A rendszerváltás utáni korszak
borszakíróinak legnagyobbja, Alkonyi László megannyi kitűnő meglátásának egyik
szemléletformáló darabja a szőlőfajták elhelyezése a borok minőségét
meghatározó koordinátarendszerben. A szerző a „Vigyázz, kész, rajt ... bor!”
című kötetében írja le, hogy a bor olyan, mint egy fénykép, a borásze
metaforában nyilván a fotósnak felel meg, a felvétel a termőtájról készül, az évjárat
a beeső fény, a fajta pedig a fényképezőgép. S ahogy a művészi fotókat sem azzal
népszerűsítik, hogy az egy Kodak vagy Nikon, így a fajtakérdést sem kell
túlhangsúlyozni.
E metaforához annyit tennék
hozzá, hogy érvényessége nem egyetemes, hanem azokra a borokra áll, melyek
célja a termőhely megmutatása. Ideáltipikus példák Burgundia és Tokaj
dűlőszelektált borai.
Mindazonáltal a borok iránt
érdeklődő közönség nagy része fajták alapján fog orientálódni a továbbiakban
is, tehát addig, amíg el nem érjük azt az ideális állapotot,hogy a magyar
borokat megigyuk mi magunk és a külföldiek örvendjenek, ha egyáltalán kapnak
belőle, addig bizony igencsak fontos kérdés, hogy miként tudjuk a fajtáinkat
kommunikálni.
Nemzetközi fronton elsősorban a
Furminttal van mit keresnünk.
Szerencsés egybeesés, hogy épp ez
a fajta a legtöbbre érdemes borvidékünk fő fajtája. A 22 magyar borvidék közül
nem kétséges, hogy a legegyedibb Tokaj, mely minden túlzás nélkül egyedülálló
minőséget produkál világszinten. S ezt nemcsak egy nemzetben gondolkodó, eleve
a magyar borok népszerűsítésére kiélezett borínyenc mondja, hanem lényegében
mindenki, aki mélyebben foglalkozik a témával. S akkor nem is említettem, hogy
hány történelmi figura méltatta a tokajit az elmúlt évszázadok soránIV. Piustól
XIV. Lajosig.
Az, hogy Tokajban készülnek a
világ legjobb édes borai, szinte közhely, kevésbé ismert, de egyre több
borisszához eljut az a tény, hogy Tokajban csúcsminőségű száraz borokat is készítenek.
Mióta a magyar borászfejedelem,Szepsy István palackba zárta a legendás 2000-es,az
Úrágya dűlőben termett, Furmintból készült csodabort, egyre többen indultak el
ebbe az irányba.
Tokajban hat engedélyezett fajta
van, a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta, a Kövérszőlő és a
Kabar. Az utóbbi három csekély területen terem, az első három közül is a
Furmint emelkedik ki a területnagyság tekintetében. Minőségben nem feltétlenül,
hiszen nem kevés borász van, aki a Hárslevelűt többre tartja, viszont a Furmint
is ad elég jó bort ahhoz, hogy mesélni tudjon a hegyaljai dűlőkről. Ugyanakkor
mára már adottság,hogy a Furmint az, mely az összes Magyarországon honos fajta
közül a legismertebb és legelismertebb nemzetközi szinten.
Éppen ezértkiemelt jelentősége
van azoknak a rendezvényeknek, melyek e fajtát állítják a középpontba.
A „Furmint Február”nevű
giga-kóstoló első ízben 2010-ben került megrendezésre, már akkor is egy igen
reprezentatív helyszínen, a Festetichpalotában, ahonnan álköltözött a következő
évben a Mezőgazdasági Múzeumba. Azóta a rendezvény évről évre népszerűbb és látogatottabb,
2011/12-ben egy rutinos borisszának még végig lehetett kóstolni különösebb gond
nélkül azt a 90-100 bort, amit a részvevő borászok kínáltak, a mai többszázasválaszték
megízlelése már csak a különleges kóstolási képességekkel és sebességgel bírók
számára abszolválható, mi meg sem próbáltunk erre törekedni.
Az idei rendezvény is emlékezetes
volt minden szempontból. Ott voltak a nagy sztárok, akik régóta foglalkoznak
ezzel a fajtával, de a kiállítók között találkozhattunk több olyan birtokkal
is, melyekről még a borpiacok állandóan pásztázó vájtfülűek sem hallottak.
Kis csapatunknak idén mindössze
három óra állt rendelkezésre, azért a több mint száz kiállító közül nagyjából
két tucatnak ízlelhettük meg a borait. Jártunka sztároknál, róluk nem írnék
hosszabban, a világhálón rengeteg hivatkozást találni a nevükre (Tokaj Nobilis,
Bott Judit, Demetervin, Spiegelberg, Baumkauf pince, Dereszla, Dobogó, Barta,
Holdvölgy).
Nagyon jó élmény volt az Angyal borászat kereskedelmi igazgatójával elbeszélgetni,hamar kiderült, hogy ugyanazon értékrendi szemüvegen keresztül figyeljük a világ dolgait. A boraik is meggyőztek, persze nem először kóstoltuk őket.
Egyik legkellemesebb élményünk a Joós pince volt Somló-hegyről, akik egy harmad hektáron gazdálkodnak, hat fajtával. Furmintjuk kifejezetten megnyert.
Holdvölgy).
Nagyon jó élmény volt az Angyal borászat kereskedelmi igazgatójával elbeszélgetni,hamar kiderült, hogy ugyanazon értékrendi szemüvegen keresztül figyeljük a világ dolgait. A boraik is meggyőztek, persze nem először kóstoltuk őket.
Egyik legkellemesebb élményünk a Joós pince volt Somló-hegyről, akik egy harmad hektáron gazdálkodnak, hat fajtával. Furmintjuk kifejezetten megnyert.
Első ízben kóstoltuk a
borújságíróból lett borász Csite Norbert erdőbényeiborait, s meg is fogadtuk,
hogy idén ellátogatunk a „Bor, mámor, Bénye” nevű rendezvényre, ahova egyébként
Berger Zsolt helybeli borász is invitált egy standdal odébb. Nem hagytuk ki a
Budaházy pincét,
örömmel nyugtáztuk, hogy Újvári Vivien lett a Barta pince borásza és kedélyesen elbeszélgettünk Demeter Endrével, akivel valaha közös blogunk is volt Borbandi néven.
örömmel nyugtáztuk, hogy Újvári Vivien lett a Barta pince borásza és kedélyesen elbeszélgettünk Demeter Endrével, akivel valaha közös blogunk is volt Borbandi néven.
Öröm volt látni, hogy egyre több
kiállító érkezik a Tokajon és Somlón kívüli borvidékekről(ugyebár e két vulkanikus
borvidéknek a meghatározó fajtája a Furmint). Ott volt Nagy Sagmeitser Ernő a
Szerémségből, neki sem először kóstoltuk remekbe szabott terroir-borait, Bott
Frigyes a Felvidékről, azon belül a Garam mentéről, a Katona borház és a Garamvári pincészet
Balatonboglárról (ez utóbbi képviselői remek Furmint pezsgőt hoztak a
közeljövőben piacra kerülő reduktív borukon kívül, mely alighanem a piac egyik
legjobb ár/érték arányú könnyű furmintja lesz), a Gilvesy pince a badacsonyi
borvidékről, azon belül a Szentgyörgy-hegyről (ők is kiemelkedőt alkottak
ismét), a Pálffy pince Köveskálról (Balatonfelvidék), a Skrabski pince Balatonudvariról,
a Petrányiés a Szent Donát Csopakról (mindhárom a Balatonfüred-Csopaki
borvidékről való), hogy csak azokat említsük, akiknél megfordultunk.
(Ha már szóba került a Szent Donát pince, hadd emlékezzünk meg arról is, hogy másnap a pincészet kimagasló minőséget nyújtó saját éttermében, a Márga bisztróban ebédelhettünk Csopakon, amit jó szívvel ajánlunk minden ínyenc figyelmébe.)
(Ha már szóba került a Szent Donát pince, hadd emlékezzünk meg arról is, hogy másnap a pincészet kimagasló minőséget nyújtó saját éttermében, a Márga bisztróban ebédelhettünk Csopakon, amit jó szívvel ajánlunk minden ínyenc figyelmébe.)
A Dobogó pince valamint a
Chateau Dereszla édes boraival zártuk a sort.
Aki megéhezett és nem akarta
elhagyni a rendezvény helyszínét,kiváló sajtok és felvágottak között
válogathatott.
Külön élmény volt, hogy a pár éve
debütált és akkor még arányáron kínált furmintos pohárból kóstolhattuk a
jobbnál jobb borokat. (Két darabot lehetett a pohár-premieren venni 13.000 forintért,
mit ne mondjak, nem éltünk a lehetőséggel. Itt helyszínen 2500 ft volt bérleti
díj és a poharat haza lehetett vinni.)
A Február egyébként nemcsak
Budapesten szól a Furmintról. Miskolcon 9-én volt nagysikerű rendezvény, e hét
végén, pénteken, 16-án Debrecenben, vasárnap, 18-án Mádon lesz Furmint kóstoló,
ahol a 2017-es év étterme, a Mádi Udvarház biztosítja a három fogásos menüt a
borok mellé.
Az is örömteli, hogy a Furmint
február oldalvizén más hasonló filozófiájú kóstolók is felfutnak (pl.
Olaszrizling Október,nagy Kékfrankos kóstoló és még sorolhatnám), melyek
megmozgatják a borfogyasztó közönséget, anélkül hogy egyik rendezvény elszívná
a közönséget a másik elől, sőt, mint e rendezvények rendszeres látogatója,
inkább arról számolhatok be, hogy a nagyszabású boros programok, bár egyre több
van belőlük, egyre látogatottabbak, mint ahogy a minőségi borozók forgalma sem
csökken attól, hogy egyre újabbak tájrák ki kapuikat.
Bízzunk benne, hogy e
rendezvények előbb-utóbb átlépik a gúnyhatárt és Erdélyben, a Felvidéken és a
Délvidéken is lesznek februárban Furmint-kóstolók a magyar borok nagyobb dicsőségére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése