügyesen egy értékesítési láncot saját márkanév alatt működő sörkimérésekkel és sörözőkkel Pilisvörösvártól Biatorbágyon át Szolnokig. Budapesten több egységgel is jelen vannak. Ezek egyike a Keleti pályaudvar tőszomszédságában működött.

A minap az „Untappd” nevű, igen jól kitalált sörös alkalmazást böngészve akadtam rá a „Keleti Waiting Roomra”, mely 24 sörcsappal működik. Nem sok ilyen hely van a Kárpát medencében, így célba is vettem őket. Kiderült, hogy a Bethlen Gábor utcai Guri váltott profilt s vett fel egy igen találó nevet, most már a minőségi magyar sörök élvonalából válogatja ki a szortimentet.  A bejáratnál fehér tábla a kínált sörök gyártóinak logóival díszítve. Igen szép névsor: Mad Scientist, Fehér Nyúl, First, Szent András, Horizont, Viharsarok, valamint Parabolic Lazarus. Utóbbiról most hallottam először, de épp nem volt csapon. A választék, mint megtudtam, sűrűn változik.

A beltér a régi, nyerstéglás, hangulatos pincehelység fogadja a betérőt. 




Ottjártam idején 22 csap volt működésben. 


Sörválasztáskor előnyt élveznek a még nem kóstolt tételek, így a Szent András főzdének a „Tesztandrás” sorozatából választottam az Omega 2 névre hallgató Belga Dubbeljét, mely a főzde többi söréhez hasonlóan nem okozott csalódást.

Sörkorcsolyaként a mogyoró és a sós keksz mellett kínálnak zsíros kenyeret is. A kiszolgálás kedves, a csapos-tulaj-üzletvezető kommunikatív, szívesen cserél eszmét a sörökről.

Újabb remek hellyel gazdagodott a főváros prémium sörbárjainak palettája.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.