2020. november 9., hétfő

Kistücsök étterem – továbbra is a csúcson (Balatonszemes, Bajcsy Zsilinszky út 25.)

 

Nem könnyű egy éttermet feljuttatni a csúcsra, de még nehezebb megtartani ott éveken, évtizedeken át. Nehezítő körülmény, ha a helyszín nem a főváros, sőt, nem is nagyváros. A magyar gasztronómiának azon vidéki állócsillagait, melyek több, mint egy évtizede sugározzák a fényüket, nem nehéz összeszámolni, mert igencsak kevesen vannak. Abban viszont minden étteremkalauz, illetve hiteles tematikus kiadvány szerkesztői egyetértenek, hogy ezek egyike a balatonszemesi Kistücsök. Jómagam közel fél évtizede nem jutottam el ide, a nemrégiben sikerült ismét felkeresni e kulináris oázist.


A filozófia továbbra is ugyanaz: regionális alapanyagok, kreativitás, magyar gyökerű ízek. És persze messzemenő alapanyagtisztelet, magas szintű konyhatechnológiai tudás. Az étlap az igényes helyek mezőnyében széles választékot nyújt, a szalonnás hagymákkal és sült burgonyával körített ropogós csülöktől a harcsapaprikáson át vadas mártással kínált szarvasig, s még jócskán sorolhatnánk. Mindezeket kiváló balatoni borokkal, helyi kézműves sörrel vagy szörpökkel kísérhetjük.


Nem volt nehéz kiválasztani az aznapi ebédet, annyira kínálta magát a régiónk ízei ételsor: nyurga ponty babmajonézzel, 


erdei gombaleves pirított hajdinával, 


Angus stefánia kelbimbóval, póréhagymával, 


valamint kalácspuding körtével és tonkabab-fagylalttal. 


Az ételsor előtt fogadó falatként pazar állagú, könnyed szárnyasmájkrém érkezett birsalmakockával és kiváló házi kenyérrel. 


Ízre, állagra, tálalásra egyaránt kiváló volt minden fogás, s ami szintén igen fontos, jól működött az egyes alkotóelemek közti szinergia. A kiszolgálás kedves, udvarias és szakszerű, az árak értékarányosak.

A Kistücsök továbbra is a balatoni vendéglátás etalonja, mi több, túlzás nélkül állítható, hogy csúcspontja is.

 

Dorozsmai Endre

 

A szöveg a Demokrata számára készült.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése