2020. július 28., kedd

Pántlika porta (Dörgicse, Fő utca 67.)



A Balaton mellett igencsak meg kell küzdeni a gasztronómiai köztudatba való bekerülésért, ha egy étterem nem egy partmenti városban fekszik, vagy nincs véletlenül a rendkívül jól marketingelt – s egyben minőséget is nyújtó – Köveskálon. Példa erre a Pántlika porta, az azonos nevű pincészet étterme is, melyről nem sokat lehet hallani-olvasni, holott teljesítménye arra predesztinálná.
Ugyanez igaz a borokra is, melyek sokkal ismertebbek ugyan az étteremnél, de messze jobbak, mint amennyire híresek. Főleg mióta a borász végzettséggel rendelkező új birtokigazgató, Ferencz Zoltán Gábor felel értük. Megkóstoltunk tucatnyi bort, melyek a kiválótól a katartikusig terjedő intervallumban helyezkedtek el egytől-egyig. A gyermekeket levette a lábáról a pincészet mustja, az első kör után, amikor szörpök és limonádék is szerepeltek a rendelésben, csak mustot és szódát kértek, míg a felnőttek borozgattak.
A beltér hangulatos, hűs, de mi inkább kint ültünk a csodás lugasban.
A kiszolgálás udvarias, szakszerű, az árak nem alacsonyak, de érték-arányosak.
Ettünk kiváló hideg málnalevest, 
házias, intenzív ízű húslevest, 
pazarul feltálalt, ízre-állagra-hőmérsékletre egyaránt kifogástalan velős csontot, 
tanyasi csirkemellet igencsak kreatív és bátor körettel, konkrétan grillezett sárgadinnyével és padlizsánnal, hirtelen megfonnyasztott erdei gyümölcsökkel és izgalmas salátalevelekkel,
Parmentier-t kacsacombból (ami a séfnek volt a saját újítása, egy francia klasszikus átírása),
pirított kecskesajtot kiválóan elkészített céklával és körtével, 

valamint könnyed, remek tejfelmártással és gyümölcsökkel körített túrógombócot.
Pazar élmény volt a Pántlika Borporta, egyike a legjobbaknak az északi parton.

Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése