2019. december 21., szombat

Arad legjobbjai I: Ema del Mar, Marin and Friends, Leon



Arad esetében az első hely vonatkozásában a kollektív bölcsességet megjelenítő Tripadvisor ugyanazt mondja, mint az étteremkritikusi ítélet: az első helyezés vita felett az Ema del Mar-é. Itt nincs holtverseny, valójában nincs is igazi kihívó.
A konyha és a dekoráció harmóniában áll egymással: letisztult mediterrán atmoszférát biztosít a jól megtervezett beltér. A falakon tengerparti életképeket ábrázoló berámázott fotók, hajópadló, az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron terasz, mely a város legkisebb tereinek egyikére néz.
Az étlap a tengeri herkentyűkre és steakekre alapoz, az olasz konyha dominál. Az alapanyagok frissek, a hőkezelés kíméletes, a tálalás szép. A rizottók és pasta-k mellett kínálnak paella-kat is.
Nyitóakkordként helyben sült, ízre, állagra egyaránt kiemelkedő kenyeret kaptunk papírzacskóban, amit az asztalon levő jó minőségű olívaolajjal meg is ettünk, mire megérkezett a leves. Hamar utánpótolták. A tengeri halleves zöldséges-csorbás karakterű bébipolip, tintahalkarikák, lazac- és tonhaldarabok. Sem a zöldségeket, sem a halakat nem főzték túl. Eredeti fogás. A kagylós spagetti állaga remek, a hozzá adott tengeri gyümölcsök frissek, üdék. Tejszínt nem használtak, amit nem bántunk. Két desszertet ettünk, csokilávát, ami jó alapanyagból készült, belül szépen folyós volt, valamint  pár szem málnával és mentalevéllel tálalt tiramisut, mely ízre, állagra hozta azt, amit kell.
A kiszolgálás megkülönböztetetten udvarias és kedves, Kárpát medencei szinten kiemelkedő.
A Marin and friends egyedi hangulatú, szintén szuterén helységben működő séfétterem, mely a változatosság kedvéért szintén mediterrán stílust választott. Boltíves, fehérre meszelt téglafalak, zöld növények, platzteller helyett vágódeszka, az ipari dizájnt idéző modern világítótestek, látványkonyha. Kifejezetten megnyerő, vendégmarasztaló beltér.
Kreatív, izgalmas mediterrán konyhát visznek, helyi szinten kevéssé megszokott, jellemzően friss alapanyagokkal, jó íz-társításokkal. Ötletesen és szépen tálalnak. A rövid, jól áttekinthető étlap összeállításában tudatosan kerülték a sablonokat s tették mindezt úgy, hogy az egyes fogásokba belevitt csavar nem erőltetett. Kis odafigyeléssel még jobbá lehetne tenni, ha például egyszerre érkeznének egy asztaltársaság fogásai és nem időeltolódással, ha helyben sütnék a kenyeret és nem kissé szikkadt iparit tennének az asztalra, ha borsdaráló és nem ipari borslisztet tartalmazó borsszóró lenne az asztalon.
Rendeltünk fekete kagylót vajmártásban, tengeri sügért rösztivel és valenciai zöldségekkel, kacsamellet karamellizált almával és csokilávát.
A kagyló feszes, jó ízű volt, kellemes, savanykásra hangolt vajmártással, thai bazsalikommal tálalva. A sügért remekül hőkezelték, kívül pörzses, belül szaftos volt. A zöldfűszeres rösztire halmozták az édes-savanykás ízesítésű, esztétikus, vékony csíkokra vágott, jó tartású zöldségegyveleget, erre került halfilé. A nagyobb darabokra felszelt, egészben sült kacsamellet még utánpirították biztos, ami biztos alapon, de a hús omlós maradt, belül pedig rosé. Házi szilvalekvárt és kifejező ízű pecsenyemártást adtak hozzá. A korrekt alapanyagból készült csokilávát finom erdei gyümölcsmártással és tejszínhabbal tálaltak. Ettünk még egy leheletkönnyű, remek sajttortát is. A kiszolgálás udvarias kedves, az árak barátságosak.
A Leon Arad egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb szállodájának étterme. Padlószőnyeg, kényelmes székek, fehér abrosz, kicsit steril, személytelen, intimitásmentes elegancia. Az asztalon só- és borsdaráló, alapjáratú tabasco, továbbá kommersz, karakter nélküli extra szűz olívaolaj és balzsamecet.
A konyha igényes, helyi viszonylatban kiemelkedő. Egyrészt klasszikussá vált slágerfogásokat kínál (Rossini bélszín, Stroganoff, bécsi szelet, Cézár saláta, libamáj karamellizált gyümölcsökkel, pasta-k, tatár, carpaccio), másrészt népszerű helyi fogásokat (gulyásleves, bableves füstölt hússal) s végül, de nem utolsó sorban a séf kreativitását is megcsillantó ételeket (pl. répakrémleves spárgával és prosciuttopelyhekkel).
Ettünk vargányakrémlevest, mely a szokásosnál sűrűbb volt, de ízletes, homogén, selymes, intenzíven vargányaízű. Két zsenge hajtással, vizitormával és kevéske napraforgómaggal tálalták. A roston sült polip zöld mártással meglepően nagy adag, ízletes, jó állagú, jól sikerült, egészen apróra vágott paprikából, hagymából, petrezselyemzöldből készült, kellemesen savanykás mártással. Friss ipari zsemlét is kaptunk hozzá. A narancsos kacsamell endíviával és rosémártással omlós, rosé, szépen hőkezelt, bőre nem ropog, erre a húst bevonó mártás miatt esélye sincs. A mártás mazsolás, finom, jó a harmónia a vaslapon megpirított cikóriával. A fogást zöldborsóhajtásokkal szórták meg. Zárásként créme brullée-t kértünk, mely jó állagú, ízletes volt, valódi vaníliával készült.
Külön említést érdemel a borlap (az előző két helyen ez nem volt igazán kiemelkedő) mely a legjobb régióbeli és külföldi borokból válogat.
A kiszolgálás itt is kifogástalan volt.
Arad első három étterme működhetne bárhol a Kárpát medencében, de európai szinten is megállná a helyét.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése