2023. április 18., kedd

Pista bácsi borozója

 Balatonfüred, Strandfürdő utca 8/A

 


Minőségi sört és bort kínálni egy egyszerű borozóban nem hoz plusz hasznot. Ha vendéglátó egységünk egy harcsa helyett pangasiust vagy 1100 forintos, nem túl jól sikerült sima lángost kínáló, jellegtelen büfésor keretében működik, akkor különösen nem az. (A példák friss élményt takarnak. A Pedro büfében hosszan beszélgettünk a pultossal és a benti részben dolgozó kollegájával, hogy milyen halat adnak harcsaként. Egyikük szerint cápaharcsát, azaz pangasiust, másikuk szerint afrikai harcsát. Végül megnézték a fagyasztott hal csomagján a címkét, persze, hogy pangasius. Ez a legotrombább csalások egyike, ahogy néztem, itt még tudatában sincsenek annak, hogy mit művelnek. Már az gyanús volt, hogy a harcsa 2200 ft ott, ahol egy fél kilós hekk 3500. A lángost a Piknik büfében ettem, a széle nem volt rossz, de a közepe szinte anyag nélkül maradt, az 1100 forintnak, talán a felét, ha megérte.)

A kocsmák törzsközönségének nem igénye, hogy jobbat kapjon a Drehernél vagy a Borsodinál, vagy hogy a kimért bor zamatos és karakteres legyen. A minőségi sör- és borrajongóknak viszont csak egy parányi százalékét teszik ki azok, akik nemcsak a fancy borbárokra és trendi gasztro-pubokra nyitottak, hanem betérnek az egyszerű ivókba is.

Épp ezért minden tiszteletünk azoké a kocsmárosoké, akik nem gyorsítóenzimekkel készült nagyipari multisört csapolnak, és kancsós, kimért boraik is minőséget képviselnek. Ez a fajta igényesség belső forrásból ered, s nem a haszon reménye táplálja.

Ezen ritka helyek egyike a „Pista bácsi borozója” Balatonfüreden.


A pult mögött a hetvennegyedik életévében járó, a helynek nevet és személyességet adó Nagy István áll, aki szívesen elbeszélget a betérő vendégekkel a borok, sörök mellett a világ dolgairól is. Értékkonzervatív emberek között hamar kiderül az eszmei rokonság.


Pali bácsi Bernard sört csapol, akár piccolót is, továbbá az aszófői Fodor pincészet borait kínálja palackban vagy folyóborként, baráti áron. Jómagam az Olaszrizlinget kóstoltam meg, kiülve az Eszterházy strandra néző teraszra, kifogástalan volt. Tartanak borkorcsolyákat is, zsíroskenyeret vagy békési szalámis melegszendvicset.


Remek élmény volt itt lenni, s elbeszélgetni a sokat látott vendéglátóval. Jó lenne máskor is betérni egy kisfröccsre s néhány jó szóra.

 

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidebb változata a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése