2020. január 15., szerda

Arad legjobbjai III. – a 7., 8., 9., 10. helyezett: Euphoria Biergarten, 01 - Anema e Core, Salt and Pepper, Vegan Time



Az első öt aradi étterem között elég egyértelmű a sorrend valamint az is, hogy épp ezek a legjobb helyek a városban. A továbbiak viszonylatában kétségkívül adódik némi szubjektivizmus. Ha valaki jót eszik mondjuk az Apetito-ban, a Platinumban, a Ratioban vagy a Curtea Vecheben, amire van esély, akkor úgy érezheti, hogy az inkább érdemli meg, hogy a TOP 10-be kerüljön, mint a címben felsoroltak. Végigenni a teljes menüt és úgy összehasonlítani a helyeket, nos, arra még az étteremkalauzok profi tesztelőiknek sincs lehetőségük. Innen tehát bevallottan az egyes helyeken szerzett benyomásokra, az összélmény-adta emlékekre hagyatkozom.
Az Euphoria egy olyan tömegigényeket kiszolgáló étterem, mely képes korrekt, átlagon felüli minőséget nyújtani. Volt szerencsém a nemrégiben meglátogatni a nagyváradi egységüket is, az sem okozott csalódást. Van még egy söröző-éttermük Kolozsváron, de eddig nem sikerült eljutnom oda. Tulajdonosuk az Ursus-csoport, ennek megfelelő a sörválaszték illetve sörminőség is: nagyipari nedűk kaphatóak itt, melyek a nagy forgalomnak köszönhetően frissek. Amit a nagyipari sör adhat egyáltalán, azt itt megkapjuk.
Zömmel erdélyi borokat tartanak, de van pár hegyen túli, illetve külföldi tételük is. Issa, Vinea, Temesrékasi nagypincészet, Liliac, Balla Géza sorjázik az itallapon, meglehetősen magas árakon. Értékeltük viszont, hogy nem teljes szortimentet vettek át egy-egy pincészettől, hanem az általuk legjobbnak gondolt tételt vagy tételeket szerepeltetik csak az itallapon, s ez igényességet sugall.
A beltér hangulatos, a sörökből kialakított hatalmas csillárok impozánsak, a dekorációs funkciót szolgáló díszes söröskorsók, a hatalmas beltér egyedi hangulatot kölcsönöznek a helynek.  A tévé-kivetítőkről viszont szívesen lemondanánk.
Kínálnak pastakat, pizzákat, burgereket, wrapeket, steakeket, marha- és sertésoldalast, lazacot, aranydurbincsot s persze ropogós bundában sült csirkét, halat, ami bizony kiválóan passzol a sörhöz. A fish and chipszet angolosan zöldborsópürével tálalják. Az árak megfizethetőek, a főételek zöme 30 és 50 lej között mozog.
Mi ettünk szálkátlan bundázott pisztrángfilé-darabokat, hamburgert, prosciuotto crudos-rukkolás-koktélparadicsomos pizzát és csirkeszárnyakat. Minden fogás korrekt volt, értékeltük, hogy a csirkeszárnyakról a hús nagy részét lehántották és úgy bundázták. Mint ahogy azt is, hogy bajlódtak pisztráng előkészítésével, míg a legtöbb helyen az egész halat beledobják az olajba, aztán hadd bíbelődjön a vendég a szálkákkal. A kiszolgálás általában jó, nagy létszámú pincérgárdát foglalkoztatnak, akik között a többség motiváltan és ügyesen teszi a dolgát. 



Az Anema e Core azért került e listára, mert itt volt szerencsém enni Aradon a legjobb pizzát, a minőségi szempontból sajnos nagyon instabil, erősen fluktuáló Gio mellett. Pasta műfajban is jók. A pizzákat nem kombinálják túl, az Olaszországban is bevett változatokra alapoznak. A borválaszték átlagos, akad néhány jó sörük. Az árak barátságosak. Vékony, ropogós tésztájú pizzát ettünk itt és arrabiata penne-t. A kiszolgálás kiváló volt.
A Salt and Pepper képes tartani magát a külvárosban és tisztes minőséget nyújtani. Amikor bő fél évre bezártak felújítás miatt, sokan azt hitték, köztük magam is, hogy feladták. Szerencsére nem így történt. Ez is egy mediterrán hangulatú hely, ahol a pizza és a pasta fontos téma. Emellett tartanak hús és halételeket is. Mi ettünk egy prosciutto crudo-s pizzát, parmezánforgácsokkal, koktélparadicsommal és rukkolával, mely kifogástalan volt, vékony tésztájú, olaszos, remek feltétekkel. Másik főételünk   sertésszűz volt rozmaringos kemencés krumplival és pecsenyemártással. Ez is megelégedésünkre szolgált, a húst nem tették tönkre, szép rosé volt és szaftos. Érdekesnek találtuk a mille feuille-t: esztétikára amatőr benyomást keltett, állagra, ízre viszont messzemenően teljesítette várakozásainkat. Megjegyzem, e desszertbe jónevű helyeknek is beletörik sokszor a bicskája. A tiramisu egyike azon édességeknek, melyek a legdurvább visszaélésekre sarkallnak sok éttermet. Se szeri se száma, a porból készült tiramisu-krémeknek, mintha nem tudnának az illetékesek ellenállni a csábításnak, hogy a mascarpone-t valami olcsóbb alapanyaggal váltsák ki. Inkább kockáztatják, hogy az értő közönség elpártoljon a helytől. Itt a tiramisu tisztességes volt, semmi extrát nem adott azon kívül, amit adnia kellett, de azt viszont adta.  Az itallapon helyi és olasz borok sorjáznak. A kiszolgálással is meg voltunk elégedve, pincérünk udvarias volt, gyors és lelkes. Jó szívvel ajánljuk a helyet.
A Vegan time növényekből készít olyan ételeket, melyek akár a magamfajta megrögzött húsevőknek is kedvére lehetnek. Ez pedig tiszteletre méltó teljesítmény. Avokádóval készítik a nyers zöldborsókrémlevest, egyébként igen szép választékuk van nyers levesekből. Külön rovatban szerepeltetik az étlapon a főzött leveseket. Nagy hangsúlyt fektetnek a pastakra, amit nagyon jót tesznek. Aki rendel, egy klasszikus Aglio – Olio - Peperoncino (fokhagyma, olaj, erős paprika), paradicsomos-bazsalikomos vagy erdeigombás netán spenótos spagettit bármelyik étteremben, sokszor nincs is tudatában annak, hogy vegetariánus fogást eszik éppen.
Tartanak különféle salátákat, túrós tejfeles puliszkát, zöldségnyársat, paradicsomos padlizsánt, zöldséges kuszkuszt, gombás illetve spenótos rizzotót s még sorolhatnám. Impozáns a frissen préselt zöldségválaszték: a meglehetősen elterjedt narancs és grapefruit mellett kínálnak alma-, kiwi, cékla- és zellerlevet. Idényjelleggel készítenek sárga- és görögdinnye-, körte- illetve paradicsomlevet, továbbá szőlőmustot. A megszokott falafel mellett megjelenik az étlapon a tofuval valamint a gombával készült  shaorma is.
Mi töklevest, paradicsomlevest, salátával körített tojásos quiche-t valamint fagyitortát ettünk itt, ami megelégedésünkre szolgált. A kiszolgálás kivételesen kedves és motivált volt, az árak pedig barátságosak. Ez is egy bízvást ajánlható hely, amit a húsevők se kerüljenek el.




Összefoglalásképpen leszögezhetjük, hogy Arad sokat fejlődött gasztronómiai szempontból az utóbbi tíz évben, de még messze tart nemcsak a nagy egyetemi városoktól, Temesvártól és Kolozsvártól, de a nála nem sokkal nagyobb Nagyváradtól is. Reméljük, hogy a fejlődés ugyan lassú, de biztos. Mert hogy biztosan lassú, a sajnos tény.

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült 2019. tavaszán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése