2019. december 21., szombat

A 2019-es esztendő kulináris fénypontjai


Végére érünk lassan a 2019-es esztendőnek, itt az ideje összegezni.

2019-ben e bejegyzés elkészültéig 1170 étterem-, kocsma-, pékség-, cukrászda- stb. látogatást regisztráltam, ami kb. 1000 helyet jelent, hiszen voltak egységek, ahová visszajártam.
Ilyen a Beer Selection Budapesten, a Colonello Nagybányán, a Bereta Taproom, a Reciproc és Bibliotheka Temesváron, a Joys és a Lolita Aradon.
Kulináris kalandozásaim során, csak a Kárpát medencét tekintve megfordultam (városokat említve, falvakat csak abban az esetben, ha emlékezetes kulináris élmény köt oda) Budapesten, Kecskeméten, Sopronban, Szombathelyen, Villányban, Nádudvaron, Püspökladányban, Hosszúhetényben, Deszken, Szegeden, Debrecenben, Gyulán, Sarkadon, Békéscsabán, Békésszentandráson, Karcagon, Tiszafüreden, Hajdúszoboszlón, Gyomaendrődön, Ráckevén, Egerben, Szomolyán, Vácon, Kiskunlacházán, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Etyeken, Berettyóújfaluban, Tállyán, Tokajban, Szentesen, Mádon, Csopakon, Zánkán, Zebegényben, Nagymaroson, Balatonfüreden, Balatonkeresztúron, Balatonfenyvesen, Kéthelyen, Balatonszentgyörgyön, Hévízen, Sümegen,  Kőszegen, Pannonhalmán, Magyarkanizsán,
Bezdánban, Szabadkán, Zentán, Zomboron, Újvidéken, Tavankúton, Palicson, Hajdújáráson,
Kassán, Eperjesen,
Aradon, Újszentesen, Temesváron, Nagybányán, Felsőbányán, Szatmárnémetiben, Érmihályfalván, Bihardiószegen, Székelyhídon, Nagykárolyban, Nagyszalontán, Kisjenőben, Zimándújfaluban, Gyepűn, Kisiratoson, Kolozsváron, Csíkszeredán, Désen, Kézdivásárhelyen, Déván, Medgyesen, Segesváron, Besztercén, Szászrégenben, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Parajdon, Szovátán, Gyergyóditróban, Maroshévízen, Tusnádfürdőn, Gyergyószentmiklóson, Gyergyószárhegyen, Brassóban.
Az alábbiakban azokat mozzanatokat emelem ki idei tapasztalataimból, amelyek a legizgalmasabbak, legkatartikusabbak, legátütőbbek voltak, ha úgy tetszik, a legemlékezetesebbek.


Kovászos kenyér vajjal
Salon étterem, Budapest


Kifejezetten imponáló, amikor olyan séfek, akik húsokból halakból olyan ételeket tudnak varázsolni, melyek a világ élvonalába emelik őket, addig kísérleteznek, amíg elkészítik azt a kovászos kenyeret, ami szerintük a legjobb. Ezek közé tartozik Wolf András is, a Salon étterem konyhafőnöke, aki olyan kenyeret tesz le a világ legszebb kávéházának asztalára, melynél jobbat aligha lehet készíteni, legfeljebb hasonlóan jót.

Magyar ízek falatokban,
Stand, Budapest





A Standban nagyon jól főznek, az ételek kifogástalanok, kidolgozottak. Számomra mégis az volt a legemlékezetesebb az itt elköltött ebéd keretén belül, hogy egy-egy falatban prezentálják a vendégeknek a magyar gasztronómiát a lángostól a körözöttön, mangalicasonkán át az ikonikus magyar desszertekig.

Tama étterem, Lágytojás zöldségekből



Amuse bouche (fogadófalat) műfajában, tudatos és sikeres hatásvadászat. Szalmafészekben gyönyörű kőtojások, benne zellerpüré és répapüré. Ízre-állagra is finom, de látványra lehengerlő. (A Tama egyébként bezárt, helyén a Pasztell működik.)

Tapiókachips, házi majonéz, házi ketchup
Kristinus étterem, Kéthely



Ötletes, izgalmas, egyedi snacks a borok vagy a bormozi mellé. Merthogy itt bormozi is van, filmnézés közben kényelmes fotelekben borozgathatunk, a fotelek mellett asztalkák. Egyébként a hely konyhája európai szinten kiemelkedő ebéd és vacsoraidőben. Jól megkomponált ételek, szépen tálalva, kiválóan elkészítve. A másik két fotón az év levese látható, hideg tökleves kaporfagylalttal és cérnatésztában sült rákkal.

Kacsamájterrine zöldalma, karalábé
Sauska48, Villány



Egyik kedvenc előételem a foie gras. Idén talán ez volt a legmeggyőzőbb. Kiváló ízű és állagú kacsamáj, színre is meggyőző, karalábé-fátyollal és marinált zöld almával. Remek harmónia.

Répa, retek, mogyoró,
Societe, Budapest



Elképesztő kidolgozottságú tányér, lenyűgöző élmény csak ránézni. Virtuozitás, ötletesség, magas fokú gasztronómiai tudás. Mindez egy olcsó déli menü keretében. Még most is hüledezem, ahogy írom ezeket a sorokat.  Mellétettem a másik előételt és a desszertet is, hogy érzékeltessem, milyen színvonalat jelent itt a háromezervalahányforintos három fogásos menü, amiben még egy pohár bor is venne van.


Szőlőgyökereken tálalt üdvözlőfalat ehető álpapírkosárkában és tőkehaltatár
Pod Nebom – Maurer Natural Wines, Palics




Maurer Oszkár neve fogalom az utóbbi években a magas gasztronómiában. Vannak, akik már a kétezres évek elején számon tartották, szélesebb körben akkor vált ismertté, amikor Isabel Legeron, a természetes borok nagyasszonya közös vállalkozás keretében a The Collective sorozatba beemelte négy kénmentes illetve alacsony kénszintű borát.
A borász mindig is kacérkodott a gasztronómiával, éttermet csak az idén mert nyitni két társsal. Megnyertek egy csillagos konyhán is tapasztalatot nyert fiatal szakácsot, akivel együtt csodát tesznek egy aprócska épületben a palicsi tó mellett. A teljes hat tételes ételsor kiváló volt, az amuse bouche tálalása és a haltatár egyenesen katartikus, ízre látványra egyaránt. Ezek nem maradhatnak ki a 2019-es év csúcsélményei közül.

Aranydurbincs Carpaccio
Athanasios, Brassó




Kiváló alapanyag, szépen felszeletelt és tálalt hal, fűszeresen, fehérborosan. Mellé a legjobb retsinák egyike. Kiváló kiszolgálás, lenyűgöző környezet, Brassó szívében.


Poke vöröstonhallal és lazaccal
Sisters Poke Bowl, Kolozsvár



A hawaii konyha népszerű fogása egyszerre jelent meg a Trianonban megmaradt Magyarország valamint Erdély fővárosában. A Sisters Poke Bowl produkciója számomra sokkal meggyőzőbb volt, elsősorban a remekük összerakott alapanyagok ízesítése, dresszingelése miatt.

Chilis rák
Krauss ház, Segesvár



Kifogástalan ízű és állagú rákok, tunkolásra ösztönző kiváló mártásban, gyönyörű ehető díszítőelemekkel. Mindez baráti árfekvésben.


Halászlé,
High Note Sky bar, Budapest



Elragadó kompozíció, meghökkentő alapanyagból. A tálban kiválóan hőkezelt, tökéletes állagú és ízű pisztráng, ropogós bőrrel, tengeri spárgával és lazackaviárral, erre kerül a kellően intenzív ízű lé. Gasztronómiai orgazmus.

Pisztráng
Pasaj étterem, Nagyszeben


Füstölt karalábépürével, marinált karalábéval, zöld füvekkel (spenót, tárkony, lestyán, mángold), joghurtszósszal és kaporolajjal felszolgált vadvízi pisztráng. Eszméletlen ízkavalkád, harmónia felsőfokon, ötletesség. Tökéletes alapanyagokból tökéletes étel. Ha ebből a listából csak egyet emelhetnék ki, alighanem ez lenne az.

Rosé kacsamell, haltepertő
Pethő étterem, Székelyudvarhely


A rosé kacsamell a legjobb tesztételek egyike. Ahol ezt megfelelő szinten abszolválják, ott általában gondot fordítanak a többi fogásra is. Itt ez a sokszor elrontott produkció tökéletes volt, a hús ízre, színre állagra kifogástalan, a bőre pedig ropogott. Az étterem a haltepertő műfajában is csúcsot állított fel, ízre- állagra, sütésfokozatra, frissességre kifogástalan, irdalt tepertő ötletes kiegészítőkkel, a megszokott tartárszerűség mellett marinált lilahagymával és sültpaprikasalátával.

Galamb,
Textúra, Budapest


A Textúra egésze egy alaposan átgondolt intézmény, a dekorációtól, az ételeken át a tálalásig. Minden egyes étel kiváló volt, amit rendeltünk, talán nem véletlen, hogy közel egy év távlatából a galamb az, amire emlékszünk. 


Gesztenyepüré, Liszt étterem, Budapest



Gesztenyét imitáló csokiburokban kiváló gesztenyemousse. Kísérőnek apró tégelyben a megszokott gesztepüré tejszínhabbal. Lenyűgöző látvány, kiváló ízek, kifogástalan állagok. Egyébként az étterem egész kitűnő, a füstölt pisztrángjuk is műfajcsúcs volt számomra, a túrógombóc is emlékezetes volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése