2018. január 17., szerda

Monk’s bistro (Budapest, Piarista köz 1.)


Egyik vesszőparipám az, hogy ha valaki meg akarja ismerni a magyar csúcséttermeket, betekintést szeretne a fine dining világába, de úgy, hogy közben ne veszélyeztesse a családi költségvetés egyensúlyát, akkor nézzen szét a világhálón, hogy a legtöbbre tartott éttermeink közül melyekben van déli menü. A legjobb éttermek kiválasztásában segít a Gault millau, a Magyar Konyha Top 10, és/vagy a Dining Guide kalauz. A fővárosban legalább tucatnyi csúcsétterem kínál kedvező áron ebédidőben 2-3-4 fogást.
A Monk’s Bistro ezek közül való.
A beltér hangulatos, 
a kiszolgálás kifogástalan. Udvarias, de ugyanakkor közvetlen, mind a pincérből, mind az üzletvezetőből árad természetes kedvesség és kommunikativitás, ugyanakkor mindketten szakmailag is messzemenően felkészültek, képben vannak minden fontos kérdés tekintetében, legyen szó ételről, italról vagy a kettő harmonizálásáról.
Rendeltünk egy déli menüt (cékla, saláta menta, 
továbbá sertésszűz, karfiol, kelbimbó, 

(a képen egy fél adagot kaptam lencsevégre, amikor látta a pincérünk, hogy félúton cseréljük az első fogásokat, felajánlotta, hogy ketté tálaltatja az ételt) 

végül rizs, narancs, kakukkfű) 
valamint két fogást az étlapról (kacsa-consommé, királyrák, sós citrom, citromfű 
továbbá maracuja, pisztácia, pavlova). 
Mint látható, az ételmegnevezések az utóbbi évek divatjának megfelelően csak a főbb alkotó-elemekre szorítkoztak, talán azért, hogy annál nagyobb legyen a meglepetés. Mert bizony itt az embernek eláll a lélegzete a tálalástól, a színek, az ízek és állagok játékától. Ez a hely nem egyszerűen nagyon jó, hanem katartikus. Nem elégedetten távozik az ember, hanem fellelkesülten, hogy íme, ilyen is lehet egy éttermi élmény.
Mindehhez érdemes azt is hozzá tenni, hogy a borokat és a töményeket egyaránt értő kézzel válogatták össze, a borok között olyan különlegességeket is fel lehet lelni, ami a borpiacot folyamatosan pásztázó, évente ezres nagyságrendű tételt megízlelő  borrajongónak is újdonság.
Egy szó, mint száz, a Monk’s bistro a hazai vendéglátás csúcs-szegmensébe tartozik, s minden ínyencnek azt kívánom, hogy legalább egyszer jusson el ide.



Dorozsmai Endre

A szöveg a Demokrata számára készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése