2020. március 14., szombat

Strand – Békavár étterem (Magyarkanizsa, Tisza part, telefonszám: +381 24 4877917)




A Békavár halászcsárda a festői Tisza parton működik a még ma is masszívan magyar többségű Magyarkanizsán. A bejáratnál jópofa békaszobor. 

A beltér hangulatos, rusztikus. A fehérre meszelt falakon kezelt szőlőgyökerek, hal alakú fatányér, egy-két régi használati tárgy. A világítótesteket szekérkerékből alakították ki. Szeretnivaló beltér.

A konyha a magyar és a szerb gasztronómia népszerű fogásaira alapoz, de több nemzetközi fogást is megtalálunk az étlapon. Így a pljeszkavica, csevap, karagyorgyevoi szelet illetve a másik oldalról a borjúpörkölt, halpaprikás, túrós csusza mellett választhatunk Rossini bélszínt, pasta-kat, pizzákat vagy akár szecsuáni csirkét. Vannak érdekesebb, ritkább ételeik is, így kínálnak békacombot (nomen est omen), agyagedényben sült borjút és bárányt. A halfront elsősorban édesvízi halakból áll (ponty, harcsa, süllő, keszeg, kecsege), de van tintahal is. A desszertek között a palacsinta, gesztenyepüré valamint az általunk is rendelt somlói galuska mellett a creme brullée is feltűnik.

Az árak barátságosak, a levesek ára 600 forint körül van, a fél literes, az étlap ígéret szerint negyed kiló halat tartalmazó halászlé 2000, húsételek zöme körettel együtt 1800 és 2400, desszertek ára 600 és 1200 forint között mozog.

A halászlét kissé túlpaprikázták és sóból is több jutott bele az optimálisnál. A hal kissé túlfőtt, de összességében nem mondanám rossznak a végeredményt, kiegyeznék azzal, ha ez jelentené az anyaországi átlagot. 

A haltál rendben volt, a süllő friss volt és finom, a keszeg túl hosszan pihent a mélyhűtőben ahhoz, hogy ezt ne lehessen észrevenni is, de nem élvezhetetlen, a füstölt ponty finom, a harcsa szintén. A köret átlagos. 
A somlói galuska szaftos és ízletes volt.

A kiszolgálás kedélyeskedő, az udvariasság határait feszegeti, de mi vesszük a lapot.

A borlap korrekt, négy pincészet borait tartják két helyi szerb, egy helyi magyar valamint egy anyaországi, konkrétan a Törley pince boraiból áll össze a választék.

Értékelés
Összélmény: 4+ pont
Konyha: 4 pont
Kiszolgálás: 4 pont
Atmoszféra: 4,5 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése