2018. október 13., szombat

Damniczki cukrászda (Székesfehérvár, Új Csóri út, 146.)



A Damniczki név, mióta meglátogattam néhány éve, nem sokkal nyitás után a budapesti egységüket, a csúcsminőséggel volt azonos számomra. Őszintén szólva, nem tudtam, hogy a cég gyökerei Székesfehérvárra vezetnek. Midőn a nemrégiben Várpalotáról a főváros felé Székesfehérváron át vezetett az utam s a város szélén egy Damniczki nevű cukrászdára lettem figyelmes, nem volt kétséges, hogy megállok és benézek.
Szerencsémre éppen a tulaj, Damniczki Balázs volt az ajtóban, épp távozófélben, de sikerült Vele szóba elegyedni. Vendéglátónak született ember, kedves, kommunikatív, minőségorientált, tudja, mit akar és azt el is tudja mondani. A pultos hölgy is nagyon kedves volt, értékeltem, hogy felajánlotta, kóstoljam meg a fagyit választás előtt.
Éltem a lehetőséggel, megízleltem az országos szinten díjazott vörösboros málnájukat is, egyszerűen mesés volt, koncentrált málnaíz, kifogástalan állag, ezt a fagylaltot tanítani lehetne és kellene, különösen ma, az állagjavítókkal, mesterséges aromákkal és színezékekkel tönkrevágott tucatfagylaltok világában.

Végül szomolyai fekete cseresznyét kértem, nem utolsósorban azért, mert a „bortáltos” Kaló Imre gyakran hivatkozik erre a gyümölcsre, melyről faluja nevezetes. Egy gombóc fagylalt 290 ft, ami ezen a minőségi szinten rendkívül kedvezőnek számít. Minden respektusom az eredeti ízekkel jelentkező, aromát nem használó két neves magyar hálózaté, rendszeresen be is térek egységeikbe, ők nagyjából ugyanennyiért kínálják a fagyit mely állag tekintetében nem veszi fel a versenyt Damniczkiékkal, de ízben is utóbbi a meggyőzőbb. Az igazság az, hogy sem Olaszországban, sem Franciaországban nem ettem meggyőzőbbet a legjobb helyeken sem, legfeljebb hasonlóan jót a Gault Millau kalauz által ajánlott egységekben.

Rendeltem még egy Mákos Guba Monodesszertet (650 ft), az is kitűnő volt. 
Ez sem volt könnyű választás, csábított, hogy kóstoljam meg végre egy igazán jó helyen kedvenc országtortámat az Őrség aranyát, továbbá az ő saját országtortájuk, a Somlói Revolúció is kellette magát. Ezekre majd legközelebb kerül sor.


Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése