2019. február 11., hétfő

5-ös halászcsárda (Kecskemét külterület)


Kecskeméti 5-ös bekötőút mentén működik az 5-ös halászcsárda. Étlapja a hagyományos, közkedvelt magyar fogásokra épít, de kínál ritkább fogásokat is. A választék  nem eltúlzott, de széles a szegediesen készített kétféle (harcsa és ponty) halászlétől a sült keszegen, pisztrángon, süllőn át a kapros-tejfeles galuskával kínált kakasteréj-here pörköltig vagy a dödöllés erdei gyümölcsös szarvaspörköltig. A desszertfront sem reked meg a palacsinta - somlói  - gesztenyepüré sablonhármasnál, kínálnak kemencében sült tejes pitét, vargabélest, sajttortát  és túrógombócot is.
A beltér hangulatos,
kár, hogy rádió szól a háttérben, súlyosbításképpen tévé is megy, szerencsére hang nélkül. A kiszolgálás kedves, udvarias és gyors, az árak meglepően barátságosak, mind étel-, mind italfronton legyen szó halakról, borról vagy békebeli szódavízről.
Némi hezitálás után halászlé helyett pikáns halgombóclevest rendeltünk (1100 ft),
mert ez meglehetősen ritka fogása a halászcsárdáknak, továbbá haltepertőt (1190),
ami ugye elmaradhatatlan, salátával körített harcsacsíkokat (1490), amihez sült krumplit is kértünk

valamint haltatárt (1290).
A harcsacsíkok nem voltak élvezhetetlenek, de ezt a tányért inkább nevezném kötelességszerűnek, mint jól sikerültnek. A levesben a nagyipari tejföl nem oldódott csomómentesen, a halgombóc kissé törékeny volt, de magát a fogást alapvetően jó ízűnek és ötletesnek találtuk s külön értékeltük a hozzá adott ropogós héjú, friss, házi jellegű kenyeret. A haltepertő remekül sikerült, friss volt, ropogós, a haltatár pedig régi vágású, tehát darált és a megszokott módon ízesített, hatalmas vajhasábokkal, sok zöldséggel és ipari toastkenyérel tálalták kézzel faragott, Nagy-Magyaországot mintázó fatálon.
Összességében jót ettünk, nagyon kedvező áron s legközelebbre is hagytunk megkóstolnivalót.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése