2020. április 1., szerda

Tenkes: a csárdák csárdája (Csarnóta,58-as útmentén, Harkányelőtt 4 km-rel)



Kinek ne dobbanna meg amagyar szíve a „Tenkes kapitánya” című könyv illetve filmsorozat említésekor? A kissé naiv, kissé idealizált történet szeretnivaló figurákat felsorakoztatva igyekezett a legkisebbeket a magyar szabadság ügye, a kurucok mellett elkötelezni. Nem volt ez jellemző a Kádár korszakra, melynek kultúrpolitikája inkább a nemzeti öntudatnak az agyakból való kilúgozására törekedett, valahogy mégiscsak elkészült ez a filmsorozat, melynek forgatási helyszínei közé tartozott az egyik legnépszerűbb, legismertebb és egyben legszínvonalasabb magyar csárda, a Tenkes.
E jeles vendéglátóiparikomplexum a magyar mediterraneum fővárosát, Pécset a magyar mediterrán borok termőhelyével, Villánnyal összekötő út mentén fekszik. (Pontosabban a Pécset Harkánnyal összekötő út mellett működik a csárda, viszont célszerű Villányt is errefelé megközelíteni. Van egy rövidebb, mellékutakon átvezető variáns is.)
A beltér autentikus népi, a beugrókban zöld növények,a szimbólumvilág megejtő, a falakon a Magyar Himnusz merített papíron, fokhagyma- és paprika-füzérek, továbbáegy letűnt világ idilli emlékei, a magyar paraszti kultúra használati tárgyai, szőttes függöny, köcsögök, tányérok, karikás ostor, kulacs, petróleumlámpa. Téglapadló, gerendás mennyezet, vályogfalat imitáló vakolat, a két terem között belső ablak. Nagy faasztalok mellett marhabőrrel letakart padok. Mindez nem zsúfolt, hanem szemgyönyörködtető módon elrendezett. A háttérben helyhez illő autentikus népzene, megfelelő hangerővel. Hangulatosabb csárdát elképzelni sem lehet, legfeljebb hasonló szintűt. A Tenkes ezen a szinten (is) azt adja, amit egyáltalán egy csárda adhat.

A legnagyobb video-megosztón is látható 5 perces bemutatófilm átad valamit a hely hangulatából. Láthatjuk, hogy ez több mint csárda, a remek étkeken és italokonkívül  nemcsak néptáncot, népdalt, hanem a népi mesterségeket is bemutató rendezvényeknek ad otthont. (https://www.youtube.com/watch?v=k18RpQYwx6E)

A kiszolgálás udvarias, kedves.

A konyha messze meghaladja az átlagos csárdaszínvonalat, fantáziadúsabb fogásokat készítenek a fősodratú éttermeknél úgy, hogy közben nem szakadnak el a magyar ízvilágtól, a magyar népi és polgári gasztro-kultúra hagyományaitól. Így szól erről a Fb-oldaluk: „Sokan dolgozunk azon, hogy felélesszük a múlt emlékeit, felkutassuk a múlt "ízeit", mert nem érdemlik meg, hogy a feledés homálya takarja őket. A mai kor eszközeivel élesztjük újjá hagyományainkat, fűszerezve természetes életszemlélettel, megálljt parancsolva a rohanó időnek. Fedezze fel ételkínálatunkat! Régi magyar szakácskönyvekből és családi receptekből készítjük a hagyományos ízekre épülő ételeinket.
Két ízben is megfordultam itt, mindkét esetben többen voltunk s megkóstoltuk egymás ételeit. Több mint egy tucat étel megízlelésére alapozva neveztem a Tenkest a csárdák csárdájának. Ettem itt pörköltet, halászlevet, sertésszűzet, túrógombócot, libatepertőt helyben sült kenyérrel s hadd ne soroljam fel az összes fogást. Hibát csak keresve lehetett volna lelni a fogásokban. Márpedig a kekeckedés nem kenyerem.


A Valentin napot Bálint napnak nevezik, nagyon helyesen, idén egy szív alakú túrótorta desszerttel ünnepelték meg. (E fotó forrása a hely Fb-oldala, a többit magam készítettem.)
Az impozáns, közel száz tételt felsorakoztató borlap nagyon helyesen a villányi borvidékre összpontosít.
A Tenkes kiemelkedően jó hely, a régió egyik büszkesége.
Aki arra jár, ne hagyja ki!


Dorozsmai Endre

A szöveg 2017. márciusában készült,de ma is aktuális, megnéztem a honlapjukat, nagyon ígéretes az új étlap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése