2020. július 28., kedd

Vitorlás bisztró (Keszthely, Városi strand, Csík Ferenc sétány 3.)



Nincs fényesebb bizonyítéka annak, hogy a Balaton környékét is elérte már évekkel ezelőtt a magyar vendéglátás minőségelvű megújulása, az ún. „gasztro-forradalom”, mint a Magyar Konyha mellékleteként sokadik alkalommal kiadott Balaton-kalauz. Ebben a kiadványban műfaj szerint csoportosítják a legjobb helyeket, külön említve a strandbisztró kategóriát is. Nem tagadva a lángos – hekk – pizza stb. hagyományos vonalon mozgó büfék létjogosultságát, örömteli, hogy akadnak olyan igényes helyek is egyes strandokon, ahol gasztronómiai élmény enni.
Ezek közé tartozik a Vitorlás bisztró Keszthelyen, a „magyar tenger” egyik legszebb strandján, mely szimbiózisban működik a szomszédos, más profilú, de hasonlóan igényes Matraccal.
Elsőként a lenyűgözően udvarias, segítőkész, felkészült, gyors és pontos kiszolgálást emelném ki. Tetszetős az új hullámos dizájn, jó itt üldögélni, nem csoda, hogy van, aki enni jön erre a strandra s nem fürdeni. De figyelemre méltó a választék is, mely korrekt, de nem eltúlzott. Az étlapról megtudjuk, hogy az alapanyagokat igyekeznek helyi termelőktől beszerezni, parajdi sót használnak, és minden frissen készül.
A konyha elsősorban népszerű magyar ételeket kínál, kiemelkedő szinten (gulyásleves, húsleves, sertéspörkölt, grillezett csirkemell lecsós gerslivel stb.), amit egy nemzetközi vonal egészít ki (kókuszos, tejszínes mangóleves, grillezett gomolya bulgurral, füstölt lazacos saláta, mexikói chilis bab stb.). Aki pizzát vagy burgert enne, annak áthozzák a rendelését a szomszédos Matracból. Az italfrontot lehetne szélesíteni, főként a sörválasztékba jó lenne integrálni minőségi tételeket is a nagyipari tömegsörök mellé. Minket egyébként ez épp nem érintett, mert a felnőttek vezettek, a gyermekek pedig eleve kézműves szörpöket kértek.
Rendeltünk paradicsomlevest,
bologna-i spagettit,
fish and chips-et,
vadas marhát,
rántott zöldségeket,
burgert
és pizzát.
Ételeink tálalásra,  ízre-állagra egyaránt remek élményt adtak.
A Vitorlás bisztrót feljegyeztük a legjobb strandbisztrók listájára.

Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése