Székelyföld gasztronómiai
csúcspontja Bálványos, ahol egyetlen intézményen, a Bálványos szállodán belül
három kiemelkedő étterem is működik. De ha nem négyzetméterre vetítjük a jó
helyeket, hanem abszolút számokban fejezzük ki azokmennyiségét, akkor nem
kétséges, hogy a történelmi Magyarország tündérkertjének a vendéglátás szempontjából
legelőrébb tartó városa a sóvidékiSzováta.
Itt működik a Pacsirta étterem
is, mely egyértelműen dobogós egész Székelyföld tekintetében. Egyedül a fine
dining világában mozgó csúcsétterem, a bálványosiFork az, mely határozottan
felette áll. Ez pedig nagy szó.
Az étlapon bíztató, jól
elkészített képeket nézegethetünk egyes kompozíciókról.Ezt szakmai körökben nem
szokták jó szemmel nézni, de engem nem zavart, sőt, épp ellenkezőleg. Itt
szépen tálalnak és fotós is tehetséges. Bevallom, a fotók hatására rendeltem
végül meg két ételemet, sertésszűzet karfiollal és vargányával
valamint túrógombócot áfonyával és tejfellel.
valamint túrógombócot áfonyával és tejfellel.
A szűz kitűnő volt ízre, állagra
egyaránt, végre egy szép rosé hús, kellemes pörzzsel, a karfiolkrém könnyed
volt, selymes, kiváló ízesítésű. Szerepelt roppanós elem is a tányéron, szintén
karfiolból. Vargánya csak mutatóba akadt sajnos rajta, de azért összességében
egyik legjobb tányér volt, amivel Erdélyben találkoztam. A túrógombóc könnyed
volt, ízletes és festői.
A kiszolgálás udvarias, tartásos,
a beltér elegáns, az árak megfizethetőek, értékarányosak.
Kiemelkedő élmény volt a
Pacsirta, bármikor szívesen kipróbálnék itt még egy-két ételt, például
zellerhablevest fehérborral vagy konfitáltmargalicatarját lecsós pürével.
Dorozsmai Endre
Köszönettel az ötletért!
VálaszTörlésA legnagyobb örömmel. Egyébként a Gasztrománia honlap is dobogósnak hozta ki őket.
Törlés