2018. március 14., szerda

Kürtös ételbár (Budapest, Mosonyi utca 3.)



Van a székesfővárosban néhány nagy múltú legendás kifőzde, ezek egyike a Kürtös, melyet a Rosentein család üzemeltet. 
Érdemes megjegyezni, hogy a kifőzde mellett egy rendkívül hangulatos és színvonalas, a család nevét viselő vendéglő is működik, mely számtalan szakmai elismerést bekaszált már.
A Kürtös, egyszerű, őszinte, jó hely, pár inox asztallal, magasított székekkel. Baráti áron kedves kiszolgálás mellett adnak házias ételeket, az állandó étlapon többek között brassói, cordon bleu, Holstein szelet, marhapörkölt, a napi ajánlatban pacal, disznótoros, cigánypecsenye.
Jómagam már jóllakottan, egy tartalmas pho után vittem be ide két éhes túratársamat, akik nem kedvelik a vietnámi ízeket, így kimaradtak a világot meghódító legendás húsleves élvezetéből. Ők bologna-i spagettit (1300) 
valamint rántott sajtot (1200) ettek petrezselymes burgonyával és tartármártással. 
Mindkét fogás kifejezetten jó volt, étkezdei szinten különösen. Azt is értékeltem, hogy tartanak kézműves chili-készítményt, konkrétan a Chilion manufaktúra Jolokia nevű, Bhut Jolokia és kápiapaprika keverékéből készített termékét.
A magam részéről a pacalpörköltet szívesen megkóstoltam volna, erről több ismerősöm is ódákat zengett, de mivel a társaimat nem lehetett rávenni a pacalrendelésre, ez jó esetben (a pacal napi ajánlatban volt) a következő alkalomra marad. Némi irigykedéssel néztem a szomszéd asztalnál a pacalszaftot friss kenyérrel tunkoló úriembert.
Jó szokás az is, hogy a flódni széleit levágják és akinek kedve van, ingyen falatozhat belőle, mi is éltünk a lehetőséggel.
Jól éreztük magunkat a Kürtösben, ha gyors, házias ebédre vágyik valaki a Keleti pályaudvar környékén, akkor ne hagyja ki.

Dorozsmai Endre


A szöveg a Demokrata számára készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése