2019. december 17., kedd

Almalomb étterem



Hosszúhetény, Ormándi utca 19.
Telefonszám: 00 36 72 793680

A Hosszúhetényben működő Almalomb étterem évek óta szerepel a célpontlistámon, idén nyáron kihasználva a párom pécsi útját, amire elkísértem tettünk egy kis kitérőt.
Megérte.
Egy felújított malomban működik az étterem – önmeghatározása szerint kulináris kitérő - elvarázsolt, lenyűgöző, egyedi, szavakkal nehezen leírható, különösen hangulatos hely. A béke szigete, mely a természetközeliséget minden szinten nyújtja. 

A papírból készült tányéralátét a birtok rajzát ábrázolja. 

Mi a pazar kilátást biztosító kertben ültünk. 
A beltér rusztikus, jól megtervezett. A gyönyörűen restaurált malom önmagában is különleges látványosság.
Az étlap házias ízeket kínál szűk választékban, ami viszont a vendég asztalára kerül, az igényes kivitelezésű. Két levest kínáltak ottjártunk idején, egy előételt, öt főételt és két desszertet. Sokféle saját kézműves termékkel rendelkeznek, amit akár meg is lehet vásárolni s otthon felhasználni (pl. ecet, füstölt fűszerpaprika, házi tészta). Degusztációs menüjük „erdei séta” nevet viseli és két napos előfoglalással rendelhető.
Hét bort kínáltak ottjártunk idején, 2019 nyarán, gonddal összeválogatva, minden bor mellett feltüntetve, hogy milyen ételekhez ajánlják. Etyek Címeres pálinkákat és a Karl mikro-sörfőzde söreit tartják.
Az árak értékarányosak, levesek, előételek s a desszert 1100 és 1600 ft között, főételek 3500 ft körül. Sörök 1000 forint körül, borok decije 600 és 800 ft között.
Fogadófalatként helyben sült rozskenyeret kapunk fűszerpaprikás vajjal.
Jó indítás.
A gyöngytyúkleves kellően koncentrált ízű volt, benne puha mellehúsával, jó tartású zöldségekkel és házi tésztával. Sóssága az optimumon túlment, de azért összességében a leves élvezhető maradt.
Kértünk rántott szürkeharcsát is, ezt tejfeles burgonyapürével kínálták. 
A magam részéről nem tartom szerencsés ötletnek a tejfelt krumplipüréhez használni, savanykája idegen a püré megszokott ízharmóniáitól. Ezt leszámítva tálalásra, ízre, állagra egyaránt megelégedésünkre szolgált a fogás, amit egy kevés káposztasalátával és retekszeletkékkel tálaltak. A hal frissességét és szaftosságát külön kiemelném. Kicsivel többet is meg tudtam volna enni belőle.
Másik főételünk mangalicatarja volt petrezselymes krumplival. A hús omlós, szép pörzses volt, a krumpli is remek. Nagyon hiányzott mellőle valami savanyúság, ezt külön rendeli az, aki akarja. Mi akartuk. Elegánsabb lett volna eleve salátával vagy savanyúsággal tálalni.
Desszertet, a kakaóropogóssal és erdeigyümölcs-mártással kínált tejcsokikrémet kiválónak találtuk mind tálalásra, mind ízre.
A kiszolgálás formálisan udvarias, sajnos, miután elkevertek egy limonádét és ezt szóvá tettük, pincérünk amúgy is visszafogott kedvessége és szívélyessége tovább csökkent.
Összességében kiemelkedő, de nem kifogástalan élmény volt az Almalomb. Minden értékelő portálon (ittjartam, google, tripadvisor) 5 pontot adtam neki azal a megjegyzéssel, hogy ez 4,5 pont felfele kerekítve.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése