2019. június 26., szerda

Viator (Pannonhalma, Vár 1.)


A 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik legfontosabb történelmi emlékhelye, olyan szellemi központ, mely ma is több síkon tud hatótényező lenni. Nemcsak gimnáziumot, kollégiumot és szociális otthonokat működtetnek, de 2003 óta borászatot, 2010 óta pedig csúcséttermet is, Viator néven. Nyitás óta tervezem a magyar gasztronómia eme fellegvárát meglátogatni, a nemrégiben végre sikerült útba ejteni Nyugta-Magyarországról hazafele jövet.
A beltér letisztult, elegáns, a kilátás szemet gyönyörködtető.


A kiszolgálás kifogástalan, az árak értékarányosak.
Az étlap átgondolt, a választék korrekt, a nemzetközi és a magyar konyhában gyökerező ételkompozíciók izgalmasak egytől-egyig.
Hosszas esélylatolgatás után szezonális ajánlatból választottuk a levest, a bouillabaisse-t (1450 ft), 


az egyik főételünket, a pirított lazacfilét spárgás quiche-sel és hollandival (4550 ft) 
valamint egyik desszertünket, a kókuszos panna cottát bencés meggylikőrrel és fügével (1450 ft). 
A kagyló kissé túlfőtt, de a paradicsomos alaplé üde volt és friss, akárcsak a rák, a lazac az én mércémmel túlkészült, de még maradt némi szaftosság benne, nagyon jó volt viszont a quiche, a hollandi s végső soron az összhatás. A panna cottaban viszont a sok zselatin miatt nem sok élvezetemet leltem. Magyarán a leves és az főétel belefér a jó, sőt, a nagyon jó kategóriába, a desszert már nem, azt jobb lett volna nem rendelni.
Az állandó étlapról az étkezés csúcspontját jelentő sertésszűzet kértük ropogós sertésfüllel, sült karfiollal és újhagymás burgonyapürével (3980 ft) 
továbbá kávés csokoládétortácskát mangóval (1550 ft). 
Ez két kifogástalan, eredeti, ötletes fogás volt, külön kiemelném a virtuóz tálalást s nem utolsó sorban a kiváló ropogós fület illetve tökéletesen megsütött szűzet.
Társam vezetett, így én nyugodtan ihattam, kértem a saját pincészettől egy deci Sauvignon Blanct (620) és egy deci fehér Heminát (790). Jó borok ezek, nem először volt szerencsém hozzájuk.
Összességében leszögezhetjük, hogy jól elgondolt, ügyesen megvalósított és szemet gyönyörködtetően tálalt ételeket kaptunk, a panna cottás gikszert készséggel elnézzük az összélmény szemüvegén át tekintve.
A Viator méltán kerül fel évről évre a legjobb száz magyarországi étterem listájára.

Dorozsmai Endre

A szöveg rövidített változata a Demokratának készült.

1 megjegyzés:

  1. Aki ezt a bizonyságot ma olvassa, meg kell ünnepelnie velem és családommal, mert mindenki viccként kezdett el néhány embernek, és mások azt mondták, hogy lehetetlen. A nevem jamie yannick és én vagyok az Amszterdamból, de a feleségemmel Chicago USA-ba költözöm. Boldogan házas vagyok két gyermekkel és egy gyönyörű feleséggel. Valami szörnyű történt a családomkal, elvesztettem a munkámat, és a feleségem elhagyta a házamat, mert nem tudtam jól vigyázni magamra és a családra. őt és gyermekeimet abban az időben. Kilenc évig nem sikerült feleségem támogatni, hogy gondoskodjak a gyerekekről. Megpróbálok egy tesztüzenetet küldeni a feleségemnek, de ő megállítja, hogy beszéljek vele. Megpróbálok beszélni barátjával és családjával, de még mindig tudom, hogy valaki segíthet nekem, és később elküldtem a kérést olyan sok cégnek, de még mindig ne hívj, amíg egy hűséges nap meg nem érkezik, hogy soha nem fogom elfelejteni az életemben . Amikor találkoztam egy régi barátommal, akivel minden nehézséget megmagyaráztam, és egy nagyszerű emberről beszélt, aki segített neki, hogy jó munkát vállaljon a Coca cola cégnél, és elmondta nekem, hogy ez a bűbáj, de én vagyok olyan személy, aki soha nem hisz a varázslatban, de úgy döntöttem, hogy megpróbálom, és Drosagiede utasított engem, és megmutatta nekem, mit tegyek az ebéd három napján a varázslat. Kövesem az utasításokat, és megteszem, amit kért, hogy jól tegyek. Drosagiede győződjön meg róla, hogy minden jól ment, és a feleségem újra látni fog a Drosagiede csodálatos munkája után. A feleségem ismeretlen számmal hív engem, és bocsánatot kért, és elmondta, hogy tényleg hiányzik nekem, és a gyerekeink és a feleségem hazajön. Két nap elteltével egy olyan céget küldtem, amelyet megkértem, most már az Egyesült Államokban a példamutató cégvezető vagyok. Azt tanácsolom, hogy ha bármilyen problémája van, küldjön egy üzenetet erre az e-mailre: doctorosagiede75@gmail.com vagy whatsapp +2349014523836 és megkapja a legjobb eredményt. Fogadd el magadnak a dolgokat, és elveszik tőled. a legjobbakat

    VálaszTörlés