Van a székesfővárosban néhány
nagy múltú legendás kifőzde, ezek egyike a Kürtös, melyet a Rosentein család üzemeltet.
Érdemes megjegyezni, hogy a kifőzde mellett egy rendkívül hangulatos és színvonalas,
a család nevét viselő vendéglő is működik, mely számtalan szakmai elismerést
bekaszált már.
A Kürtös, egyszerű, őszinte, jó
hely, pár inox asztallal, magasított székekkel. Baráti áron kedves kiszolgálás
mellett adnak házias ételeket, az állandó étlapon többek között brassói, cordon
bleu, Holstein szelet, marhapörkölt, a napi ajánlatban pacal, disznótoros,
cigánypecsenye.
Jómagam már jóllakottan, egy
tartalmas pho után vittem be ide két éhes túratársamat, akik nem kedvelik a
vietnámi ízeket, így kimaradtak a világot meghódító legendás húsleves élvezetéből.
Ők bologna-i spagettit (1300)
valamint rántott sajtot (1200) ettek petrezselymes
burgonyával és tartármártással.
Mindkét fogás kifejezetten jó volt, étkezdei
szinten különösen. Azt is értékeltem, hogy tartanak kézműves chili-készítményt,
konkrétan a Chilion manufaktúra Jolokia nevű, Bhut Jolokia és kápiapaprika keverékéből
készített termékét.
A magam részéről a pacalpörköltet
szívesen megkóstoltam volna, erről több ismerősöm is ódákat zengett, de mivel a
társaimat nem lehetett rávenni a pacalrendelésre, ez jó esetben (a pacal napi
ajánlatban volt) a következő alkalomra marad. Némi irigykedéssel néztem a szomszéd
asztalnál a pacalszaftot friss kenyérrel tunkoló úriembert.
Jó szokás az is, hogy a flódni
széleit levágják és akinek kedve van, ingyen falatozhat belőle, mi is éltünk a lehetőséggel.
Jól éreztük magunkat a Kürtösben,
ha gyors, házias ebédre vágyik valaki a Keleti pályaudvar környékén, akkor ne
hagyja ki.
Dorozsmai Endre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése