2018. augusztus 28., kedd

A magyar „street food” forradalom székelyföldi lecsapódása



Magyarországot a kétezertízes évek elején érte el az utcai étkezés, a „street food” „forradalma”, a kategórián belül a minőségi szegmens határozott megerősödése és jelentős színesedése. Egyre-másra jelentek meg a levest pohárban kínáló levesbárok, a kockaformájú papírcsomagolásban távolkeleti vagy olasz tésztaételekre specializálódott egységek, hatalmasat fejlődött a hamburgerkultúra, egyre-másra nyitottak az olasz átlagszint feletti pizza-szeletbárok, szintet lépett a fagylaltos szakma csúcsa s még sorolhatnám.
Hódító útra indult a különleges ízesítésű, rizstésztával, zöld hagymával és –korianderrel, valamit szójacsírával tálalt vietnami húsleves, a pho, melyet ugyan nem az utcán szoktak enni,  de a street food hullám taraján érkezett Magyarországra.
Divatba jöttek a food truck-ok melyekkel a filmnéző közönség „A Séf” című film révén ismerkedhetett meg e tájakon. (Nem állom meg, hogy ide ne szúrjam, az egyik legizgalmasabb egység e műfajban Tóth Richárd konyhája a Rácskertben épp e film ihletése nyomán született, mint azt a kreatív és remek ízharmóniákkal dolgozó séf egy interjúban elmondta).
Erdélyben és Partiumban bő fél évtizedet kellett arra várni, hogy érezzünk ebből valamit.
Az áttörés évének a 2017-est nevezném. Azóta rendeznek a nagyobb városokban rendszeresen, évente többször e témára épülő gasztro-fesztiválokat, melyeken találkozni lehet hangulatos, magyar feliratú „food truckok”-kal is. Aradon már korábbi rendezvényeken is láttuk az idén kipróbált „Elemózsiát”, mely előtt jellemzően kígyózó sor állt, de ott volt idén a sepsiszentgyörgyi „Eleven” is, melynek előbb volt „kőház” változata.
S akkor érdemes megemlíteni, hogy az EMI táborban igen jó élményünk volt a „Military Kitchen”,  Tusványoson pedig a „Forgó”. Mindkét esetben a hosszú hőkezelés után szálaira bontott hússal töltött szendvicset ettünk, mindkettő meggyőző volt. Kitűnő élményünk volt pár éve a kézdivásárhelyi Belly, ahol életem legjobb „pulled pork” szendvicséhez volt szerencsém. A hely, bár egy alagsori helységben működik a Fő tér sarkában, mindmáig él és virul, s vélhetően csak emelkedett a színvonala. Azért merem ezt feltétezni, mert ezeket a helyeket jellemzően Magyarországon vagy még messzebb tanult, kezdeményező szellemű fiatalok nyitják, akik komolyan veszik a szakmát és szeretnének az átlagnál jobbat nyújtani. Mint a szekelyfold.ma 2015-ös interjújában olvasható, a Belly Foodot Lukács Csaba alapította 28 évesen, miután több országot is bejárt, s végül Angliában tanulta meg a szakácsmesterséget.
Hasonló a sztorija annak az étteremnek is, melyről hosszabban szólnék s mely egyben e műfajbeli legfrissebb élményem. Mint egy tavaly decemberi, a világhálón is elérhető interjúból megtudhattuk, a vállalkozást Jakab Mózes indította, miután elvégezte a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakképző iskola esti kurzusát és ezidő alatt megfordult több jó-közepesnek számító helyen a magyar fővárosban (Kolor bisztró, Don Roberto, Mandragóra). Ez érződik is, mert nagyjából azt a szintet hozza a hely, nem többet és nem kevesebbet. A beszélgetésből az is kiderül, hogy rá is meghatározó befolyást gyakorolt a  már említett „A Séf” című film, olyannyira, hogy annak hatására indult el a food-truck-os pályán, ami annyira bejött, hogy most már hat szobás panzióval egybeépített kőházban is működik a vállalkozás.
No de ne vágjunk a dolgok elébe.
A két nyári fesztivál után egy szép vasárnapon Székelyföldről hazafele tartva egy impozáns épület homlokzatán a fesztiválokról jól ismert „Elemózsia” feliratra lettünk figyelmesek Székelyudvarhely bejáratától nem messze, úgyhogy le is fékeztünk, parkoltunk, majd helyeink elfoglalása után nekifogtunk az étlap tüzetes átvizsgálásának.


Ami a választékot illeti, a fő profil, a burgerek mellett tartanak négy levest, csomboros csirkeragu- illetve pacallevest, csülkös bablevest és brokkolikrémlevest, és továbbá sokféle pizzát, spagettit, teriyaki csirkét, csirke- és sértéscsíkokat valamint csülköt is. Ez soknak tűnik, de valójában átgondolt, letisztult étlappal van dolgunk, el is mondta a tulajdonos a már idézett interjúban, hogy szerinte is igaz, hogy átlátható kell legyen az étlap, a regényszerű 150 tételes étlapok ki fognak meni a divatból. Ő ezt gazdasági okokra vezeti vissza, arra, hogy 150 ételből 10 megy igazán,  de van egy olyan szempont is, hogy ennyi ételt nem lehet minőségi szinten elkészíteni friss alapanyagból. Tipikus példa Szeged és Baja két igen népszerű halászcsárdája (nevüket hadd ne írjam le, nem akarok ártani nekik), ahol a pörgő ételek, a halászlé, a pontytepertő, a sült hal mindig finom és friss, de jól befürödtünk a békacombbal, csukával és pisztránggal. Akkor nem az a megoldés, hogy ezekről lemondanak, és legfeljebb napi ajánlatba teszik ki, míg az alapanyag friss?
Az Elemózsiára visszatérve: a választásunk a fish and chipsre valamint a fesztiválokról már ismert marhaburgerre esett, desszertként lime-os sajttortát és csokivulkánt kértünk, ami egyébként a teljes édesség-választékot jelentette. Ezután hosszas várakozás következett, ami sajnos Székelyföldön nem ritka. Háromnegyed óra elteltével megérkeztek a főételek. Pincérünk szabadkozott, mondta, hogy nem számítottak ekkora rohamra (félház volt), s általában gyorsabban érkezik az étel.
Hadd emeljem ki a jó, koncentrált limonádét, ami frissen préselt citromból készült, édesítésmentesen, nyilván akinek kell a cukor vagy méz, az kér. Különösen azután tartom ezt jó pontnak, bár azt mondhatnánk, hogy ez banalitás, hogy Nagykárolyban egy útmenti bárban a minap a pultos szemrebbenés nélkül azt felelte arra a kérdésemre, hogy citromból készítik-e a limonádét, hogy „sehol nem készítik citromból”. Ami nyilvánvalóan nem igaz, és jelzi a jelen állapotok abszurditását. S azt sem hallgathatom el, hogy még a jó helynek számító borzonti Basa limonádéjából is kilógott az ipari citromlé íze. Úgyhogy bizony a limonádé minősége is egy hely lelkiismeretességének fokmérője lehet.
A fish and chips korrekt volt, a halat érdekesen fűszerezték, curryt idézve, a bunda jó volt, a sült krumpli nem volt mirelit, de nem érte el a Heston Blumenthali klasszikus „ideális krumpli” szintjét  melynek lényege a többszöri gondos hőkezelés.
A burgerrel, mint a neten utólag olvashattam, egy étteremteszter kollega sem volt megelégedve, legalábbis a húspogácsával, ami lehetett volna szaftosabb. Persze jogos kérdés, hogy akkor miért nem kértünk mást, nos, az apai szív már ilyen, ha a gyermek burgert kér, és nem valamelyik gyorséttermi láncban (ahová jobb nem bemenni), hanem színvonalas, kézműves helyen, akkor megkapja. Ami a húspogácsát illeti, a séf-tulaj is elismeri, hogy az igazi hamburger fűszerezetlen, frissen őrült, faggyúval zsírosított marhahúsból készítik, és sütés közben fűszerezik” de azzal érvel, hogy a food truck-ban nagy a roham. Nos, a kőházban viszont át lehetne térni erre, mert az igazság az, hogy a húspogácsa nyomába nem ért a fővárosi élbolynak (pl. Buddies, Zing, Bamba Marha, Tuning, Black Cab s hadd ne soroljam).
A csokivulkán készülhetett volna magasabb kakaótartalmú csokiból, de így is túlmutatott a mai desszertek átlagán, 
a lime-os sajttorta remek volt, lényegében kifogástalan, harmonizált a friss gyümölcsből készült öntettel.
Összességében jó élmény volt az Elemózsia, Udvarhely és Csíkszereda között utazván érdemes ide betérni. Főleg, ha jól állunk idővel.

Dorozsmai Endre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése