2021. január 24., vasárnap

Berarescu gasztro-pub, kézműves söröző

 


Temesvár, Béga part, a Rózsák parkja mellett, hivatalos cím: Spaiul Spiru Haret nr. 1.

Telefonszám: + 40 740 221 482

Honlapok:

https://www.facebook.com/berarescubrewpub/

https://tazz.ro/timisoara/berarescu/516/partener

Online kapcsolatfelvételre a messengeren keresztül van lehetőség.

 

Magyarországon és Erdélyben egyaránt szóba került több ízben a szaksajtó hasábjain a magyar sörforradalom exportja/importja. A minőségi sörök terjedése egy általános trend, de a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatok révén a gasztronómia, a sör és a bor világában működő anyaországi folyamatok lehetnek közvetlen hatással is a hajdanvolt magyar területekre. S mivel Magyarország régiós szinten élen jár ezeken a területeken, modellértékű, ami ott történik. Szép visszaigazolása ennek a jelenségkörnek Temesvár 2018-ban nyitott gasztro-pubja, a Berarescu. Itt a saját sörök valamint egy helyi kézműves sörfőzde, a Bereta nedűi mellett az egyik legjobb magyar főzdének, a kraft szövetség egyik alapító tagjának, a Mad Scientistnek a söreit mérik ki. Midőn a Berarescu megnyitott, a Partiumban és Bánságban szokatlan volt, hogy csúcsminőségű sör legyen csapon, ezt addig egyetlen komoly söröző működtetői sem merték meglépni, azóta nyílt viszont két új egység, melynek ez a fő profilja. A Berarescuban hangulatos, jól megtervezett a beltér, nyáron igényes teraszt működtetnek. Alkalmaként élő koncerteket is tartanak.





A vírusjárvány és a kiszállításra való áttérés kissé átalakította, popularizálta az étlapot, de a korábbi fogások zöme továbbra is szerepel a választékban. 2021 elején kínálnak gulyáslevest, klasszikus csorbákat, pizzákat, burgereket, töltött káposztát, sertéstokányt puliszkával, csirke-, sertés-, és pulykahúst grillezve vagy panírozva, köztük oldalast és „nyeles sertésbordát” is. Desszertként palacsintákat, túrófánkot, csoki- és sajttortát, valamint csokilávát.

Az árak korábban is megfizethetőek, értékarányosak voltak, de a kiszállítási versenybe való beszállás jelentősen csökkentett rajtuk. A levesek átszámolva 1000 és 1400, burgerek 1000 és 1800, a pizzák 2000 és 2800, húsételek körettel együtt 1200 és 3000, desszertek 800 és 1500 forint közötti összegbe kerülnek.

Első alkalommal burgert kértünk, díjaztuk, hogy végre valahol nem sütötték túl a húst, mint teszik Erdélyben a legtöbb helyen mindmáig. A harapás-élmény kiváló, a burger szaftos volt. A csokivulkán jó minőségű alapanyagból készült, ízre-állagra egyaránt megelégedésünkre szolgált. Ettünk még egy másik alkalommal nachost valamint vegyes sörkorcsolyatálat, rajta zömmel félkésztermékek voltak megfelelően megsütve. Kóstoltuk a helyben panírozott ropogós csirkeszárnyakat, ezzel a fogással is meg voltunk elégedve.





A kiszolgálás pincérfüggő. A Berarescuban féltucatszor volt alkalmam inni és/vagy enni, első alkalommal udvarias, érdeklődő, kommunikatív és felkészült felszolgáló foglalkozott velünk, következő négy alkalommal is alapvetően meg voltunk elégedve a kiszolgálással, a tavaszi bezárás után 2021 nyarán viszont egy jóindulatú, udvarias, de a sör-témához nem is konyító, a minőségi sör fogalmát értelmezni képtelen, saját italválasztékot sem ismerő pincér szolgált ki minket.

A kitűnő sörök mellett tartanak minőségi borokat és kiemelkedő töményeket is.

 

Értékelés

Összélmény: 4,5 pont

Konyha: 4,25 pont

Atmoszféra: 5 pont

Kiszolgálás: 4,5 pont

 

A szöveg a www.karpatiaettermek.hu oldal számára készült.

A Berarescuról írtam nyitás után, azóta fél tucatszor voltam még ott több ízben ettem is ezt-azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése