Gyakran hallani, hogy nem bővül a
sörpiacon a minőségi szegmens és hogy a kis főzdék jó része hosszú távon nem
fog fennmaradni. Lehet, hogy van ennek a híresztelésnek valóság-magva, de az
egyszerű sörrajongó azt tapasztalja, hogy egyre több helyen találkozni kisüzemi,
prémium sörökkel – legutóbb a Dürer kertben állapítottam meg elégtétellel, hogy
igen komoly söröket is választékba vettek a legjobb kraft főzdéktől –
másrészről egyre-másra nyitnak olyan egységek, melyek a csúcssörökre építik imázsukat,
s bizony még mindig lépnek piacra új és még újabb főzdék. Sőt, néha a kettő
szinte egyszerre történik: a First sörfőzde tavalyi debütálása után idén már
bemutató sörözőt is nyitott, a Dob3 helyén.
A beltér rendkívül hangulatos,
a
kiszolgálás rendben van, a sörválaszték impozáns. Nem kevesebb, mint 19 azaz egy
híján húsz sört tartanak csapon, amiből hét a saját főzdétől való, kettő
import, a többi magyar minőségi sör. Igen széles ugyanakkor a palackos választék
is.
Mi a saját söreik közül kóstoltunk
végig hatot, a meggyeset békén hagytuk, indítottunk egy Pilsnerrel, majd jött a
Farmhouse White Ale, a belga Witbier, a Tropical Session IPA, az American Pale
Ale és végül az India Pale Ale. Látható, hogy szép, széles skálát fednek le a
Firsték. Egyik sör sem okozott csalódást.
Az ételválaszték nem túl széles, tisztes
pub ételeket kínálnak: burgereket, nachosokat, hermelint, tempurázott zöldséget,
kertész salátát különböző feltétekkel. Mi egy nachos tálat (1890) kértünk extra
marhahússal (890), meg voltunk elégedve vele, mind az adag, mind pedig a
minőség tekintetében.
Az árszabás, mint látható, középmagas, leginkább a palackozott
sörök árát sokallottuk, ami még egy érv volt a csapolt változatok mellett. (Ezutóbbiak
220 forintos deciáron vannak többnyire, ami megszokott ebben a minőségi
kategóriában.)
Nagyon jó élmény volt a First,
sörrajongóknak kötelező. Mi is visszanézünk még.
Dorozsmai Endre
A szöveg a Demokrata számára készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése