2019. november 4., hétfő

Arad legjobb éttermei - bevezető



Erdélyben, ha összehasonlítjuk az egyes nagyvárosok gasztronómiai kínálatát, „bejön a papírforma”: a háromszázezer lakos feletti, több évszázados hagyománnyal rendelkező egyetemi városok, Kolozsvár és Temesvár toronymagasan az élen végeznek, azon belül a népesebb és több diákot integráló Kolozsvár vezet, utána jön Temesvárt követően, Brassó, Nagyvárad, Nagyszeben, Arad, Marosvásárhely, Nagybánya, Szatmárnémeti, követve szinte egy az egyben a lakosságszámot.
Az Arad legjobb éttermeit bemutató sorozat első részében nézzük város vendéglátóipari egységeinek  „egyéb” kategóriáját, tehát azokat a helyeket, melyek nem klasszikus éttermek.
Elsőként a város csúcscukrászdáját említeném, a „Lolitát”, mely a maga műfajában Partiumi-szinten egyedülálló. Ráadásul magyar kézben van, emlékezetes, hogy a tulajdonos-üzletvezető-főcukrász szerepelt a „Gasztroangyal” méltán népszerű című tévéműsorban is, ahol egy hajdani, Monarchia-korabeli klasszikus desszert, a Partiumban és Erdélyben még ma is ismert, az anyaországban elfeledett „Suhajda” elkészítését mutatta be. Brandt Loliról érdemes tudni, hogy a legjelentősebb magyar cukrászdákban tanulta a mesterséget, a Desszert Nekedben valamit az azóta sajnos bezárt Zazziban. Francia hangulatú, ékszerdobozszerű cukrászdájában francia stílusú desszerteket kínál, melyek közül egyik jobb, mint a másik, de ha választani kell, akkor társaságunknak kedvencei a névadó Lolita, az Exotique és a Caramel M.



Kiemelkedő cukrászda, mely vegetariánus déli menüt is kínál, a főként raw vegán, azaz nyers vegán desszertekre specializálódott „BioSweets”, átlag feletti továbbá az „Amalfi”.
Van egy kifejezetten a kézműves sörökre specializálódott gasztro-kocsma, a „Joy’s pub”, mely egyébként történetesen épp a Lolita mellett működik. Itt a tavaly bővítették a profilt, már konyhájuk is van, korrekt olasz pastakat és burgerek kínálnak. 



Ügyelnek rá, hogy mindig napirenden legyenek, az ország sörújdonságainak zöme itt megkapható. Sör-témában megemlítendő, hogy van egy hely a strandon is, ahol tartanak néhány kézműves sört, továbbá az egyik rock kocsmában, a Maros parti „Nervben” is.
S ha már rock kocsma, meg kell említeni a „Flex” nevű műintézményt, ahol rendszeresen koncerteznek jeles magyar együttesek, ha csak azokat vesszük, melyeken e sorok írója is jelen volt, az is szép névsor: Kalapács, P. Box, P Mobil, Tóth Attila, Ómen. De járt itt az ABCD, az Iron Majdnem és több ízben a Moby Dick is.
(P.Mobil koncert a Flexben)


Magyar relevanciájú hely nem sok van sajnos, a város magyar kocsmája a „One More Beer”, ahol a helyi magyar tannyelvű líceum, a Csíky Gergely Iskolacsoport érettségi tablói a dekoráció részét képezik, s többnyire jó zene hallatszik a háttérben. A beltér hangulatos, van biliárd is. Az italfelhozatal kommersz és olcsó. A másik magyar egység a Jelen ház étterme, melynek fősodratú konyhája jórészt a magyar gasztronómia népszerű ételeire alapoz. A Jelen ház barátságos terasza nyáron sörözőként is üzemel, nem kötelező az ételfogyasztás.
Aradon két nagyobb piac működik, a hajdani Thököly téren (jelenlegi nevén piata Catedralei) valamint Ferenc téren (jelenlegi nevén Piata Agroalimentara Mihai Viteazul), mindkettő keretében működik több lacipecsenyés, valamint lángosozó, melyek igen jó lángosokat kínálnak nagyon kedvező áron.
Tavasztól őszig barátságos, hangulatos célpont a Neptun strand, mely a Maros kanyarulata által kirajzolt félszigeten működik, itt jó néhány korrekt egység működik, a város népszerű, de csak átlagosnak mondható 5 sarokhoz pizzériája címzett (Cinci colturi) itt is rendelkezik kirendeltséggel. Általában tisztes pub foodot kínálnak a strand-éttermek barátságos, zöld környezetben. „Szabályos” télen-nyáron nyitva tartó étterem e félszigeten a Ratio Beach, melynek másik egysége a Szabadság téren működik, mindkettőről elmondható, hogy a helyi fogásokat (pacalleves, oldalas, stb) jól készítik el, de az olaszokkal (pl. pizza, profiterol) már gondok akadnak.
A városban több, nem kiugró, de a jó kategóriába még többnyire beleférő olasz hely működik, hozzávetőleges sorrendben: La Pergola, Cinecitta, Coandi, Don, Ornella. Átlagosnak mondanám e műfajban a Cinci Colturi három egységét, a Pizza OK-t, a Pizzeria Miát, a Bertoluccit és a Casa di gian Mario-t. Jó reggeliző, mely ebédet és vacsorát is kínál a Plattinium bistro, korrekt menüt és jó fősodratú  ételeket kínál a központban az Apetit bistro.
Leteszteltem, de nem szolgált megelégedésemre a nemrég nyitott Steak House valamint a város legszínvonalasabb szállodájának étterme, a Mondo.  

S akkor lássuk a legjobbakat:

1.       Ema del Mar
2.       Marin and Friends
3.       Leon
4.       Picasso
5.       Art Café
6.       Nolio
7.       Euphoria
8.       Anema e Core
9.       Salt and Pepper
10.   Vegan Time

Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló számára készült 2019 áprilisában.

Azóta megnyílt két hely, mely a listára kívánkozik, a Nissara's és a Grenier. A Greniert a Picasso után illeszteném be, ötödiknek, a Nissara's-t az Art Café után a Nolio helyére, mely időközben megszűnt.


Nissara’s Restaurant (Arad, Varjassy Lajos – jelenlegi román nevén Elena Ghiba Birta - utca 9. szám)



Vannak vendéglátóipari egységek, melyek a szájhagyományra bízzák a reklámot. Kockázatos taktika, de egyes esetekben sikeres. Ilyen helynek tűnik a Nissara, mellyel nem találkoztam sem a világhálón, sem nyomtatott kiadványokban. Egyik jóbarátom újságolta, hogy szenzációs fúziós étterem nyílt Aradon, nem messze a Ferenc téri piactól.
Első adandó alkalommal meg is látogattuk s nem csalódtunk.
Megtudtuk, hogy a séf-társtulajdonos egy thaiföldi hölgy, akiről készült elbűvölő gasztro-fotók díszítik a belteret, három évig dolgozott szakácsként Olaszországban, nyilván ennek köszönhető, hogy az alapvetően távol-keleti ételekre alapozó szűk, gyakran változó, jól átgondolt étlapon itáliai fogások is feltűnnek.
A beltér csodás, helyhez illő, remek a harmónia az ételek és a dekoráció között, a háttérzene jól megválasztott.


A kiszolgálás kiváló, az egyik pincér magyarul is beszél. A vendégtérben dolgozó társtulajdonosnak tűnő úr szakmailag felkészült, kiváló vendéglátó.
Rendeltünk egy garnélás Tom Yum levest, 
egy távol kelet vegyes tálat (rajta: lime-os, csípős paprikás thai fasírt, thai citromfű-nyárson sült húsgombóc, satay, szamosza és tavaszi tekercs, négyféle mártással kísérve) 
pisztáciás sertésszűzet szilvával és krumplipürével 
valamint Macha-teás piskótatekercset. 
Ételeink ízletesek voltak, izgalmasak, vibrálóak. Érdekesség, hogy bort nem lehet rendelni, azt ingyen töltik kóstoltatás után.  
Az árak barátságosak, a négy fogásra egy sörrel együtt 7000 forintnak megfelelő lejt fizettünk.
Jó szívvel ajánljuk a helyet minden Aradra látogatónak.

Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

2019. november 1., péntek

Czakó kert (Budapest, Czakó utca 15.)


A Czakó kert a maga nemében egyedülálló multifunkcionális egység, egy helyen minőségi pékség, fagyizó, önkiszolgáló kert-bisztró, kiemelkedő desszertszalon, reggeliző, piac és hagyományos étterem. Mint a honlapról megtudhatjuk, ez a Tabán legöregebb fennmaradt épülete, a Naphegy egykori vincellérháza szőlőskerttel, borospincével, ahol saját borok érlelődnek.
A kerthelység vendéghívogató, remek ízléssel alakították ki, hasonlóan megnyerőek a belső termek valamint a téli s a nyári terasz is.




A kiszolgálást lehetne jobban szervezni, az ember sokszor úgy érzi, hogy megfeledkeztek róla. Ezen túl is akadt baki, de azt nagyvonalúan, profin kezelték, úgyhogy nem is részletezem.
A magyar illetve nemzetközi fogásokra épülő étlap dicséretesen rövid, összefogott és jól átgondolt. Akadnak különlegességek is, a szalámikrémet például a mátrai bivalyrezervátum alapanyagaiból készítik, s innen származhat a bivalydebreceni is, az étlap ezt már nem jelzi explicit módon. Kiválóak a péksüteményeik és a kenyérfélék általában. Az árak értékarányosak.
Rendeltünk céklalevest, 
kacsacombot szilvás pecsenyemártással és parázsburgonyával, 
sertésoldalast káposztás cvekedlivel, 

pisztrángot vegyes salátával (az oldalashoz és a halhoz a köretet mi választottuk), 

csokis maracujás tortát, bahia pralinés szeletet továbbá egy málnás tortát. Ételeink tisztes, korrekt, házias színvonalat képviseltek, a desszertek jelentősen túlmutattak jóra törekvő bloggerkonyhák színvonalán.

Rendkívül kellemes vasárnapi ebédet költöttünk itt el, örömmel térnénk vissza bármikor.



Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.