Vannak pincészetek, melyek
éttermet nyitnak (pl. a Szerelmey pincészet) és vannak éttermek, melyek működtetnek
borászatot (pl. Schieszl vendéglő). Többnyire érződik, hogy melyik a domináns.
De vannak olyan párosok is, melyek esetében csúcsra van járatva mindkét ág,
mint a villányi Gere – Mandula vagy a tokaji borvidéken a Szent Tamás birtok -
Mádi udvarház kettőse. Ezutóbbiak sorát gyarapítja Szent Donát birtok és a
Márga bisztró duója Csopakon. A felsorolt étterem- illetve pincészet-együttesek
mind a térség gasztronómiájában, mind annak borászatában élenjárók és irányadók.
A Márga bisztró épp annyira jó,
mint a híre. A déli part sztárjához, a Kistücsökhöz hasonlóan egész évben nyitva
tart. A beltér megnyerő,
a kilátás lélegzetelállító még télidőben is. A
kiszolgálás vérprofi, gyors, szakszerű. Tudják az elismerést fogadni, ami
messze nem általános, sok pincér lemered egy dicsérettől. Az összélmény annyira
jó volt, hogy a kritikának nem is adtam hangot, így azt nem tudom, hogyan fogadják,
de biztos vagyok benne, hogy megfelelően. (A leveseket elég bátran sózták, ha jóindulatú
akarok lenni s miért ne akarnék, akkor azt mondanám, hogy a mai magyar közízlést
célozták meg).
Az étlap elismerésre méltóan
rövid, két előétel, két leves, hat főétel, egy desszert szerepel rajta, amihez
hozzájön három tétel a napi ajánlatból. Mi rendeltünk gyöngytyúklevest szarvasfasírttal
és daragaluskával,
hallevest, amit formázott fogaspástétommal, zöldségekkel,
gombával és házi rizstésztával szolgáltak fel,álomfinom túrógombócot házi fagylalttal
és egy csokiduó nevű desszertszimfóniát.
Ételeink tálalása, ízre, állagra egyaránt emlékezetesek voltak.
A zéró tolerancia jegyében szörpöket
rendeltünk, kitűnő, házi málna- és zsályaszörpöt, ami azért sem volt nagy
áldozat, mert a pincészet csúcsborainak egy részét épp előző nap kóstolhattuk
meg a Furmint február nevű rendezvényen. Egyébként van saját borpárlatuk, tartanak
bencés keserűlikőrt és egy egész szortimentet a talán legizgalmasabb, zöldségpárlatokkal
is kísérletező Brill nevű, Harcon működő főzdétől. A söröket a balatonvilágosi
Hedon szállítja a szomszédságból.
Katartikus élmény volt a Márga,
ajánljuk mindenkinek, akár egy vasárnapi kirándulás apropójaként.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése