Végére érünk lassan a 2019-es
esztendőnek, itt az ideje összegezni.
2019-ben e bejegyzés elkészültéig
1170 étterem-, kocsma-, pékség-, cukrászda- stb. látogatást regisztráltam, ami
kb. 1000 helyet jelent, hiszen voltak egységek, ahová visszajártam.
Ilyen a Beer Selection
Budapesten, a Colonello Nagybányán, a Bereta Taproom, a Reciproc és Bibliotheka
Temesváron, a Joys és a Lolita Aradon.
Kulináris kalandozásaim során, csak
a Kárpát medencét tekintve megfordultam (városokat említve, falvakat csak abban
az esetben, ha emlékezetes kulináris élmény köt oda) Budapesten, Kecskeméten,
Sopronban, Szombathelyen, Villányban, Nádudvaron, Püspökladányban,
Hosszúhetényben, Deszken, Szegeden, Debrecenben, Gyulán, Sarkadon, Békéscsabán,
Békésszentandráson, Karcagon, Tiszafüreden, Hajdúszoboszlón, Gyomaendrődön,
Ráckevén, Egerben, Szomolyán, Vácon, Kiskunlacházán, Szigetszentmiklóson,
Budakeszin, Etyeken, Berettyóújfaluban, Tállyán, Tokajban, Szentesen, Mádon,
Csopakon, Zánkán, Zebegényben, Nagymaroson, Balatonfüreden, Balatonkeresztúron,
Balatonfenyvesen, Kéthelyen, Balatonszentgyörgyön, Hévízen, Sümegen, Kőszegen, Pannonhalmán, Magyarkanizsán,
Bezdánban, Szabadkán, Zentán,
Zomboron, Újvidéken, Tavankúton, Palicson, Hajdújáráson,
Kassán, Eperjesen,
Aradon, Újszentesen, Temesváron,
Nagybányán, Felsőbányán, Szatmárnémetiben, Érmihályfalván, Bihardiószegen,
Székelyhídon, Nagykárolyban, Nagyszalontán, Kisjenőben, Zimándújfaluban,
Gyepűn, Kisiratoson, Kolozsváron, Csíkszeredán, Désen, Kézdivásárhelyen, Déván,
Medgyesen, Segesváron, Besztercén, Szászrégenben, Székelykeresztúron,
Székelyudvarhelyen, Parajdon, Szovátán, Gyergyóditróban, Maroshévízen, Tusnádfürdőn,
Gyergyószentmiklóson, Gyergyószárhegyen, Brassóban.
Az alábbiakban azokat mozzanatokat
emelem ki idei tapasztalataimból, amelyek a legizgalmasabbak, legkatartikusabbak,
legátütőbbek voltak, ha úgy tetszik, a legemlékezetesebbek.
Kovászos
kenyér vajjal
Salon
étterem, Budapest
Kifejezetten imponáló, amikor
olyan séfek, akik húsokból halakból olyan ételeket tudnak varázsolni, melyek a
világ élvonalába emelik őket, addig kísérleteznek, amíg elkészítik azt a
kovászos kenyeret, ami szerintük a legjobb. Ezek közé tartozik Wolf András is,
a Salon étterem konyhafőnöke, aki olyan kenyeret tesz le a világ legszebb
kávéházának asztalára, melynél jobbat aligha lehet készíteni, legfeljebb
hasonlóan jót.
Magyar
ízek falatokban,
Stand,
Budapest
A Standban nagyon jól főznek,
az ételek kifogástalanok, kidolgozottak. Számomra mégis az volt a
legemlékezetesebb az itt elköltött ebéd keretén belül, hogy egy-egy falatban
prezentálják a vendégeknek a magyar gasztronómiát a lángostól a körözöttön,
mangalicasonkán át az ikonikus magyar desszertekig.
Tama
étterem, Lágytojás zöldségekből
Amuse bouche (fogadófalat)
műfajában, tudatos és sikeres hatásvadászat. Szalmafészekben gyönyörű
kőtojások, benne zellerpüré és répapüré. Ízre-állagra is finom, de látványra
lehengerlő. (A Tama egyébként bezárt, helyén a Pasztell működik.)
Tapiókachips,
házi majonéz, házi ketchup
Kristinus
étterem, Kéthely
Ötletes, izgalmas, egyedi
snacks a borok vagy a bormozi mellé. Merthogy itt bormozi is van, filmnézés
közben kényelmes fotelekben borozgathatunk, a fotelek mellett asztalkák.
Egyébként a hely konyhája európai szinten kiemelkedő ebéd és vacsoraidőben. Jól
megkomponált ételek, szépen tálalva, kiválóan elkészítve. A másik két fotón az év levese látható, hideg tökleves kaporfagylalttal és cérnatésztában sült rákkal.
Kacsamájterrine
zöldalma, karalábé
Sauska48,
Villány
Egyik kedvenc előételem a foie
gras. Idén talán ez volt a legmeggyőzőbb. Kiváló ízű és állagú kacsamáj, színre
is meggyőző, karalábé-fátyollal és marinált zöld almával. Remek harmónia.
Répa,
retek, mogyoró,
Societe,
Budapest
Elképesztő kidolgozottságú
tányér, lenyűgöző élmény csak ránézni. Virtuozitás, ötletesség, magas fokú
gasztronómiai tudás. Mindez egy olcsó déli menü keretében. Még most is hüledezem,
ahogy írom ezeket a sorokat. Mellétettem a másik előételt és a desszertet is, hogy érzékeltessem, milyen színvonalat jelent itt a háromezervalahányforintos három fogásos menü, amiben még egy pohár bor is venne van.
Szőlőgyökereken
tálalt üdvözlőfalat ehető álpapírkosárkában és tőkehaltatár
Pod
Nebom – Maurer Natural Wines, Palics
Maurer Oszkár neve fogalom az
utóbbi években a magas gasztronómiában. Vannak, akik már a kétezres évek elején
számon tartották, szélesebb körben akkor vált ismertté, amikor Isabel Legeron,
a természetes borok nagyasszonya közös vállalkozás keretében a The Collective
sorozatba beemelte négy kénmentes illetve alacsony kénszintű borát.
A borász mindig is
kacérkodott a gasztronómiával, éttermet csak az idén mert nyitni két társsal.
Megnyertek egy csillagos konyhán is tapasztalatot nyert fiatal szakácsot,
akivel együtt csodát tesznek egy aprócska épületben a palicsi tó mellett. A teljes
hat tételes ételsor kiváló volt, az amuse bouche tálalása és a haltatár
egyenesen katartikus, ízre látványra egyaránt. Ezek nem maradhatnak ki a
2019-es év csúcsélményei közül.
Athanasios,
Brassó
Kiváló alapanyag, szépen
felszeletelt és tálalt hal, fűszeresen, fehérborosan. Mellé a legjobb retsinák
egyike. Kiváló kiszolgálás, lenyűgöző környezet, Brassó szívében.
Poke
vöröstonhallal és lazaccal
Sisters
Poke Bowl, Kolozsvár
A hawaii konyha népszerű fogása egyszerre jelent meg a Trianonban megmaradt Magyarország valamint Erdély fővárosában. A Sisters Poke Bowl produkciója számomra sokkal meggyőzőbb volt, elsősorban a remekük összerakott alapanyagok ízesítése, dresszingelése miatt.
Chilis
rák
Krauss
ház, Segesvár
Kifogástalan ízű és állagú rákok, tunkolásra ösztönző kiváló mártásban, gyönyörű ehető díszítőelemekkel. Mindez baráti árfekvésben.
Halászlé,
High
Note Sky bar, Budapest
Elragadó kompozíció, meghökkentő alapanyagból. A tálban kiválóan hőkezelt, tökéletes állagú és ízű pisztráng, ropogós bőrrel, tengeri spárgával és lazackaviárral, erre kerül a kellően intenzív ízű lé. Gasztronómiai orgazmus.
Pisztráng
Pasaj
étterem, Nagyszeben
Füstölt karalábépürével, marinált karalábéval, zöld füvekkel (spenót, tárkony, lestyán, mángold), joghurtszósszal és kaporolajjal felszolgált vadvízi pisztráng. Eszméletlen ízkavalkád, harmónia felsőfokon, ötletesség. Tökéletes alapanyagokból tökéletes étel. Ha ebből a listából csak egyet emelhetnék ki, alighanem ez lenne az.
Rosé
kacsamell, haltepertő
Pethő
étterem, Székelyudvarhely
A rosé kacsamell a legjobb tesztételek egyike. Ahol ezt megfelelő szinten abszolválják, ott általában gondot fordítanak a többi fogásra is. Itt ez a sokszor elrontott produkció tökéletes volt, a hús ízre, színre állagra kifogástalan, a bőre pedig ropogott. Az étterem a haltepertő műfajában is csúcsot állított fel, ízre- állagra, sütésfokozatra, frissességre kifogástalan, irdalt tepertő ötletes kiegészítőkkel, a megszokott tartárszerűség mellett marinált lilahagymával és sültpaprikasalátával.
Galamb,
Textúra,
Budapest
A Textúra egésze egy alaposan átgondolt intézmény, a dekorációtól, az ételeken át a tálalásig. Minden egyes étel kiváló volt, amit rendeltünk, talán nem véletlen, hogy közel egy év távlatából a galamb az, amire emlékszünk.
Gesztenyepüré,
Liszt étterem, Budapest
Gesztenyét imitáló csokiburokban kiváló gesztenyemousse. Kísérőnek apró tégelyben a megszokott gesztepüré tejszínhabbal. Lenyűgöző látvány, kiváló ízek, kifogástalan állagok. Egyébként az étterem egész kitűnő, a füstölt pisztrángjuk is műfajcsúcs volt számomra, a túrógombóc is emlékezetes volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése