2019. január 18., péntek

Pacsirta étterem (Szováta, Rózsák utcája 15)


Székelyföld gasztronómiai csúcspontja Bálványos, ahol egyetlen intézményen, a Bálványos szállodán belül három kiemelkedő étterem is működik. De ha nem négyzetméterre vetítjük a jó helyeket, hanem abszolút számokban fejezzük ki azokmennyiségét, akkor nem kétséges, hogy a történelmi Magyarország tündérkertjének a vendéglátás szempontjából legelőrébb tartó városa a sóvidékiSzováta.
Itt működik a Pacsirta étterem is, mely egyértelműen dobogós egész Székelyföld tekintetében. Egyedül a fine dining világában mozgó csúcsétterem, a bálványosiFork az, mely határozottan felette áll. Ez pedig nagy szó.
Az étlapon bíztató, jól elkészített képeket nézegethetünk egyes kompozíciókról.Ezt szakmai körökben nem szokták jó szemmel nézni, de engem nem zavart, sőt, épp ellenkezőleg. Itt szépen tálalnak és fotós is tehetséges. Bevallom, a fotók hatására rendeltem végül meg két ételemet, sertésszűzet karfiollal és vargányával
valamint túrógombócot áfonyával és tejfellel.
A szűz kitűnő volt ízre, állagra egyaránt, végre egy szép rosé hús, kellemes pörzzsel, a karfiolkrém könnyed volt, selymes, kiváló ízesítésű. Szerepelt roppanós elem is a tányéron, szintén karfiolból. Vargánya csak mutatóba akadt sajnos rajta, de azért összességében egyik legjobb tányér volt, amivel Erdélyben találkoztam. A túrógombóc könnyed volt, ízletes és festői.
A kiszolgálás udvarias, tartásos, a beltér elegáns, az árak megfizethetőek, értékarányosak.
Kiemelkedő élmény volt a Pacsirta, bármikor szívesen kipróbálnék itt még egy-két ételt, például zellerhablevest fehérborral vagy konfitáltmargalicatarját lecsós pürével.

Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. A legnagyobb örömmel. Egyébként a Gasztrománia honlap is dobogósnak hozta ki őket.

      Törlés