2020. március 18., szerda

Terracotta étterem, Topolya,Glavna u. 35 sz. Telefonszám: +381 65 8160888


Az északbácskai Topolya nem tartozik a legismertebb magyar települések közé. Korunk magyarjainak nagy része, ha hallott is róla, vélhetően annak révén, hogy itt született korunk egyik legzseniálisabb zenésze, Lajkó Félix. No meg a Kárpátia zenekar is dalba foglalta  nevét. 
A 15 ezres város lakosságának kétharmada ma is magyar.
Óbecsei barátainktól kérdeztem, hogy melyik éttermet javasolják e városban meglátogatásra.  Némi dilemmázás után a Terracotta mellett tették le a voksukat.
Nem bántuk meg.
A Terracotta egyedi hangulatú és koncepciójú egység. A falakon remek fotók az itt készült ételekről. A pultban hazavitelre vagy helyben fogyasztásra kínált ételek, kocsonya, cipóban sült csülök és baklava. A reklámanyagokból kiderül, hogy egy tulajdonban vannak a szomszédos pékséggel, a Top-Pékkel. A beltér szellős. Az egyik fal mellett poharas kredenc, egyik oldalán borhűtő, másik oldalán szép vitrin, ízléses cserépedényekkel.

A konyha a délszláv és a magyar konyha népszerű fogásaiból kínál dicséretesen és tudatosan visszafogott választékot. Nincs magyar étlap, ami elég visszás egy magyar többségű településen, de a pincér magyar, ő igazít útba. Az étlap egyébként funkciótlan, szerepel rajta több tucatnyi étel, amiből csak 10-12 kapható, ezek a pult mellett fekete táblára krétával vannak felírva.
Az ár/érték arány kiváló, már-már zavarba ejtően kedvező. Az ételek zöme 1000 és 1500 közötti forintösszegnek megfelelő dinárba kerül, miközben az adagok meglehetősek.
Kezdetnek csirkelevest és kocsonyát kértünk, mindkettő házias volt ésjó ízű. A levest nagyon szépen tálalták, vágódeszkára helyezett szalvétán, cserépedényben
.Rendeltünk még baconos csirkemellet sajtmártással, cserépedényben sütve, ez is finom volt, abban az edénybe tálalták fel, amiben készült. 
Rendeltünk pacalpörköltet is, ami jó volt, bár a színe lehetett volna szebb.Desszertünk baklava volt, megfelelt a várakozásainknak.

A kiszolgálás udvarias, gyors, pontos, lelkesedésünk nem igazán mozgatta meg a fiatalembert, aki lényegében közömbösnek mutatkozott megelégedettségünk ismételt kinyilvánításával szemben.
Hat délszláv bort kínálnak kimérve és további tízet palackra, a kimértek meglepően olcsók (egységesen 270 forintba kerülnek), a palackosok meglepően drágák (4000 és 8000 forintnak megfelelő dinár ársávjában mozognak).
Összességében jó hely a Terracotta, legfőbb erénye a jó ár/érték arány és a tisztes házias minőség.

Dorozsmai Endre

Értékelés
Összélmény: 4 pont
Konyha: 4 pont
Atmoszféra: 4 pont

Kiszolgálás: 3 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése