Erdélyben,
ha összehasonlítjuk az egyes nagyvárosok gasztronómiai kínálatát, „bejön a
papírforma”: a háromszázezer lakos feletti, több évszázados hagyománnyal rendelkező
egyetemi városok, Kolozsvár és Temesvár toronymagasan az élen végeznek, azon
belül a népesebb és több diákot integráló Kolozsvár vezet, utána jön Temesvárt
követően, Brassó, Nagyvárad, Nagyszeben, Arad, Marosvásárhely, Nagybánya,
Szatmárnémeti, követve szinte egy az egyben a lakosságszámot.
Az
Arad legjobb éttermeit bemutató sorozat első részében nézzük város
vendéglátóipari egységeinek „egyéb”
kategóriáját, tehát azokat a helyeket, melyek nem klasszikus éttermek.
Elsőként
a város csúcscukrászdáját említeném, a „Lolitát”, mely a maga műfajában
Partiumi-szinten egyedülálló. Ráadásul magyar kézben van, emlékezetes, hogy a
tulajdonos-üzletvezető-főcukrász szerepelt a „Gasztroangyal” méltán népszerű című
tévéműsorban is, ahol egy hajdani, Monarchia-korabeli klasszikus desszert, a
Partiumban és Erdélyben még ma is ismert, az anyaországban elfeledett „Suhajda”
elkészítését mutatta be. Brandt Loliról érdemes tudni, hogy a legjelentősebb
magyar cukrászdákban tanulta a mesterséget, a Desszert Nekedben valamit az azóta
sajnos bezárt Zazziban. Francia hangulatú, ékszerdobozszerű cukrászdájában
francia stílusú desszerteket kínál, melyek közül egyik jobb, mint a másik, de
ha választani kell, akkor társaságunknak kedvencei a névadó Lolita, az Exotique
és a Caramel M.
Kiemelkedő
cukrászda, mely vegetariánus déli menüt is kínál, a főként raw vegán, azaz
nyers vegán desszertekre specializálódott „BioSweets”, átlag feletti továbbá az
„Amalfi”.
Van
egy kifejezetten a kézműves sörökre specializálódott gasztro-kocsma, a „Joy’s
pub”, mely egyébként történetesen épp a Lolita mellett működik. Itt a tavaly bővítették
a profilt, már konyhájuk is van, korrekt olasz pastakat és burgerek kínálnak.
Ügyelnek
rá, hogy mindig napirenden legyenek, az ország sörújdonságainak zöme itt
megkapható. Sör-témában megemlítendő, hogy van egy hely a strandon is, ahol
tartanak néhány kézműves sört, továbbá az egyik rock kocsmában, a Maros parti „Nervben”
is.
S ha
már rock kocsma, meg kell említeni a „Flex” nevű műintézményt, ahol rendszeresen
koncerteznek jeles magyar együttesek, ha csak azokat vesszük, melyeken e sorok
írója is jelen volt, az is szép névsor: Kalapács, P. Box, P Mobil, Tóth Attila,
Ómen. De járt itt az ABCD, az Iron Majdnem és több ízben a Moby Dick is.
(P.Mobil koncert a Flexben)
Magyar
relevanciájú hely nem sok van sajnos, a város magyar kocsmája a „One More Beer”,
ahol a helyi magyar tannyelvű líceum, a Csíky Gergely Iskolacsoport érettségi
tablói a dekoráció részét képezik, s többnyire jó zene hallatszik a háttérben.
A beltér hangulatos, van biliárd is. Az italfelhozatal kommersz és olcsó. A
másik magyar egység a Jelen ház étterme, melynek fősodratú konyhája jórészt a
magyar gasztronómia népszerű ételeire alapoz. A Jelen ház barátságos terasza
nyáron sörözőként is üzemel, nem kötelező az ételfogyasztás.
Aradon
két nagyobb piac működik, a hajdani Thököly téren (jelenlegi nevén piata
Catedralei) valamint Ferenc téren (jelenlegi nevén Piata Agroalimentara Mihai
Viteazul), mindkettő keretében működik több lacipecsenyés, valamint lángosozó,
melyek igen jó lángosokat kínálnak nagyon kedvező áron.
Tavasztól
őszig barátságos, hangulatos célpont a Neptun strand, mely a Maros kanyarulata
által kirajzolt félszigeten működik, itt jó néhány korrekt egység működik, a
város népszerű, de csak átlagosnak mondható 5 sarokhoz pizzériája címzett (Cinci
colturi) itt is rendelkezik kirendeltséggel. Általában tisztes pub foodot
kínálnak a strand-éttermek barátságos, zöld környezetben. „Szabályos” télen-nyáron
nyitva tartó étterem e félszigeten a Ratio Beach, melynek másik egysége a Szabadság
téren működik, mindkettőről elmondható, hogy a helyi fogásokat (pacalleves,
oldalas, stb) jól készítik el, de az olaszokkal (pl. pizza, profiterol) már
gondok akadnak.
A
városban több, nem kiugró, de a jó kategóriába még többnyire beleférő olasz
hely működik, hozzávetőleges sorrendben: La Pergola, Cinecitta, Coandi, Don,
Ornella. Átlagosnak mondanám e műfajban a Cinci Colturi három egységét, a Pizza
OK-t, a Pizzeria Miát, a Bertoluccit és a Casa di gian Mario-t. Jó reggeliző,
mely ebédet és vacsorát is kínál a Plattinium bistro, korrekt menüt és jó
fősodratú ételeket kínál a központban az
Apetit bistro.
Leteszteltem,
de nem szolgált megelégedésemre a nemrég nyitott Steak House valamint a város
legszínvonalasabb szállodájának étterme, a Mondo.
S
akkor lássuk a legjobbakat:
1.
Ema del Mar
2.
Marin and Friends
3.
Leon
4.
Picasso
5.
Art Café
6.
Nolio
7.
Euphoria
8.
Anema e Core
9.
Salt and Pepper
10.
Vegan Time
Dorozsmai
Endre
A szöveg az Erdélyi Napló számára készült 2019 áprilisában.
Azóta megnyílt két hely, mely a listára kívánkozik, a Nissara's és a Grenier. A Greniert a Picasso után illeszteném be, ötödiknek, a Nissara's-t az Art Café után a Nolio helyére, mely időközben megszűnt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése