A 996-ban alapított Pannonhalmi
Bencés Főapátság Magyarország egyik legfontosabb történelmi emlékhelye, olyan
szellemi központ, mely ma is több síkon tud hatótényező lenni. Nemcsak
gimnáziumot, kollégiumot és szociális otthonokat működtetnek, de 2003 óta
borászatot, 2010 óta pedig csúcséttermet is, Viator néven. Nyitás óta tervezem
a magyar gasztronómia eme fellegvárát meglátogatni, a nemrégiben végre sikerült
útba ejteni Nyugta-Magyarországról hazafele jövet.
A beltér letisztult, elegáns, a
kilátás szemet gyönyörködtető.
A kiszolgálás kifogástalan, az
árak értékarányosak.
Az étlap átgondolt, a választék
korrekt, a nemzetközi és a magyar konyhában gyökerező ételkompozíciók
izgalmasak egytől-egyig.
Hosszas esélylatolgatás után szezonális
ajánlatból választottuk a levest, a bouillabaisse-t (1450 ft),
az egyik
főételünket, a pirított lazacfilét spárgás quiche-sel és hollandival (4550 ft)
valamint
egyik desszertünket, a kókuszos panna cottát bencés meggylikőrrel és fügével
(1450 ft).
A kagyló kissé túlfőtt, de a paradicsomos alaplé üde volt és friss,
akárcsak a rák, a lazac az én mércémmel túlkészült, de még maradt némi szaftosság
benne, nagyon jó volt viszont a quiche, a hollandi s végső soron az összhatás.
A panna cottaban viszont a sok zselatin miatt nem sok élvezetemet leltem.
Magyarán a leves és az főétel belefér a jó, sőt, a nagyon jó kategóriába, a
desszert már nem, azt jobb lett volna nem rendelni.
Az állandó étlapról az étkezés
csúcspontját jelentő sertésszűzet kértük ropogós sertésfüllel, sült karfiollal
és újhagymás burgonyapürével (3980 ft)
továbbá kávés csokoládétortácskát
mangóval (1550 ft).
Ez két kifogástalan,
eredeti, ötletes fogás volt, külön kiemelném a virtuóz tálalást s nem utolsó
sorban a kiváló ropogós fület illetve tökéletesen megsütött szűzet.
Társam vezetett, így én nyugodtan
ihattam, kértem a saját pincészettől egy deci Sauvignon Blanct (620) és egy
deci fehér Heminát (790). Jó borok ezek, nem először volt szerencsém hozzájuk.
Összességében leszögezhetjük,
hogy jól elgondolt, ügyesen megvalósított és szemet gyönyörködtetően tálalt ételeket
kaptunk, a panna cottás gikszert készséggel elnézzük az összélmény szemüvegén
át tekintve.
A Viator méltán kerül fel évről
évre a legjobb száz magyarországi étterem listájára.
Dorozsmai Endre
A szöveg rövidített változata a Demokratának készült.